detector.media
12.11.2017 12:15
Умеров підтвердив, що з Ердоганом обговорювалося питання про звільнення Сенцова
Умеров підтвердив, що з Ердоганом обговорювалося питання про звільнення Сенцова
Заступник голови Меджлісу кримськотатарського народу Ільмі Умеров заявляє, що під час зустрічі з президентом Туреччини Реджепом Таїпом Ердоганом він зі своїм колегою Ахтемом Чийгозом обговорювали питання звільнення всіх українських громадян, яких утримує Росія, зокрема, режисера Олега Сенцова.

Про це повідомляє «Радіо Свобода».

«Ми висловили президентові Туреччини свою подяку і попросили продовжувати займатися цими питаннями. У першу чергу, ці сорок з гаком людей, які вважаються політичними в’язнями, або заручниками Росії. І як пріоритет серед них, ми з Ахтемом позначили Олега Сенцова. Це теж було прийнято. Більше ми ні про що не говорили», – сказав Ільмі Умеров в інтерв’ю «Крим.Реалії ТВ».

Раніше лідер кримських татар, народний депутат України Мустафа Джемілєв заявив, що наступним після заступників голови Меджлісу кримськотатарського народу Ільмі Умерова й Ахтема Чийгоза з російського полону повинен бути звільнений український режисер, кримчанин Олег Сенцов. За його словами, це питання обговорювалося із президентом Туреччини Реджепом Таїпом Ердоганом.

Як відомо, заступник голови Меджлісу кримськотатарського народу Ільмі Умеров був засуджений в анексованому Росією Криму до двох років колонії-поселення, йому також заборонили два роки займатися публічною діяльністю і виступати в ЗМІ. Умерова звинувачували в публічних закликах до сепаратизму. Він називає порушену проти нього кримінальну справу політично мотивованою.

Ільмі Умерова, а також ще одного засудженого в Криму заступника голови Меджлісу Ахтема Чийгоза звільнили і передали Туреччині 25 жовтня. Пізніше Умеров і Чийгоз приїхали до Києва. За неофіційною інформацією, домовленість про передачу Ахтема Чийгоза й Ільмі Умерова була досягнута під час останньої зустрічі президента Туреччини Реджепа Таїпа Ердогана і російського президента Володимира Путіна.

На брифінгу в Анкарі 26 жовтня, заступник голови Меджлісу кримськотатарського народу Ахтем Чийгоз повідомив, що продовжить боротьбу за звільнення кримських татар і українців, незаконно засуджених Росією, в тому числі за режисера Олега Сенцова.

Нагадаємо, два роки тому, 25 серпня 2015 року, Північно-Кавказький військовий окружний суд РФ визнав українського кінорежисера Олега Сенцова винним в організації терористичного угрупування і засудив його до 20 років колонії суворого режиму. Українському активісту Олександру Кольченку суд присудив 10 років позбавлення волі в колонії суворого режиму.

14 жовтня стала відома поштова адреса колонії в російському Заполяр'ї, в яку було доправлено незаконно засудженого і ув’язненного в Росії українського режисера Олега Сенцова.

Раніше відомий російський адвокат Марк Фейгін заявив, що етапування Олега Сенцова в колонію міста Лабитнанги в Ямало-Ненецькому автономному окрузі може мати на меті ізоляцію українського політв'язня.

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY