detector.media
14.11.2017 16:51
Експерти представили онлайн-курс «Від комунальних до незалежних медіа: покрокова інструкція для редакторів»
Експерти представили онлайн-курс «Від комунальних до незалежних медіа: покрокова інструкція для редакторів»
Онлайн-курс покликаний допомогти ЗМІ у процесі роздержавлення та спрямований на ефективне втілення реформи щодо медіа.

На цьому під час круглого столу в Укрінформі наголосила заступник голови Офісу Ради Європи в Україні Олена Литвиненко.  

«Враховуючи кількість ЗМІ, які ще мають пройти роздержавлення, а це близько п'ятисот, всі зацікавлені в тому, щоб процес реформ був якісним і ефективним. З нашого боку допомагаємо в межах спільного проекту Європейського Союзу та Ради Європи «Свобода медіа». Ми отримали дуже багато запитань щодо того, як швидко і безболісно пройти процес роздержавлення, і для того, щоб спростити цей процес на місцевому рівні, серед місцевих ЗМІ, було прийнято рішення розробити онлайн-курс, який відповідає сучасним викликам і включає всі необхідні компоненти», - сказала пані Литвиненко.

За словами начальниці юридичного відділу Держкомтелерадіо Таїсії Мировець, результати реформування місцевих медіа свідчать про нагальну необхідність такого курсу.

«За результатами моніторингу, з 244 учасників першого етапу реформування, що увійшли до відповідного переліку, затвердженого Кабміном торік, тільки 107 реформовано... Проблеми, з якими стикаються ЗМІ, проходячи по цьому нелегкому шляху, здебільшого є типовими, є і певні особливості. Це фахівці намагалися врахувати в онлайн-курсі і, на моє переконання, він буде великою допомогою на шляху реформування», - зауважила пані Мировець, додавши, що у переліку ЗМІ, які підлягають роздержавленню, 698 комунальних і державних видань, і перелік доповнюється.

Адвокат і правозахисник Людмила Опришко, яка брала участь у розробці онлайн-курсу, наголосила, що закон «Про реформування державних і комунальних друкованих засобів масової інформації» набрав чинності з 1 січня 2016 року, а в онлайн-курсі напрацьований механізм проведення реформування.

«ЗМІ повинні стати конкурентоздатними і працювати за правилами ринку, зберігаючи незалежність. Для цього і було розроблено онлайн-курс», - сказала вона.

Інший експерт онлайн-курсу, член Асоціації українських медіаконсультантів Борис Родієвський зауважив, що він в онлайн-курсі розкрив фінансові питання для ЗМІ.

Онлайн-курс розміщений на платформі «Прометеус» і  складається з 15 лекцій. Курс розраховано на редакторів, членів трудових колективів державних і комунальних ЗМІ, які реформуються, а також на юристів, які надають їм правову допомогу під час роздержавлення.

Фото: Укрінформ

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY