detector.media
09.10.2017 10:45
Громадська рада Держкомтелерадіо закликає редакції державних і комунальних ЗМІ прискоритися у реформуванні
Громадська рада Держкомтелерадіо закликає редакції державних і комунальних ЗМІ прискоритися у реформуванні
За поданням Української асоціації медіабізнесу (УАМБ) Громадська рада Державного комітету з питань телебачення та радіомовлення ухвалила рішення звернутися до голови комітету Олега Наливайка з проханням докласти додаткових зусиль до прискорення реформування комунальних та державних друкованих ЗМІ. УАМБ закликає колективи редакцій державних та комунальних друкованих ЗМІ, які ще не розпочали процес реформування чи стикнулися з перешкодами, «терміново розпочати цей процес»

Про це йдеться в релізі асоціації.

Зокрема Громадська рада Держкомтелерадіо просить пана Наливайка вплинути на прискорення розробленого Держкомтелерадіо проекту закону про внесення змін до Закону про реформування державних і комунальних друкованих ЗМІ № 6560 від 08.06.2017р. Також Громадська рада просить Держкомтелерадіо провести інформаційну та роз’яснювальну роботу серед редакцій, які мають бути реформованими, надати їм повну інформацію та доступ до усіх наявних інформаційно-консультаційних ресурсів щодо процедури роздержавлення, довести інформацію про мінімальні строки, необхідні для проходження крізь процедуру реформування, а також поінформувати про наявні джерела отримання допомоги у процесі реформи.

«Необхідність таких дій зумовлена низьким темпом здійснення реформи та ризиками, пов’язаними з цим. Так, станом на вересень 2017 року реформовано менше 20% комунальних видань, на це втрачено 21 місяць з 36 запланованих. Це означає, що на реформування більш ніж 80% видань залишився усього 1 рік.», – пояснюється у релізі.

УАМБ повідомляє, що для реформування однієї редакції необхідно 6 місяців та нагадує, що свідоцтва про реєстрацію газет, які не встигнуть реформуватися до 1 січня 2019 року, втратять чинність. Ці вимоги, зокрема, прописані у чинному Законі «Про реформування державних та комунальних друкованих ЗМІ».

«Відповідно, редакції, які розпочнуть реформування надто пізно, ризикують бути закритими. Додатковим ризиком є далеко не нульова імовірність виникнення перешкод та протидії з боку засновників чи складнощі з підготовкою документів», – зазначає асоціація.

УАМБ закликає колективи редакцій державних та комунальних друкованих ЗМІ, які ще не розпочали процес реформування чи стикнулися з перешкодами, «терміново розпочати цей процес».

Нагадаємо, що 37 з 244 друкованих ЗМІ та редакцій здійснили перереєстрацію із збереженням назви, цільового призначення, мови видання, тематичної спрямованості.

Закон України «Про реформування державних і комунальних друкованих засобів масової інформації» вступив в силу з 1 січня 2016 року. Реформа друкованих ЗМІ відповідно до закону розрахована на три роки до кінця 2018 року.

За повідомленням НСЖУ, редактори газет скаржаться, що в процесі реформування стикаються з тиском влади та позаплановими перевірками.

Фото: Нова доба

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY