detector.media
22.09.2017 19:06
«Волинська газета» судиться з облдержадміністрацією за право реформуватися
«Волинська газета» судиться з облдержадміністрацією за право реформуватися
Редакція «Волинської газети» звернулася з позовом до Господарського суду міста Києва про спонукання Волинської обласної державної адміністрації щодо укладення договору, необхідного для повного роздержавлення.

Про це повідомляє Інститут масової інформації (ІМІ).

Колектив газети у своїй заяві стверджує, що всупереч Закону України «Про реформування державних і комунальних друкованих засобів масової інформації» від 24 грудня 2015 р. та Постанови Кабінету Міністрів України №848 від 23 листопада 2016 р. голова облдержадміністрації Володимир Гунчик відмовляється підписувати передбачену статтею 7 угоду, чим перешкоджає виданню роздержавитися. Тому редакція зазначає, що не бачить іншого шляху вирішення проблеми, як у суді.

Видання нагадує, що два роки тому колектив «Волинської газети» заявив про намір роздержавитись. Після цього, пише видання, Володимир Гунчик підписав розпорядження про вихід облдержадміністрації зі складу співзасновників газети в односторонньому порядку, а пізніше «висунув безпідставну вимогу перерахувати в бюджет 24% статутного капіталу».

«Це було зроблено для того, щоб усунути непокірну “Волинську газету” від процесу роздержавлення, знищити морально і матеріально. Зрозуміло, що весь цей час і до сьогодні редакція не отримала з бюджету жодної копійки підтримки, хоча це й передбачено чинним законодавством… Але статутні документи ще в період перебування на посаді голови облдержадміністрації Володимира Бондаря було сформовано так, що питання належності до числа співзасновників чи виходу з них відносяться до компетенції загальних зборів. Вони й відбулися на початку січня 2016 р., коли багатостраждальний закон про роздержавлення вступив у силу, а “Волинську газету” було включено в перший етап роздержавлення Постановою КМУ №848», – зазначає редакція.

28 березня 2017 року «Волинська газета» отримала статус нової юридичної особи і була включена до Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб – підприємців та громадських формувань. Щоб отримати нове свідоцтво про друкований засіб масової інформації, видання звернулося в Головне територіальне управління юстиції, де відповіли, що необхідно укласти угоду з облдержадміністрацією. Але, як стверджує редакція газети, Володимир Гунчик знову відмовився її підписувати.

Розгляд заяви газети в суді відбувся 20 вересня. Як пише видання, суддя суду Світлана Чебикіна вислухала аргументи двох сторін, але через те, що з канцелярії Володимира Гунчика в суд вчасно не надійшов відзив на позовну заяву, відклала розгляд справи до 25 жовтня.

Начальниця відділу інформаційної політики Волинської ОДА Світлана Головачук  зауважила виданню «Конкурент», що також вважає, що це питання можна вирішити лише через суд. За її словами, у листопаді 2015 року обласна адміністрація вийшла зі складу співзасновників «Волинської газети».

«У своїй публікації редколегія газети зазначає, що ОДА це зробила в односторонньому порядку. Ми не робили цього просто так. Адміністрація вивчила всі документи. Там передбачена можливість виходу будь-кого із співзасновників (колектив газети, Волинська ОДА, Благодійний фонд “Останній солдат”). Ми спиралися на документи, тому казати, що це було зроблено в односторонньому порядку, – трохи голослівно. Як передбачає закон, ми поінформували про свій вихід кожного із співзасновників та органи юстиції офіційними листами», – зазначила Світлана Головачук.

Тезу про «безпідставну вимогу голови ОДА Володимира Гунчика перерахувати в бюджет 24% статутного капіталу» Світлана Головачук прокоментувала так: «Це передбачено чинним законодавством. Якщо орган влади є співзасновником, то частку, вкладену ним (24%), необхідно повернути до державного бюджету України. Якщо я не помиляюся, то йдеться про 35 тисяч гривень. Ці гроші редакція повинна була повернути в річний термін. Цього не зроблено».

Водночас медіаюрист ІМІ Максим Ратушний зазначив, що відповідно до ч. 3 ст. 8 Закону про реформування, у разі виходу із складу засновників (співзасновників) суб’єкта господарювання його частка майна, отримана ним під час реформування редакції, не підлягає поверненню зазначеному засновнику (співзасновнику), а розподіляється між іншими засновниками суб’єкта господарювання.

У 2015 році редакція громадсько-політичного тижневика «Волинська газета» заявила, що голова Волинської облдержадміністрації Володимир Гунчик перетворився для них на «уособлення антинародного режиму, діяльність і бездіяльність якого спрямовано на моральне знищення журналістів та фізичну ліквідацію видання».

Нагадаємо, Нововолинська міська рада (Волинська область) виділила 1 млн 334 тис грн з міського бюджету на «висвітлення діяльності органів місцевого самоврядування» у ЗМІ у 2017-2019 роках.

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY