detector.media
19.10.2017 12:51
Нацрада візьме до уваги звернення омбудсмена і скаргу ГО «Детектор медіа» щодо показу «Інтером» програми з 12-річною матір’ю
Нацрада візьме до уваги звернення омбудсмена і скаргу ГО «Детектор медіа» щодо показу «Інтером» програми з 12-річною матір’ю
Національна рада Ураїни з питань телебачення і радіомовлення (Нацрада) повідомила, що візьме до уваги звернення Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини Валерії Лутковської та скаргу Громадської організації «Детектор медіа» при ухваленні рішення щодо показу телеканалом «Інтер» 9 і 13 жовтня випусків передачі «Стосується кожного», учасницею яких стала 12-річна мама із Львівщини. Нацрада подала до Комітету свободи слова пропозиції щодо ухвалення нових, жорстких і конкретних законодавчих норм щодо захисту дітей

Про це йдеться на сайті Нацради.

Національна рада повідомляє, що за результатами моніторингу ефіру телеканалу «Інтер» за 9 і 13 жовтня цього року звернула увагу на те, що під час передачі «Стосується кожного» була поширена конфіденційна інформація про дитину та розкриті її персональні дані.

«Крім того, в ефірі фактично відбувався допит дівчинки, під час якого ведучий намагався з’ясувати в неї, хто є батьком немовляти та що і як із нею відбувалося в інтимних стосунках із тією особою. Така ситуація не могла не завдати повторної травми дитині. Це є прямим порушенням журналістських стандартів та основоположних норм, прописаних у Конвенції ООН про права дитини і Європейській конвенції про права людини. Вітчизняне законодавство також забороняє використання телерадіоорганізацій для поширення інформації, яка порушує законні права та інтереси фізичних і юридичних осіб, посягає на честь і гідність особи (частина друга статті 6 Закону України «Про телебачення і радіомовлення»), – повідомляє Нацрада.

У регуляторному органі розцінюють факт трансляції цієї передачі як прояв зневаги до моральних цінностей і норм щодо прав людини.

«Важко зрозуміти, яка суспільна необхідність чи який інтерес дитини переважали над захистом її честі і гідності та розкриттям персональних даних, що обумовили вихід цієї передачі», – йдеться у повідомленні Нацради.

Зазначено, що при регуляторному органі створена робоча група, що опікується цими питаннями. До неї увійшли психологи, фахівці з питань захисту прав дітей, юристи, представники Громадської ради при Нацраді, громадськості, медіагруп і телеканалів. Зазначено, що було напрацьовано спільний акт узгодження, який стосується питання залучення до медіавиробництва дітей, що зазнали сексуального насилля.

«Під час обговорень неодноразово йшлося про необхідність унеможливлення ідентифікації неповнолітніх. Однак телеканал "Інтер", представники якого неодноразово були присутні на обговореннях цих важливих для суспільства питань, відмовився підписати саморегулівний акт, і в такий спосіб, а також через обговорюваний ефір демонструє ігнорування і саморегулівних ініціатив, і правових вимог», – повідмляє регулятор.

Нацрада повідомляє, що подала до Комітету Верховної Ради України з питань свободи слова та інформаційної політики свої пропозиції щодо ухвалення нових, жорстких і конкретних законодавчих норм щодо захисту дітей, а також проситиме членів Комітету їх врахувати у проекті закону про аудіовізуальні послуги.

У повідомленні регулятора зазначено, що на найближчому засіданні Нацрада розгляне питання про випуск цієї передачі телеканалом «Інтер» і під час ухвалення рішення врахує звернення Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини та скаргу ГО «Детектор медіа».

Нагадаємо, минулого тижня на телеканалі «Інтер» вийшли дві серії ток-шоу «Стосується кожного» на тему «Мама-дитина» – про 12-річну шестикласницю з Борислава Львівської області, яка у вересні народила дівчинку. У першій серії 9 жовтня обговорювали гіпотетичного батька – 18-річного сусіда. У другій серії 13 жовтня глядачі дізналися про результати ДНК-аналізу, який спростував попередню гіпотезу

На  думку Уповноваженої з прав людини, телеканал «Інтер» порушив права 12-річної дівчинки-породіллі, яка брала участь у ток-шоу «Стосується кожного». Омбудсмен не виключає судового позову поти каналу.

Зазначимо, це не перша ситуація, коли Уповноважена з прав людини втручається в контент телепрограм. Аналогічна ситуація була два роки тому з каналом СТБ, коли вийшла програма «Один за всіх» приблизно аналогічного змісту, де в студії Дмитро Карпачов спільно з Уповноваженим Президента з прав дитини Миколаєм Кулебою вели такий самий допит, коли дівчинка зізналася, що вітчим її ґвалтував.  У результаті Національною радою були застосовані штрафні санкції у розмірі 1,6 млн грн. до телеканалу СТБ.

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY