detector.media
Лілія Апостолова
26.10.2017 18:30
Почути кінокритиків. В Україні стартував новий кінофестиваль
Почути кінокритиків. В Україні стартував новий кінофестиваль
Цими днями в столичному кінотеатрі «Жовтень» проходить перший Київський тиждень критики. Хто є ініціатором події та навіщо Україні ще один кінофестиваль – у репортажі «Детектора медіа» з прес-конференції з нагоди відкриття заходу.

Два місяці тому кінодистриб’юторська компанія «Артхаус трафік» вирішила заснувати в Україні фестиваль на кшталт тижнів критики, що традиційно проходять під час світових кінофестивалів класу А. Організатори залучили до співпраці чотирьох вітчизняних кінокритиків, доручивши їм сформувати концепцію та програму фестивалю. А згодом домовилися про партнерство зі столичним кінотеатром «Жовтень».

Так «Артхаус трафік» створила таку собі «пілотну версію» тижня критики, що стартувала в Києві сьогодні, 26 жовтня, і триватиме чотири дні.

На прес-конференції з нагоди відкриття нового кінофестивалю генеральний директор «Артхаус трафік» Денис Іванов розповів, що головна мета створення події – почути голос українських кінокритиків, дати їм можливість впливати на вибір фестивального контенту, адже в Україні критики зазвичай знаходяться осторонь цього процесу.

Крім того, фестиваль має стати платформою, яка спонукатиме суспільство до певної інтелектуальної дискусії (передбачено, що після кожного сеансу глядачі зможуть проаналізувати фільм разом із кінокритиками) і поставить кіно як мистецтво, а не кіноіндустрію як бізнес, в центрі фестивалю – «як церкву посеред села».

Самі ж експерти зазначили, що кінофестивалів багато не буває, в кожного з них є власне обличчя, і те, що тепер в Україні з’явиться фестиваль із «кінокритичним обличчям» – тільки плюс.

Кураторами першого Київського тижня критики стали редакторка розділу «Культура» онлайн-видання «Лівий берег» Дар’я Бадьор, кінознавчиня та редакторка розділу «Кіно» Cultprostir Надія Заварова, кінокритик, автор видань «Українська правда» та «Укрінформ» Олександр Гусєв, режисер, засновник порталу Cineticle Станіслав Битюцький.

Вони створили лонг-лист зі стрічок, що були представлені на цьогорічних європейських кінофестивалях класу А і які не буде показано в українському прокаті. Із них кіноексперти в результаті тривалих обговорень колегіально обрали чотири фільми. Щоправда, до цього переліку все ж таки потрапила одна робота, що вийде на вітчизняні екрани наступного тижня («Тіснота» Кантєміра Балагова).

Кіноексперти впевнені, що Київський тиждень критики може стати для відвідувачів певним освітнім проектом, який покаже основні тенденції та пояснить контекст, в якому існує сучасне світове кіно. А також відродить бажання не просто дивитися, а й обговорювати, дасть глядачам інструментарій, який допоможе проаналізувати кожен окремий фільм як витвір мистецтва.

На запитання «Детектора медіа», чи вплинула на організацію фестивалю (можливо, прискорила процес) палка дискусія щодо ролі та місця кінокритиків в українській кіноіндустрії, яка розгорнулася нещодавно в кіноспільноті, Денис Іванов відповів, що і дискусія, і новостворений фестиваль мають дати можливість висловити всі точки зору і зрозуміти, в чому є цінність кінокритики та яким є шлях її розвитку.

«Кінокритика – це дуже важлива складова інтелектуального життя країни. Сам факт того, що в нас вона трохи маргіналізована, бо критики не є кураторами великих фестивалів, треба виправляти. Кінокритики мають бути почутими», – сказав він.

Дар’я Бадьор додала, що дискусія про кінокритику в Україні насправді розпалила ентузіазм організаторів Київського тижня критики. «Стало очевидно, що професію кінокритика потрібно захищати, поставити певні межі – ми не піар-служба, не прес-служба абощо.

У рамках цього фестивалю ми проведемо закриту зустріч кінокритиків і кіножурналістів, на якій нарешті познайомимося (бо не впевнена, що всі один одного знають). Я сприймаю таку зустріч як певну групову терапію. Очевидно, що з ростом кіноіндустрії і появою більшої кількості українських фільмів збільшується кількість професійних питань. Я постійно про це думаю, і мені дуже цікаво обговорити це з колегами», – сказала вона.

Як зізнався Денис Іванов, перший Київський тиждень критики створювався фактично «на колінках» і всі, кого залучено до його організації, працювали на волонтерських засадах. Але в подальшому творці планують розвивати цю ініціативу, знайти спонсорів, збільшити кількість реклами, розширити аудиторію тощо.

«Ми дійсно планували зробити тиждень критики – показати сім фільмів, але часу було мало, тож вирішили зробити хоча би перший крок до майбутнього повноцінного фестивалю, над яким ми вже зараз працюємо.

Звісно, ми хотіли би, щоб у фестивалю була певна фінансова база, щоб їздити на інші фестивалі, відбирати фільми, знайомитися із режисерами. Це буде нашим завданням на наступний рік», – додав Денис Іванов.

У рамках І Київського тижня кінокритики глядачам пропонують такі стрічки:

«Фатальна спокуса», реж. Софія Коппола (США)

Екранізація готичного роману Томаса Куллінана та рімейк на стрічку «Обдурений» (1971 рік) Дона Сігела. У фільмі знялися Колін Фарел, Ніколь Кідман, Ель Фанінг, Кірстен Данст та інші.

«Фатальна спокуса» – шоста ігрова повнометражна стрічка Софії Копполи. Цього року в Каннах вона отримала приз за режисуру. Українська прем’єра відбулася на цьогорічному Одеському міжнародному кінофестивалі.

«Мені здається, це один із найкращих американських фільмів цього року. Коппола – непересічна режисерка, одна з найголовніших митців Голлівуду. Тож обов’язково подивіться цю стрічку», – сказала Дар’я Бадьор.

«Тіснота», реж. Кантємір Балагов (Росія)

Режисерський дебют. У центрі сюжету – дівчина Ілана з хорошої сім'ї, яка все робить навпаки: сперечається з батьками, лагодить машини в автомайстерні, зустрічається з хлопцем, який не подобається її рідним.

Світова прем’єра фільму відбулася в Каннах в рамках програми «Особливий погляд», стрічка отримала приз FIPRESCI. Фільм було показано на Одеському міжнародному кінофестивалі. В український прокат «Тіснота» вийде 2 листопада цього року.

«Режисерові вдалося так майстерно відтворити атмосферу, ритм і погляд на світ Росії кінця 1990-х, що це не може не вразити. І вражає не лише те, що відбувається на екрані, а й розуміння того, що це зроблено юною людиною, 26-річним режисером-дебютантом», – розповіла Надія Заварова.

«Сексуальна Дурга», реж.Санал Кумар (Індія)

Молода дівчина Дурга разом зі своїм другом Кабіром посеред ночі їде до найближчої залізничної станції, щоб сісти в потяг і поїхати якнайдалі. Двоє дрібних гангстерів пропонують парі свою допомогу.

Фільм отримав головний приз на фестивалі в Роттердамі.

«Цей фільм можна сприймати як деяке попередження для українського суспільства, оскільки він зображує світ розпаду соціальних зв’язків і виродження державних інституцій. У цьому світі представники влади, служителі закону являють собою таку ж небезпеку для простої людини, як бандити. А шанування вищих сил поєднується з повним ігноруванням заповідей, які даровані цими силами. Громадянська приналежність втрачає своє значення, важливою тут є лише регіональна, етнічна та мовна єдність», – зазначив Олександр Гусєв.

«Король», реж. Найлз Аттала (Франція, Чілі)

У 1860 році французький адвокат вірушає до Амазонії, де проголошує власну країну, в результаті його судять, а сам він втрачає здоровий глузд.

Стрічку, створену за реальними подіями, було показано на фестивалі в Роттердамі. Там вона отримала один із призів і була дуже схвально прийнята світовими критиками.

«На мій погляді, цей фільм увібрав у себе всі тенденції арт-кіно останнього десятиріччя. Крім того, режисер пішов на цікавий експеримент – закопав у землю плівку, на яку зняв цей фільм, аби через кілька років деформована, подряпана плівка передала божевілля головного героя», – додав Станіслав Битюцький.

Стрічки надано дистриб’юторськими компаніями B&H Film Distribution і Kinove.

Київський тиждень критики триватиме до 29 жовтня: по два покази кожного з вищезазначених фільмів щодня. Ранкові сеанси призначені для студентів та преси і є безкоштовними за попередньою реєстрацією. На вечірні покази відкрито продаж квитків. Розклад – на офіційному сайті кінотеатру «Жовтень».

Фото: Лілія Зінченко

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY