detector.media
05.10.2017 11:52
В Узбекистані після 9 років тюрми звільнили журналіста, який співпрацював з «Радіо Свобода»
В Узбекистані після 9 років тюрми звільнили журналіста, який співпрацював з «Радіо Свобода»
4 жовтня після понад дев’яти років ув’язнення в Узбекистані звільнили незалежного журналіста Соліджона Абдурахмона. 67-річний журналіст заявив, що вдячний «всім, хто боровся» за його звільнення.

Про це повідомляє «Радіо Свобода».

До свого арешту у 2008 році Соліджон Абдурахмон часто писав про права людини в автономній області Узбекистану Каракалпакистані і про екологічні проблеми, пов’язані з Аральським морем.

Соліджон Абдурахмон працював для узбецького незалежного новинного інтернет-сайту Uznews.net, а ще раніше також співпрацював із «Радіо Свобода».

Журналіст був заарештований після того, як поліція заявила, що знайшла в нього наркотики. Чоловіка засудили до 10 років позбавлення волі, він назвав вирок розплатою за журналістську діяльність і заявив, що наркотики йому підкинула поліція.

Соліджона Абдурахмона випустили з в’язниці наступного дня після звільнення відомого правозахисника Агзама Фармонова, який провів за ґратами понад 10 років.

Кілька громадських діячів, журналістів і політиків, ув’язнених за політично вмотивованими звинуваченнями, були звільнені з приходом до влади президента Шавката Мірзійоєва, який змінив на посту торік померлого Іслама Карімова.

Як повідомляв «Детектор Медіа» з посиланням на адвоката Олексія Федорова, 25 вересня Солом’янський районний суд міста Києва обрав запобіжний захід у вигляді тимчасового арешту на 40 діб узбецькому журналістові Нарзулло Охунжонову, який 20 вересня попросив політичного притулку в Україні. Він перебуває у міжнародному розшуку Інтерполу, оголошеному Республікою Узбекистан за фактом шахрайства у 2009 році у розмірі 2 тисячі доларів. На цій підставі його затримали прикордонники в аеропорті «Жуляни».

Комітет захисту журналістів (CPJ) закликав українську владу звільнити арештованого у Києві узбецького журналіста Нарзулло Охунжонова і дозволити йому лишитись в Україні.

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY