detector.media
Оксана Романюк
10.10.2017 15:35
ІМІ очікує результатів розслідування справ щодо порушень прав журналістів

Отже, вийшла з робочого засідання Ради з питань професійної діяльності журналістів при АП. Звітую.

До засідання ми опрацювали, перевірили і підготували список кейсів по категоріях Напади на журналістів (20 випадків), Перешкоджання (62 випадки), Погрози (25 випадків) та Знищення та пошкодження майна журналістів та напади на офіси ЗМІ (17 випадків). Ці кейси ми передали для розслідування до МВС та ГПУ. 

Очікуємо почути відповіді про прогрес по цих кейсах на наступному засіданні, запланованому на 23 листопада.

Окремо ми підняли наступні питання по резонансих кейсах, серед яких:

1. Справа Шеремета. Ми питали, чому закрили абсолютно всі судові рішення по цій справі. На нашу думку, це невиправдано, і навпаки складається враження, що закрили, щоб не було критики. Також ми вимагали підсилити слідчу групу закордонними спеціалістами, зокрема, з дешифровки відео. Ми передамо до МВС контакти, за якими вони можуть звернутися до іноземних представництв для підсилення слідчої групи. 

2. Ми підняли питання про справу що стосується нападу працівників УДО на знімальну групу Mykhailo Tkach , "Схеми", Радіо Свобода. Ми вимагаємо зареєструвати справу за ст.171 ККУ, а не як звернення громадян. Розслідувати її і покарати винних відповідно до українського законодавства. 

3. Інші резонансні справи - зокрема, повязані з неправомірними діями працівників поліції (в цьому році - це кейси Maksym Trebukhov Natasya Nagorna, ми передали ці питання до уваги прокуратури). Ми також надали інформацію про побиття журналістів в регіонах, усі справи про підпали машин, офісів. І підняли питання по Миротворцю, куди ж без нього, родимого.

4. Окремо передали прес-службі СБУ запитання від українських журналістів щодо ненадання відповідей на запити про доступ до публічної інформації. А також, нашу оцінку по справі Муравицького, яка, на нашу думку, не повязана з нацбезпекою. Хочемо почути детальну відповідь по цій справі. Також спитали про видворення іноземних журналістів з України. Начебто, з іспанських журналістів таки зняли статус персон нон-грата (але СБУ про це ще має про це офіційно оголосити).

5. Ми передали звернення від ІМІ до ГПУ та АП щодо справи узбецького журналіста-розслідувача Нарзулло Охунжонова, який просить політичного притулку в Україні і зараз перебуває в СІЗО. Ми надали докази і звернення від міжнародних організацій, що він дійсно займався журналістською діяльністю. Україна не має екстрадитувати цього журналіста у жодному випадку, там абсолютно політичний кейс. 

Ще одна наша вимога - запросити на наступне засідання представників судової влади, тому що є питання по систематизації судової практики і вироках нападникам (переважна більшість вироків станом на зараз - на жаль, виправдовувальні, якщо за минулий рік було розслідувано 31 справу, то судових вироків тільки 6). І запросити співробітників СБУ, до яких також є питання у журналістів.

Джерело: Фейсбук

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY