detector.media
21.11.2017 14:49
Журналістська МММ-піраміда
Cхоже, що в Україні створюється журналістська “піраміда”. МММ-медіа. Деяке інформ.агенство “Журналісти проти корупції” абсолютно відкрито торгує посвідченнями журналістів.
Я наткнулась на цю красу на Форумі оргрозвитку громадянського суспільства, де листівки лежали пачками серед роздаткових матеріалів.

Отже, щоб стати журналістом, і отримати корочку офіційно зареєстрованого ЗМІ, громадянину потрібно разово сплатити 500 грн. вступного внеску, а потім щомісяця по 100 грн. (або за рік 1200 грн.). При цьому, можна не займатися жодною журн.діяльністю, не мати освіти, нічого. Якщо при цьому ви ще й бажаєте ДІЙСНО працювати “журналістами” – для вас є бонус! Напишіть раз на місяць на сайт проекту яке-небудь щопопало, і можете не платити 100грн. щомісячного внеску.

За суму у 500 грн вступного внеску +1200 грн в рік ви отримаєте “візитки журналіста, імунітет журналіста, фірмовий бланк журналіста для запитів, допомогу в оформленні договору на зброю, наліпку ПРЕСА на лобове скло автомобіля”, і т.п..
Контора також збирає паспортні дані громадян, і заявляє, що ставить собі за стратегічну мету створити “найбільшу журналістську організацію України”.

Шановні колеги медіа-експерти, як вам ситуація?

На мою думку, це підриває існуючий зараз підхід, коли доказ правопорушення скоєного по “журн.статті”, базується на наявності у потерпілого посвідчення журн організації або офіційно зареєстрованого ЗМІ. Треба міняти підходи, при чому комплексно в законодавстві, і привязувати захист не до посвідчення, а до факту журн.діяльності. Можливо, варто глянути на практику ЄСПЛ. Як варіант – виходити на британську модель, коли разом збираються індустрія, медіа-організації, крупні ЗМІ, домовляються між собою, і запускають Єдине посвідчення, яке щороку підтверджується. Але все одно, паралельно будуть виникати такі “Рога і копита” – в сучасному світі сенс посвідчення тупо нівелюється.

Також, у них там на ФБ уже чувачки з посвідченнями наакредитувалися в ВР, отримують зброю і т.п.. Нагадаю, що в 2019 у нас будуть парламентські і президенські вибори, і не виключаю що на виборчих дільницях ми побачимо всіляку тітушню “Проти Корупції” з офіційними корочками,візитівками, і пристроями для відстрілу гумових куль. Національна поліція України і юристи, це ж шахрайство? чи ні?

Оксана Романюк

Виконавча директорка ІМІ

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY