detector.media
10.10.2017 16:57
Прес-контроль: житомирські журналісти обурені вимогою акредитуватися на вибори ректора університету
Прес-контроль: житомирські журналісти обурені вимогою акредитуватися на вибори ректора університету
Для акредитації потрібно надіслати лист-заявку на бланку ЗМІ, копії документів, що посвідчують особу журналіста, технічного працівника (паспорт або редакційне посвідчення), та по 2 фотокартки на кожну заявлену особу розміром 30 на 40 мм

Житомирські журналісти висловили обурення тим, що Державний університет ім. Франка вимагає від бажаючих потрапити на вибори ректора університету, які відбудуться 12 жовтня, акредитацію.

Журналістка інтернет-видання Житомир.інфо Оксана Трокоз розповіла ІМІ, що про акредитацію на вибори ректора повідомили у Фейсбуці за декілька годин до її завершення. За інформацією викладача університету Андрія Близнюка, журналістів без акредитації не пускатимуть на виборчу дільницю.

«9 жовтня із соцмереж ми з колегами дізналися про те, що журналісти, які прагнуть висвітлювати вибори ректора Житомирського державного університету Франка, мають акредитуватися, інакше не будуть допущені на виборчу дільницю. Крім того, у повідомленні йшлося, що акредитація закінчується у понеділок (9 жовтня – ред.), втім ні номер телефону, ні електронна адреса для акредитації не повідомлялася. Ми мали намір акредитуватися, тому під постом на сторінці викладача університету Андрія Близнюка я запитала, яким чином це зробити, на що отримала відповідь, що на сайті вишу є положення про порядок акредитації представників ЗМІ на виборах ректора ЖДУ ім. Франка, і там все написано», – розповіла пані Трокоз.

Згідно з положенням, затвердженим Оргкомітетом з проведення виборів ректора, журналісту для акредитації потрібно надіслати лист-заявку на бланку засобу масової, а також копії документів, що посвідчують особу журналіста, технічного працівника (паспорт або редакційне посвідчення), та по 2 фотокартки на кожну заявлену особу розміром 30 на 40 мм.

Крім того, ЗМІ мають подати заявку з переліком їх фото- та відеотехніки.

За словами медіа-юриста ІМІ Романа Головенка, Оргкомітет із виборів ректора не вправі ухвалювати порядок акредитації, «бо ні він, ні університет не є суб’єктом владних повноважень, а ч.1 ст.26 ЗУ «Про інформацію» надає можливість запроваджувати акредитацію журналістів лише останнім».

Як повідомляв Детектор Медіа, депутати регламентного Комітету Верховної Ради на засіданні 21 вересня заявили про низку зауважень щодо перебування журналістів в парламенті.

«Ми не обговорювали обмеження, ми не обговорювали обмежений вхід – було питання, що за останній час тут є 4000 акредитованих журналістів, в тому числі проросійських видань. Тому ми пропонували, що потрібно зробити аналіз, хто акредитований у ВР», – заявив член комітету від фракції БПП Дмитро Лубінець.

Крім того депутати скаржилися на присутність журналістів у буфеті парламенту під час перерви.

«Були підняті народними депутатами зауваження, що в перерві між 12.00 і 12.30 неможливо пообідати, бо в цей же час дуже багато журналістів і всі столи зайняті – це перша проблема. А друга проблема, що всупереч забороні знімати, в їдальні дуже багато представників медіа не просто фотографують ціни, страви, а знімають, що конкретний депутат їсть, що в нього на тарілці», – зазначив Лубінець.

Фото: ZT-GRAD - blogger

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY