detector.media
Світлана Остапа
«Детектор медіа»
08.11.2017 17:17
Комітет свободи слова запропонував оголосити 8 листопада Днем української пісні
Комітет свободи слова запропонував оголосити 8 листопада Днем української пісні
Комітет свободи слова та інформаційної політики підтримав ініціативу представниці Президента України в парламенті, народного депутата Ірини Луценко.

Члени Комітету свободи слова на черговому засіданні 8 листопада 2017 року, розглянувши звернення народного депутата Ірини Луценко щодо визначення дати Дня української пісні, одноголосно підтримали пропозицію голови Комітету Вікторії Сюмар оголосити такий день 8 листопада і вирішили щодо цього звернутися з відкритим листом до Президента України.

За словами Вікторії Сюмар, це було б символічно, оскільки саме 8 листопада 2016 року вступив в силу закон про квоти на україномовну пісню в радіоефірі, після чого її обсяги в українському ефірі збільшилися.

«Цей закон створив правові засади для повернення української пісні і музики в ефір вітчизняних радіостанцій. Його ухвалення, на переконання музикознавців, експертів, дало потужний імпульс справі відродження і розвитку різножанрового національного музичного мистецтва. А наступний день календаря –  9 листопада, коли Україна відзначає День української писемності та мови. Таке «сусідство» визначних дат є доречним ще й з огляду на можливості організації в цей час проведення різноманітних культурно - масових заходів», –  зазначила Вікторія Сюмар.

8 листопада 2017 року набула чинності норма закону про 30% україномовних творів у радіоефірі.

Як повідомляв «Детектор медіа», у жовтні на українських радіостанціях квота українських пісень у середньому становила 32%, а частка ведення передач державною мовою – 81%. Національна рада з питань телебачення і радіомовлення не виявила порушень вимог законодавства про квоти.

Такі дані оприлюднив 1 листопада у Facebook член Нацради Сергій Костинський за результатами чергової хвилі моніторингу 16-ти загальнонаціональних радіостанцій.

За даними Нацради, найбільшу частка українських пісень зафіксовано в ефірі радіостанції «Країна ФМ» (100%), а також радіостанцій Суспільного мовлення: «Промінь» – 98%, «Українське радіо» – 90%, «Культура» – 66%.

Фото: Галицький Кореспондент

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY