detector.media
Мар'яна Закусило
«Детектор медіа»
22.09.2017 18:27
Ткаченко став кінцевим бенефіціаром Viasat, Коломойський і Суркіс вибули зі структури власності
Ткаченко став кінцевим бенефіціаром Viasat, Коломойський і Суркіс вибули зі структури власності
Генеральний директор групи «1+1 медіа» Олександр Ткаченко став кінцевим бенефіціарним власником супутникової платформи Viasat. Відповідну інформацію до ліцензії провайдера ТОВ «Віжн ТБ», яке є юридичною особою Viasat, внесла Національна рада з питань телебачення і радіомовлення 21 вересня.

Раніше Viasat не мав кінцевого бенефіціарного власника, оскільки жодна особа не володіла понад 50% компанії.

Як зазначено в оприлюдненій на сайті Viasat оновленій структурі власності, 25 травня 2017 року в ній відбулися зміни. А саме – перерозподілилися частки у структурі власності ТОВ «Солюшнс», яке є власником ТОВ «Віжн ТБ»:

1) офшорна компанія Gilaniro Investments Ltd збільшила свою частку у ТОВ «Солюшнс» до 62%, придбавши 24% акцій у кіпрської компанії CME Cyprus Holding Limited і 19% в офшорної компанії Sailsburg Financial Ltd;

2) Gilaniro Investments Ltd передала права на 51% акцій ТОВ «Солюшнс» генеральному директору «1+1 медіа» Олександрові Ткаченку, а права на 11% акцій – виконавчому директору «1+1 медіа» Ярославові Пахольчуку.

Згідно з оновленою структурою власності провайдера, станом на 25 травня 2017 року Олександр Ткаченко є кінцевим бенефіціарним власником Viasat: він опосередковано контролює через трастову угоду 51% компанії. Власниками істотної участі компанії є троє осіб: бізнес-партнер Ігор Коломойського Тимур Міндіч (опосередковано контролює через трастову угоду 19% компанії), колишній член наглядової ради телеканалу ТЕТ Віктор Скіба (опосередковано контролює через трастову угоду 19% компанії) та Ярослав Пахольчук (опосередковано контролює через трастову угоду 11% компанії).

Зазначимо, що 21 вересня компанія переоформлювала ліцензію у зв’язку зі зменшенням кількості телеканалів у пакеті до 103 та зміною загального переліку каналів. Але разом з тим Нацрада внесла до нового бланку ліцензії провайдера інформацію про кінцевого бенефіціара.

За законом ліцензіати зобов’язані публікувати на своєму сайті оновлені структури власності раз на рік – до 31 березня. Але Viasat опублікував нову структуру та інформацію про зміни в ній, не чекаючи 31 березня 2018 року.

Нагадаємо, що станом на квітень 2017 року, коли Viasat отримував нову провайдерську ліцензію, опосередкованими власниками істотної участі в компанії були такі особи: Тимур Міндіч (бізнес-партнер Ігоря Коломойського) – 20,10%, Віктор Скіба (колишній член наглядової ради телеканалу ТЕТ) – 19,06%, Олександр Ткаченко (генеральний директор групи «1+1 медіа») – 19%, Ярослав Пахольчук (фінансовий і виконавчий директор групи «1+1 медіа») – 19%, Ігор Коломойський (співвласник групи «1+1 медіа») – 11,2%. Міноритарними співвласниками також виступали Ігор Суркіс (бізнес-партнер Ігоря Коломойського) – 5,88% (не є власником істотної участі) та інші не названі фізичні особи – 5,75% (не є власниками істотної участі). У ліцензії компанії було записано, що кінцеві бенефіціарні власники в неї відсутні.

Нагадаємо, 1 березня 2016 року група «1+1 медіа» Ігоря Коломойського оголосила про завершення перемовин зі шведським медіахолдингом MTG щодо купівлі бізнесів «Viasat Україна». Угода між компаніями мала бути завершена після перевірки й отримання дозволу Антимонопольного комітету. Протягом більш ніж півроку «1+1 медіа» не вдавалося закрити угоду з придбання супутникової платформи Viasat через відсутність дозволу АМКУ.

31 березня 2017 року ТОВ «Віжн ТБ» оприлюднила на своєму сайті нову структуру власності. З документів стало відомо, що зміни в структурі власності відбулися 19 жовтня 2016 року. Кіпрські та офшорні компанії CME Cyprus Holding Limited, Gilaniro Investments Ltd, Sailsburg Financial Ltd, Delancey Trading Limited, Bayboro Ltd придбали частки в статутному капіталі ТОВ «Солюшнс» (прямий власник ТОВ «Віжн ТБ») у шведських компаній Viastrong Holding AB (володіла 99%) і MTG Broadcasting AB (володіла 1%). Ці кіпрські та офшорні компанії через трастові угоди контролюються топ-менеджерами «1+1 медіа», Ігорем Коломойським та його бізнес-партнерами.

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY