detector.media
07.11.2017 16:50
За рік дії українських квот радіоаудиторія істотно збільшилась - віце-прем’єр-міністр
За рік дії українських квот радіоаудиторія істотно збільшилась - віце-прем’єр-міністр
Віце-прем’єр-міністр України В’ячеслав Кириленко вважає, що за рік дії закону «Про внесення змін до Закону України «Про телебачення і радіомовлення» (щодо частки пісень державною мовою в музичних радіопрограмах і радіопередачах)», яким запроваджено на радіо поетапне впровадження квот на пісні українською мовою та ведення програм українською, радіоаудиторія суттєво зросла.

Так урядовець прокоментував підсумки дії закону про українські квоти на радіо у своєму відеоблозі. 

«З 8 листопада квота для пісень українською мовою на радіо зростає з 25% до 30 %. Але вже зараз радіостанції перевиконують цю квоту, в середньому по країні частка пісень українською мовою в ефірі радіостанцій становить 32%. Дуже відрадно, що квота виконуються незалежно від регіону. Це показує, що абсолютно природніми є норми, закладені в законі. Це нормально для країни, коли український слухач, натиснувши кнопку радіоприймача, може почути пісні українською мовою», - сказав пан Кириленко.

Як один із ініціаторів закону він згадав про запеклі дискусії, що точилися рік тому навколо його ухвалення.

«Тоді було дуже багато міфів: що цей закон неможливо реалізувати, що люди перестануть слухати радіо, закриються усі радіостанції, особливо «нішеві», нема в Україні пісень, щоб покрити квоту тощо. А зараз бачимо, що радіоаудиторія не зменшилась, а збільшилась, і жодна радіостанція  через квоти не припинила своє існування. Зараз є радіостанції, де музичні редактори щотижня отримують 60 і більше нових українськомовних пісень, і вже з’явилась проблема вибору найкращих музичних творів для ефіру», - наголосив В’ячеслав Кириленко.

За словами віце-прем’єр-міністра, закон про квоти дуже важливий для деколонізації України: «Після ухвалення цього закону всі наступні документи щодо захисту української національної ідентичності та гуманітарного простору  пішли як по маслу - закон про квоти на телебаченні пройшов у парламенті без особливих дебатів, ухвалено закон про захист книжкового ринку від путінської пропаганди, закон про гастрольну діяльність».

Урядовець пообіцяв, що кроки, скеровані на захист української національної ідентичності, робитимуться й надалі. Зокрема віце-прем’єр-міністр вважає, що засадничо захистити українську мову як державну можна тільки ухваливши новий закон про державну мову: «До цього питання треба підходити спокійно, зважено, але треба приймати це рішення, бо це необхідна передумова для повного захисту гуманітарного простору України».

Нагадаємо, 8 листопада 2016 року набув чинності закон «Про внесення змін до Закону України “Про телебачення і радіомовлення” (щодо частки пісень державною мовою в музичних радіопрограмах і радіопередачах)», який запровадив на радіо квоти на пісні українською мовою та ведення програм українською мовою.

Квоти запроваджуються поступово, протягом трьох років. Але вже з 8 листопада 2016 року радіостанції зобов’язані транслювати в часових проміжках із 7:00 до 14:00 та з 15:00 до 22:00 щонайменше 25 % пісень українською мовою та вести протягом доби щонайменше 50 % програм українською мовою.

Із 8 листопада 2017 року частка пісень українською мовою має зрости до 30 %, а української мови ведення ефіру — до 55 %. Із 8 листопада 2018 року — до 35 % і 60 % відповідно. А для радіостанцій, у яких ліцензією передбачено, що вони більше 60 % пісень транслюють мовами ЄС, встановлюється пільгова квота на пісні українською мовою — 25 %.

За невиконання цих вимог законодавства радіоорганізації мають сплачувати штраф у розмірі 5 % ліцензійного збору.

Фото: Iamir.info

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY