detector.media
02.11.2017 14:40
Більшість експертів вважають обмеження доступу до російських Інтернет-ресурсів стратегічно правильним рішенням - опитування
Більшість експертів вважають обмеження доступу до російських Інтернет-ресурсів стратегічно правильним рішенням - опитування
У жовтні 2017 року громадська організація «Інтерньюз-Україна» провела експертне опитування «Регулювання Інтернету та цифрових прав в Україні». Метою опитування було виміряти думку експертного середовища щодо політики уряду стосовно Інтернет-врядування та цифрових прав користувачів.

Про це повідомляє видання Інтернет Свобода.  

Результати опитування засвідчили, що в експертному середовищі немає чіткої позиції в оцінці «санкційного» указу Президента України №133/2017 від 17 травня 2017 року. Нагадаємо, відповідно до указу мобільні оператори та Інтернет-провайдери обмежили доступ до низки російських сайтів (VK.com, Yandex.ru, OK.ru, Mail.ru). 48,3% опитаних вважають рішення вкрай позитивним та скоріше позитивним, тоді як 40,2% дали йому вкрай негативну та скоріше негативну оцінку.

Більшість респондентів (58,9%) переконані, що цифрові права користувачів з підписанням указу №133/2017 були порушені. Водночас серед зазначених респондентів тільки 40,2% зазначили, що їхні персональні права як користувачів теж були порушені.

Чи було рішення Президента України стратегічно правильним чи неправильним? Більшість респондентів (56,2%) розглядають обмеження доступу до російських Інтернет-ресурсів як стратегічно правильне рішення уряду. Однак майже третина (26,8%) вважають рішення стратегічно неправильним.

Абсолютна більшість респондентів (83%) очікують, що українські користувачі менше користуватимуться вище згаданими російськими Інтернет-ресурсами в майбутньому. Водночас тільки 41% респондентів оцінили підписаний указ радше як ефективний.

Контроверсійним для експертів виявилося запитання щодо здатності указу протистояти російським впливам та пропаганді – 57,7% оцінюють указ радше як недієвий.

Пропаганди в Україні поменшало, зазначили 40,7% респондентів, однак приблизно така ж кількість респондентів – 38,5% - незгодні з цією тезою. Ще 21,2% не змогли  визначитися.

Також результати опитування засвідчили, що респонденти переважно ознайомлені з найбільш важливими законопроектами в сфері інтернет-врядування. Зокрема 87,5% опитаних чули або знають деталі законопроекту №2126а про основи кібербезпеки в Україні. При цьому українському уряду необхідно більш активно залучати представників громадянського суспільства до вироблення політики в сфері – адже 65,2% переконані, що органи влади недостатньо залучають неурядових фахівців до розробки політики в цій сфері.

У рамках опитування 112 респондентів з числа представників експертного середовища були опитані представниками ГО “Інтерньюз-Україна” у період з 25 по 31 жовтня 2017 року.

До цільової аудиторії опитування увійшли респонденти з трьох ключових груп: експерти в галузі Інтернет-технологій та Інтернет-врядування, правозахисники, представники медіа-спільноти (медіа-експерти, редактори та журналісти українських ЗМІ національного та місцевого рівня).

Анкета опитування передбачала 15 запитань. 11 з них були закритими тематичними питаннями, три запитання ставили за ціль ідентифікувати респондентів, й одне – пропонувало дати згоду на опрацювання персональних даних респондентів. В анкеті містилися три типи запитань: а) запитання з відповідями у форматі множинного вибору, б) запитання з відповідями у форматі шкали від 1 до 10, в) відкриті запитання щодо ідентифікації респондента, на які респонденту потрібно було вписати відповідь самостійно.

Нагадаємо, 15 травня Президент України Петро Порошенко своїм указом увів у дію рішення РНБО «Про застосування персональних спеціальних економічних та інших обмежувальних заходів (санкцій)», які передбачають блокування Mail.ru, «Яндекса», соцмереж «ВКонтакте» та «Одноклассники». Крім того, суттєво розширено коло російських телерадіокомпаній, IT-компаній і виробників програмного забезпечення, які потрапили під обмеження. 17 травня після офіційної публікації указ набув чинності, й інтернет-провайдери почали обмежувати доступ до вказаних в указі ресурсів.

Детальніше про опитування - тут.  

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY