detector.media
Інна Долженкова
для «Детектора медіа»
12.10.2017 14:30
«Стосується кожного». Борислав сичить
«Стосується кожного». Борислав сичить
Цікаво, коли Анна Лущишин казала, що своєю участю в ток-шоу «Стосується кожного» хотіла захистити свою дочку Таню від пліток злих сусідів та знущань однокласників, вона знала, на що йде?

Випуск соціального ток-шоу «Стосується кожного» на «Інтері» 9 жовтня підняв резонансну тему «Мама-дитина», де йшлося про наймолодшу маму країни 12-річну Таню Лучишин із міста Борислав на Львівщині.

Кадри зустрічі малої породіллі з пологового відділення місцевої лікарні, організованої командою «Стосується кожного», під час програми показали не раз, і скрізь упадали в око сині повітряні кульки з логотипом «Стосується кожного», що колихалися над натовпом людей на порозі пологового.

Андрій Данилевич, ведучий соціального ток-шоу, «що змінює життя», сформулював тему випуску так: «Идет ли речь в этой истории о раннем созревании или же — о преступлении против несовершеннолетней?». Одразу ж скажу — ці питання, надто ж про те, чи не йдеться про злочин проти неповнолітньої, у програмі акуратно обійшли.

Відтак в ефір 9 жовтня вийшла якась святочна історія з хепі-ендом, де у фіналі всі обливалися щасливими слізьми, бажаючи юній мамі здоров'я й сил виховати дитинку, а також обов'язково зустріти справжнє кохання.

Сама подія — народження 12-річною школяркою здорової дитини, — звісно ж, екстраординарна, й не скористатися нею телевізійники просто не могли. Вочевидь, на висвітлення теми претендував не один канал, але битву за Таню Лучишин виграв «Інтер». Чому? На це запитання відповіла сама породілля, яка, за інформацією львівського видання zaxid.net, разом зі своєю 31-річною мамою підписала контракт із телеканалом «Інтер» про участь у телевізійному шоу.

Далі повідомляється: «Розповісти більше мама відмовилась, посилаючись на контракт із “Інтером”, про суму контракту також не зазначила. Відомо, що за участь у подібних шоу їхні герої отримують 3040 тис. грн.». Можливо, саме в цьому, тобто в комерційній оборудці між редакцією ток-шоу й учасниками, яка, судячи з усього, передбачала жорсткі умови з боку Анни Лучишин, матері неповнолітньої породіллі, криється таємниця перетворення кричущої історії на різдвяну.

Відтак перед глядачем постали мама й дочка Лучишин зі славного міста Борислава, того самого, оспіваного Іваном Франком у повісті «Борислав сміється». Мама в нас багатодітна, виховує шістьох дітей, включно з Танею, у статусі матері-одиначки. При цьому маючи чоловіка, неофіційного, але все-таки показного, хай і не раз судимого, Івана Єрьоміна. Про вагітність дочки дізналася в дитячій лікарні, куди повезла свою 8-місячну дитину, прихопивши й старшеньку.

Саме там лікарка, яка запідозрила вагітність у старшенької, направила Таню на УЗД, що й підтвердило вагітність. Таня на запитання, хто батько, відповіла, що це 18-річний сусідський хлопець Андрій. Після такої інформації від дочки багатодітна матір пішла до поліції й написала на нього заяву. Хоча Андрій себе батьком так і не визнав, «подавши на ДНК».

Коли у студії після маминих одкровень з'явилася дочка, ведучий почав ставити їй запитання інтимного характеру: як це сталося? що він робив? чи не бив Таню? чи подобався? Таня поводилася досить відсторонено, часом здавалося, що їй байдуже до цих запитань. Так само байдуже Таня сказала, що після першого разу «це» повторювалося ще двічі, сусід їй не подобався й тепер вона не знає, чи хоче його бачити.

Складалося враження, що перед нами — ретельно зрежисоване дійство, де немає місця для імпровізацій. Упродовж усього випуску не полишало відчуття, що герої та експерти заздалегідь відрепетирували свої ролі, впоравшись зі своїми завданнями на відмінно.

Мама Тані Анна, приміром, сумлінно й самокритично розповіла, що сама вперше завагітніла у п'ятнадцять, народивши старшого сина в 16 років, бо жила в інтернаті. Куди потрапила в 10 років, коли зрозуміла, що хоче вчитися, бо до цього не вміла ні читати, ні писати.

Вочевидь, Анна Лущишин у такий спосіб відпрацьовувала гонорар за ексклюзив. Бо глядачеві показали, в яких умовах живе багатодітна родина. Умови не те щоби геть антисанітарні, але й далекі від норми для такої кількості людей у помешканні. Проте Анна Лущишин виявилася матір'ю не шістьох, а цілих сімох дітей. Про що журналістам сказала сусідка. Сьому дитину, досить уже дорослу старшу дочку Анни Ірину, теж знайшли й запросили до студії. Мати й дочка обнялися й поцілувалися, як справді рідні люди. Що, вочевидь, мало продемонструвати: всі звинувачення злих сусідів у поганому догляді Анни за дітьми безпідставні.

Цей випуск «Стосується кожного» відрізнявся від подібних ток-шоу хіба що темою занадто вже ранніх пологів. Усі інші деталі — синхрони сусідів, думки експертів, до речі, досить поблажливі щодо Тані та її ситуації, становлять неодмінний антураж подібних програм.

Єдине, чого не змогли добитися журналісти програми, — поспілкуватися з Андрієм, гіпотетичним батьком крихітної Діанки. Яку, до слова, теж у студії показали. «Вітчима» Тані, того самого Івана Єрьоміна, теж. І всіх її братів та сестер. Відтепер той, хто в Бориславі ще не чув про екстраординарні пологи й не знав, у якій родині це сталося, знає всю ситуацію в деталях та обличчях.

Цікаво, коли Анна Лущишин казала, що своєю участю в ток-шоу «Стосується кожного» хотіла захистити свою дочку Таню від пліток злих сусідів та знущань однокласників, вона знала, на що йде?

Судячи з того, як охоче жінка контактувала з ведучим, розповідаючи про свій нелегкий життєвий шлях, ні. З іншого боку, в очах героїні 45 хвилин ганьби, вочевидь, коштували того, що отримала родина Анни за участь у програмі. А це не лише гонорар, але й запевнення керівника соціальних служб міста Борислава в тому, що чітка позиція міської влади — допомогти цій сім’ї.

Попри зауваження деяких експертів, що сексуальне виховання дітей має починатися не в 10 років, коли в дівчинки починаються місячні, а в три, а отже саме мама винна в тому, що сталося з її дочкою, ситуацію в студії обговорювали так, наче не сталося нічого особливого. Ну народила у дванадцять, то й добре, що мудра мама на аборт не послала. Бо могло бути набагато гірше.

Сама героїня програми теж не побачила у своєму новому статусі нічого екстраординарного — вона як була нянькою для молодших, так і лишилася, хіба що дрібних дітей у родині додалося.

Все, що нам показали у студії «Стосується кожного», безумовно, цікава ілюстрація до способу життя деяких багатодітних родин, які живуть на «дитячі гроші». Але за кадром лишилося найважливіше запитання: хто відповість за розбещення малолітньої? Адже, як не крути, а в будь-якому разі це кримінальний злочин. Навіть якщо все сталося без опору з боку жертви.

Можливо, автори програми розраховували на аналіз ДНК Андрія в ефірі? І якби тест підтвердив батьківство, чи не взяли би гіпотетичного батька в кайданки просто у студії? Враження таке, що відмова 18-річного сусіда спілкуватися з журналістами ці плани поламала.

Із мотивами родини, яка побачила в пропозиції «Інтера» унікальну можливість поліпшити матеріальне становище, нібито все зрозуміло. Проте геть туманною залишається мета редакторів програми. Чого вони добивалися? Встановлення батьківства дитини? Засудження того, хто вчинив наругу над малолітньою мамою? Вгамування пліток про те, що Таня народила від Івана Єрьоміна, співмешканця Анни Лущишин (варто все-таки називати речі своїми іменами, адже офіційно жінка виховує дітей сама)?

Звісно, величезне спасибі всім причетним до створення «Стосується кожного» за те, що не розвинули пліток, запідозривши ще й інцест у цій родині між молодшою сестрою та старшим братом.

Але, здається, випуск під назвою «Мама-дитина» лише розбурхав черговий вал пліток навколо цієї родини в місті, де героям драми ще довго буде не до сміху.

Фото: кадр із програми «Стосується кожного»

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY