detector.media
20.10.2017 16:00
За журналістом «Схем» стежать невідомі – Седлецька
За журналістом «Схем» стежать невідомі – Седлецька
Редакція «Схем» повідомляє, що за журналістом програми Олександром Чорноваловим здійснюється зовнішнє спостереження. Журналіст звернувся до поліції

Про це повідомляє прес-служба «Радіо Свободи».

 «Ми і раніше помічали підозрілу активність щодо наших співробітників. Але цього разу вперше стеження ведеться настільки відкрито. Ми не знаємо, хто стежить, і не розуміємо мотивів, тому змушені повідомити про це публічно», – заявила головний редактор програми «Схеми» Наталка Седлецька.

«Радіо свобода» зазначає, що останнім часом журналіст щонайменше тричі помічав за собою спостереження.

«Увечері 17 жовтня, коли Олександр прямував із редакції у центрі Києва додому, він помітив, що невідомі чоловіки слідують за ним. Спочатку журналіст побачив їх у вагоні метро. Вони поводили себе підозріло і кілька разів направляли на нього камери телефонів. Олександр вирішив не їхати далі до своєї станції метро, а зійшов з потяга на станції метро "Печерська". При цьому двоє підозрілих молодиків також рушили за ним», – йдеться у повідомленні редакції.

Вже на платформі, як зазначено, журналіст підійшов до них і попросив пояснити, хто вони і чому переслідують його у підземці, проте чоловіки не відповіли.

«Коли я дістав телефон, щоб сфотографувати цих чоловіків, вони почали відвертатись і ховатися за колону на платформі. А як тільки приїхав перший потяг, вони швидко сіли у нього та поїхали. При цьому, в той потяг, який рухався у протилежному напрямку», – розповів журналіст.

За повідомленням редакції, журналісти переглянули відео за той вечір з камери спостереження біля виходу з будівлі, де розташовується їхня редакція, і помітили, як двоє невідомих послідували за паном Чорноваловим після того, як він вийшов з офісу.

Наступного ранку, як пише «Радіо свобода», журналіст вийшов із дому з дитиною, яку відвозив до школи, і помітив, що за ними йде невідомий чоловік. Камери спостереження на будинку згодом показали, що чоловік певний час очікував журналіста неподалік від під’їзду, і як тільки журналіст вийшов із будинку – пішов за ним і провів до самого метро, хоча сам у нього не зайшов.

Так само журналіст у присутності колег неодноразово помічав людей, що себе підозріло поводили під офісом редакції «Радіо свобода». Коли ж працівники редакції намагалися поговорити з ними чи сфотографувати, ці люди без пояснень йшли. Журналіст написав заяву в поліцію.

«Ми подали заяву в поліцію. При цьому паралельно власними силами здійснюємо всі можливі кроки, щоб встановити, хто переслідує нашого журналіста», – повідомила головний редактор програми пані Седлецька.

Як повідомляє «Радіо свобода», Олександр Чорновалов працює у програмі розслідувань «Схеми» від моменту її створення у 2014 році. За цей час опублікував низку резонансних матеріалів, що викривають високопосадову корупцію. За декілька днів до того, як журналіст помітив стеження, він у співавторстві з Наталкою Седлецькою опублікував розслідування про суддю Вищого господарського суду УкраїниАртура Ємельянова, а саме про низку елітної нерухомості по всьому світу, оформлену на колишню дружину судді.

Як писав «Детектор медіа», журналіст програми «Схеми» Михайло Ткачповідомив, що в Конча-Заспі (Київська область) на знімальну групу програми «Схеми:корупція в деталях» напали співробітники Управління державної охорони (УДО). Інцидент відбувся біля одного з ресторанів, де в цей час перебував президент Петро Порошенко та інші високопосадовці. Управління державної охорони розпочало за цим фактом службове розслідування

Згодом Начальник Управління державної охорони (УДО) Валерій Гелетей зателефонував до журналіста програми «Схеми» Михайла Ткача і вибачився за інцидент, який стався за участю співробітників УДО в ніч на 16 вересня біля одного з ресторанних комплексів під Києвом.

20 вересня обставини і наслідки інциденту між знімальною групою програми «Схеми: корупція в деталях» та співробітниками УДО розглянув на своєму засіданні Комітет Верховної Ради України з питань свободи слова і інформаційної політики. Присутній на засіданні начальник УДО Валерій Гелетей нагадав, що вибачився перед Ткачем, і просив не сприймати це як слабку позицію. За його словами, в УДО провели службове розслідування і з’ясували деталі інциденту.

Про обставини нападу співробітників Управління державної охорони (УДО) на знімальну групу програми «Схеми: корупція в деталях (проект «Радіо Свобода і «UA:Першого») журналісти розказали у сюжеті, який вийшов 21 вересня в ефірі «UA:Першого».

Знімальна група програми «Схеми: корупція в деталях» сподівається, що наслідком кримінального провадження, розпочатого за їхньою заявою щодо перешкоджання журналістській діяльності, стане судовий розгляд справи.

Речник президента України Святослав Цеголко заявив, що розслідування інциденту між співробітниками Управління державної охорони (УДО) і журналістами програми «Схеми» ще не завершено, і винні в інциденті з журналістами мають бути покарані.

Фото та відео: "Радіо свободи"

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY