detector.media
Любов Найдьонова
26.10.2017 10:17
Суїцид у медіа

Я дуже засмучена тим, як повідомляють в ТСН («1+1») про самогубство трьох юнаків на Вінничині. Що з використаних методів вважається таким, що сприяє імітаційній поведінці, тобто, заражувальному ефекту, - підвищує ймовірність повторення суїцидів.

1. 23 жовтня в новинах три рази був анонс протягом новин, 24 жовтня використовувалися слова «епідемія суїциду» – це способи зробити новину більш помітною, сенсаційною.

2. Повідомляється про спосіб самогубства (повішання) і візуалізують цей спосіб – показують зав’язування петлі, її волочать по землі, зав'язують на турніку, показують малюнок повішеного на дереві, фотоколаж із цілою низкою петель.

3. Повідомляються назви кількох онлайн-груп «окультних», у яких підривається смисл життя.

4. Показано фотографію хлопця, який скоїв суїцид – у формі рятівника. Дається позитивна характеристика: добре вчився, ходив на дискотеку тощо. Тобто, людей, які можуть ідентифікувати себе з самогубцями достатньо, а це збільшує ризик.

Усе перераховане – і частота повідомлень (кожен день протягом двох днів), і способи повідомлення (зокрема вказані вище характеристики) – є збільшенням ризику повторення, оскільки узвичаюють суїцид.

Про депресію або інші психіатричні причини – ні слова. Про те, що може бути надана фахова допомога, – ні слова.

Зазначається, що зі студентами було проведено бесіди (не повідомляється ким, схоже правоохоронцями). Тобто, про превенцію груп ризику мова не йдеться. Звернення до батьків – говоріть з дітьми – це загальне місце. Такі призиви не спрацьовують як профілактика. Сюжет не дає відповідей на питання, як саме запобігти повторенню суїцидів, а несе додаткові ризики. Мій висновок – якість сюжетів дуже низька, сюжети створюють небезпеку.

Шановні колеги медійники, не будьте байдужими!

Уперше опубліковано на Facebook

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY