detector.media
05.10.2017 17:06
Європарламент вимагає від Кремля негайно звільнити українських політичних заручників, у тому числі й журналістів
Європарламент вимагає від Кремля негайно звільнити українських політичних заручників, у тому числі й журналістів
Європарламент вимагає від російської влади припинити репресії проти представників кримськотатарського народу та українців у Криму і закликає негайно звільнити всіх протиправно ув’язнених Кремлем українських політичних заручників

Про це йдеться в ухваленій у четвер, 5 жовтня, резолюції Європарламенту щодо справ кримськотатарських лідерів Ахтема Чийгоза, Ільмі Умерова та журналіста Миколи Семени, повідомляє власний кореспондент Укрінформу. 

У резолюції, яку підтримала переважна більшість європарламентаріїв, Європарламент засуджує вироки Умерову, Чийгозу та Семені, вимагає їх перегляду, негайного звільнення цих політв’язнів та зняття з них усіх обвинувачень.

У документі також вимагається негайно звільнити лідерів і активістів кримськотатарської спільноти, а також інших українських громадян, які протиправно ув’язнені у Криму та на російській території, зокрема й журналіста Романа Сущенка.

У тексті наголошується на систематичному порушенні з боку Російської Федерації прав людини на території Кримського півострова.

Європарламентарії також засудили практику етапування ув’язнених у віддалені регіони Росії, що значно ускладнює можливість спілкування з родинами та друзями та зменшує можливості для правозахисних організацій моніторити ситуацію.

ЄП закликає Європейський суд з прав людини розглядати позови із Криму як питання найвищої пріоритетності, адже російська судова система неспроможна ухвалювати справедливі правові рішення у цих справах.

Депутати також засудили переслідування з боку російської влади незалежних ЗМІ національних меншин.

У ЄП наголошують, що проти осіб, причетних до грубого порушення  прав людини, включаючи посадовців, які висунули обвинувачення Чийгозу, Умерову та Семені, мають бути застосовані обмежувальні заходи, зокрема блокування активів у банках ЄС та візові заборони.

У резолюції вкотре висловлюється підтримка запроваджених з боку ЄС санкцій проти економіки Криму, а також суверенітету, незалежності та територіальної цілісності України у межах міжнародно визнаних кордонів та засуджується нелегальна анексія Російською Федерацією АР Крим та Севастополя.

Фото: day.kyiv.ua

Нагадаємо, в квітні 2016 року російська ФСБ в окупованому Криму провела обшук і порушила кримінальну справу проти позаштатного журналіста «Радіо Свобода» Миколи Семени за статтю, у якій начебто містяться «заклики до порушення територіальної цілісності РФ». Після цього журналіста кілька годин допитували у ФСБ. Згодом його відпустили під підписку про невиїзд.

22 вересня підконтрольний Кремлю Залізничний районний суд Сімферополя оголосив вирок кримському журналісту Миколі Семені. Журналісту призначено покарання у вигляді двох з половиною років умовно з випробувальним терміном на три роки і забороною займатися публічною діяльністю.

Власного кореспондента інформаційного агентства «Укрінформ» у Франції Романа Сущенка затримали 30 вересня 2016 року у Москві, куди він прибув з приватним візитом. Увечері 2 жовтня російські ЗМІ повідомили, що Сущенка тримають у СІЗО «Лефортово» і звинувачують у «шпигунстві». Покарання за ст. 276 КК РФ («Шпигунство») передбачає до 20 років позбавлення волі.

У ФСБ Росії заявили, що Сущенко є співробітником Головного управління розвідки Міноборони України. У ГУР МОУ спростували цю заяву.

25 вересня Московський міський суд продовжив арешт кореспонденту Укрінформу Романові Сущенку, який незаконно утримується в Росії.

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY