detector.media
22.10.2017 12:46
Президент Радіо Свобода засудив стеження за журналістом-розслідувачем програми «Схеми»
Президент Радіо Свобода засудив стеження за журналістом-розслідувачем програми «Схеми»
Президент корпорації Радіо Вільна Європа/Радіо Свобода (РСЕ/РС) Том Кент засуджує стеження за журналістом програми розслідувань «Схеми» Олександром Чорноваловим.

Про це повідомляє Радіо Свобода.

«Ці дії проти Чорновалова є частиною систематичних погроз і переслідування, спрямованих на наших журналістів-розслідувачів в Україні. Ми засуджуємо такі залякування, які порушують міжнародні зобов’язання України щодо дотримання свободи засобів масової інформації та загрожують нашим журналістам», – заявив пан Кент.

У корпорації Радіо Вільна Європа/Радіо Свобода стурбовані стеженням за журналістом Олександром Чорноваловим і закликають всіх відповідальних в Україні вжити всіх необхідних заходів для забезпечення безпеки Чорновалова і його сім’ї.

Радіо Свобода нагадує, що спостереження почалося через п’ять днів після оприлюднення останнього розслідування «Схем» щодо ймовірних невідповідностей у декларації судді Вищого господарського суду України Артура Ємельянова – про низку елітної нерухомості по всьому світу, оформлену на колишню дружину судді. Наразі немає доказів зв’язку між розслідуванням «Схем» і стеженням за Чорноволовим.

Журналіст щонайменше тричі помічав за собою спостереження і написав заяву в поліцію.

Як писав «Детектор медіа», 20 жовтня редакція «Схем» повідомила, що за журналістом програми Олександром Чорноваловим здійснюється зовнішнє спостереження. Журналіст звернувся до поліції.

«Ми і раніше помічали підозрілу активність щодо наших співробітників. Але цього разу вперше стеження ведеться настільки відкрито. Ми не знаємо, хто стежить, і не розуміємо мотивів, тому змушені повідомити про це публічно», – заявила головний редактор програми «Схеми» Наталка Седлецька.

«Радіо свобода» зазначало, що останнім часом журналіст щонайменше тричі помічав за собою спостереження.

«Увечері 17 жовтня, коли Олександр прямував із редакції у центрі Києва додому, він помітив, що невідомі чоловіки слідують за ним. Спочатку журналіст побачив їх у вагоні метро. Вони поводили себе підозріло і кілька разів направляли на нього камери телефонів. Олександр вирішив не їхати далі до своєї станції метро, а зійшов з потяга на станції метро "Печерська". При цьому двоє підозрілих молодиків також рушили за ним», – йшлося у повідомленні редакції.

Як повідомляє «Радіо свобода», Олександр Чорновалов працює у програмі розслідувань «Схеми» від моменту її створення у 2014 році. За цей час опублікував низку резонансних матеріалів, що викривають високопосадову корупцію. За декілька днів до того, як журналіст помітив стеження, він у співавторстві з Наталкою Седлецькою опублікував розслідування про суддю Вищого господарського суду України Артура Ємельянова, а саме про низку елітної нерухомості по всьому світу, оформлену на колишню дружину судді.

Фото: Радіо Свобода

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY