detector.media
04.11.2017 12:09
Медаль Сахарова «За мужність» присудили автору статті «Крим – це Україна», який сидить у російській тюрмі
Медаль Сахарова «За мужність» присудили автору статті «Крим – це Україна», який сидить у російській тюрмі
Засуджений в Росії до семи років позбавлення волі за нібито заклики до екстремістських дій російський публіцист Борис Стомахін нагороджений орденом імені Андрія Сахарова «За мужність» за рішенням журі премії «За журналістику як вчинок».

Про це йдеться у повідомленні премії у Facebook.

«Журі премії імені А.Д. Сахарова "За журналістику як вчинок" нагороджує Бориса Стомахіна - Чаадаєва сучасної Росії - орденом А.Д. Сахарова "За мужність"! - третій термін, 7 років за вірші та статті!», - йдеться у повідомленні.

Опублікована також стаття Бориса Стомахіна «Крим – це Україна» 2014 року, в якій він засуджує анексію півострова Росією.

«Крим - це Україна і повинен бути повернений Україні! Відтепер - це наша національна ідея, наша клятва і обітниця, ранкова і вечірня молитва, наші "Отче наш" і Ave Maria. Засинаючи і прокидаючись, на вулиці і вдома, при сході сонця і при заході ми повинні повторювати: "Крим - це Україна! Москалі, геть з Криму!". Ми повинні жити заради цього», - написав він.

Як повідомляє «Крим.Реалії», у 2015 році Бориса Стомахіна засудили до семи років колонії суворого режиму за звинуваченням в закликах до тероризму. Порушення закону слідчі побачили в статті публіциста, присвяченій вибухам у Волгограді в 2013 році. Виступаючи з останнім словом у суді, Стомахін заявив, що вважає ці теракти «справедливою відплатою» за дії Росії в Чечні. У колонії Стомахіна неодноразово відправляли в штрафний ізолятор. Правозахисний центр «Меморіал» вимагає звільнити публіциста і припинити знущання над ним.

У Facebook премії також збирають підписи під петицією про надання Борису Стомахіну громадянства України. У 2004 Україна відмовила йому в наданні політичного притулку.

Нагороду «За журналістику як вчинок» присуджують за діяльність, «що відповідає цінностям, які відстоював Андрій Сахаров».

Премію імені Андрія Сахарова «За журналістику як вчинок» у 2001 році заснував правозахисник і підприємець Петро Вінс. Довгий час журі конкурсу очолював президент Фонду захисту гласності Олексій Симонов, а в цьому році його змінив керівник Фонду захисту прав людини Гаррі Каспаров. Серед членів журі – письменники Володимир Войнович, Світлана Алексієвич, політолог Лілія Шевцова.

Нагадаємо,  Андрій Бубєєв, засуджений російським судом за репост «ВКонтакте» статті Бориса Стомахіна «Крим – це Україна», вийшов на свободу, залишив Росію і зараз разом з дружиною та сином переїхав до України. За його словами, у РФ йому загрожували нові переслідування.

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY