detector.media
14.10.2017 16:03
В «Борисполі» затримали азербайджанського опозиційного журналіста – йому загрожує депортація
В «Борисполі» затримали азербайджанського опозиційного журналіста – йому загрожує депортація
Вранці 14 жовтня азербайджанського журналіста Фікрета Гусейнова (Гусейнлі), який вимушено мешкає у Нідерландах, затримали в аеропорту «Бориспіль» у Києві.

Про це повідомила виконавча директорка Інституту масової інформації (ІМІ) та представниця від України в міжнародній організації «Репортери без кордонів» Оксана Романюк.

«В аеропорту Бориспіль сьогодні вранці затримали ще одного іноземного журналіста - Фікрет Гусейнов, "Туран ТВ" і газета "Азалдиг" (Азербайджан). Судячи з усього, Азербайджан оголосив його в розшук через Інтерпол, а Україна затримала згідно процедури. Уточнюємо інформацію», - написала вона у своєму Facebook.

За словами Оксани Романюк, Фікрет Гусейнов приїхав в Україну у якійсь приватній справі, для зустрічі з друзями, але виявилось, що влада Азербайджану подала його у розшук.

«І згідно з процедурою, його затримали в аеропорту. Я знаю, що одне із того, що йому інкримінують – це незаконний перетин кордону Азербайджану 2008-го року. Якщо я не помиляюсь, це тоді, коли він виїжджав із Азербайджану. Станом на зараз він перебуває у СІЗО, і наскільки мені відомо, готується депортація»,розповіла вона «Радіо Свобода».

Оксана Романюк нагадала, що раніше в аеропорту Києва був затриманий узбецький опозиційний журналіст Нарзулло Охунжонов, який прагнув отримати в Україні політичний притулок.

«Якщо підтвердиться, що він був в базі Інтерполу, то це буде вже другий випадок, коли репресивні режими використовують Інтерпол з метою тиску на неугодних журналістів. Перший випадок, це узбецький журналіст Нарзулло Охунжонов, який зараз перебуває в СІЗО, і якого Узбекистан звинуватив в присвоєнні 2 тис уо (без жодного свідка і жодного доказу). 

Я думаю що Інтерполу треба якось відповідальніше ставитися до перевірки інформації в своїй базі. Ми будемо говорити з міжнародними організаціями, щоб серйозно підняли це питання перед Інтерполом, який перетворюється на механізм здійснення тиску на журналістів», - написала директорка ІМІ.

Як повідомляв «Детектор Медіа» з посиланням на адвоката Олексія Федорова, 25 вересня Солом’янський районний суд міста Києва обрав запобіжний захід у вигляді тимчасового арешту на 40 діб узбецькому журналістові Нарзулло Охунжонову, який 20 вересня попросив політичного притулку в Україні. Він перебуває у міжнародному розшуку Інтерполу, оголошеному Республікою Узбекистан за фактом шахрайства у 2009 році у розмірі 2 тисячі доларів. На цій підставі його затримали прикордонники в аеропорті «Жуляни».

До Києва узбецький журналіст прибув із Туреччини із дружиною та п’ятьма неповнолітніми дітьми. Його родина наразі також перебуває в столиці України.

Призначений на понеділок, 9 жовтня, розгляд скарги на тримання під вартою Нарзулло Охунжонова, який шукає притулку в Україні, в Апеляційному суді Києва не відбувся. Засідання перенесено на 19 жовтня.

9 жовтня стало відомо, що суд переніс розгляд скарги на тримання в СІЗО узбецького журналіста Охунжонова.

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY