detector.media
28.09.2017 19:13
Секретаріат НСЖУ виступив із заявою солідарності з Романом Сущенком, який рік перебуває у російському СІЗО
Секретаріат НСЖУ виступив із заявою солідарності з Романом Сущенком, який рік перебуває у російському СІЗО
28 вересня на секретаріаті Національної спілки журналістів України (НСЖУ) було прийнято заяву солідарності з ув’язненим у Москві журналістом ІА «Укрінформ», членом НСЖУ, політв’язнем Романом Сущенком.

Про це повідомляє прес-служба НСЖУ.

30 вересня буде рік, відколи Романа Сущенко утримують у СІЗО «Лефортово» у Москві.

«Його звинувачення у шпигунстві – абсолютно безпідставні, цілком і повністю сфабриковані. Його судову справу засекречено. Колектив «Укрінформу» упродовж року провів безліч заходів з вимогами негайного звільнення Романа, й далі докладає зусиль для підтримки батьків та сім’ї свого власкора», – ідеться в заяві солідарності.

Як зазначив секретар НСЖУ Сергій Сай-Боднар, зараз влада Росії ігнорує всі звернення з вимогами звільнити журналіста. 

«Про справу Сущенка йшлося на зустрічах «Нормандської четвірки», тристоронньої групи у Мінську, інших зустрічах найвищого рівня. На захист Романа Сущенка зі своїми заявами неодноразово Міжнародна та Європейська федерації журналістів, організація «Репортери без кордонів», Рада Європейського альянсу інформаційних агентств, Рада Асоціації польських журналістів, НСЖУ… На жаль, зі всього видно, що вища влада Росії ігнорує усі наші звернення стосовно Р. Сущенка. Але ми не маємо права складати нашу зброю!..», – зазначається в заяві секретаріату НСЖУ.

Як зазначив секретар НСЖУ Валерій Макеєв, днями він мав розмову з Патріархом Філаретом, який висловив свою підтримку переслідуваним українським журналістам, зокрема Роману Сущенку.

Раніше стало відомо, що 29 вересня у приміщенні «Укрінформу» в Києві відбудеться акція з нагоди річниці незаконного ув’язнення в Росії журналіста Романа Сущенка. У акції братимуть участь дружина і донька Романа - Анжеліка і Юлія Сущенко.   Колеги Романа у футболках з його портретом запустять повітряні кульки, що символізують 365 днів журналіста за ґратами. Акція розпочнеться о 12:00.

Зарубіжні та регіональні власні кореспонденти «Укрінформу» підтримають Романа своїм флешмобом, сфотографувавшись у бібліотеках різних міст України та світу з мініплакатом #FreeSushchenko. У рамках акції у «Вікнах Укрінформу» відкрилася присвячена українському журналісту фотовиставка «Рік за гратами». Агентство також закликає всіх небайдужих до долі українських політв’язнів підтримати Романа Сущенка, зробивши своє фото із написом #FreeSushchenko і розмістивши його 29-30 вересня у соцмережах.

Нагадаємо, власного кореспондента інформаційного агентства «Укрінформ» у Франції Романа Сущенка затримали 30 вересня 2016 року у Москві, куди він прибув з приватним візитом. Увечері 2 жовтня російські ЗМІ повідомили, що Сущенка тримають у СІЗО «Лефортово» і звинувачують у «шпигунстві». Покарання за ст. 276 КК РФ («Шпигунство») передбачає до 20 років позбавлення волі.

У ФСБ Росії заявили, що Сущенко є співробітником Головного управління розвідки Міноборони України. У ГУР МОУ спростували цю заяву.

25 вересня Московський міський суд продовжив арешт кореспонденту Укрінформу Романові Сущенку, який незаконно утримується в Росії.

Фото: «Укрінформ»

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY