detector.media
22.09.2017 14:42
На Конгресі ПЕН-клубу у Львові були символічно порожні стільці Олега Сенцова та Павла Шеремета
На Конгресі ПЕН-клубу у Львові були символічно порожні стільці Олега Сенцова та Павла Шеремета
У Львові проходить Міжнародний конгрес ПЕН-клубу, гаслом якого є пошук правди у часи пропаганди

Про те, що відбувається на Міжнародному конгресі ПЕН-клубу, у прямому ефірі програми «Громадська хвиля» розповів ведучий Громадського Радіо Андрій Куликов.

За його словами, Конгрес ПЕН-клубу одностайно ухвалив так званий жіночий маніфест, скерований на те, щоб було краще чути голос жінок, і цілу низку рекомендацій щодо становища зі свободою слова в Україні. Відзначалося, що Україна зазнає тиску і прямої інформаційної війни з боку Росії. Водночас озвучувалася низка рекомендацій про те, що протидіяти цій інформаційній війні потрібно в такий спосіб, щоб не порушувати права людини, зокрема право на свободу слова. Наприклад, є рекомендація переглянути закон про засудження комуністичного та націонал-соціалістського режимів і заборону пропаганди їхніх символів у такий спосіб, щоб його використання не зазіхало на свободу слова. Так само щодо закону про боротьбу з корупцією, щоб його не можна було використати для боротьби з журналістами, які проводять розслідування.

«Символом підтримки тих, хто засуджений або вбитий за те, що вони розвивали свободу слова, стало те, що в перший день роботи конгресу порожнім був стілець у президії, на якому символічно мав би бути Олег Сенцов, а в другий день — стілець, на якому символічно мав би бути Павло Шеремет», — розповів Андрій Куликов.

Також він повідомив, що делегати з РФ не приїхали до Львова: «Було офіційно заявлено, що російський ПЕН-клуб сам відмовився від участі. За результатами Конгресу ПЕН-клубу у ньому з’явилися чотири нові учасники — ПЕН-клуб Санкт-Петербурга, ПЕН-клуб Куби, ПЕН-клуб Південної Індії та ПЕН-клуб Гамбії».

Нагадаємо, український журналіст, автор «Радiо Свобода» і «Крим.Реалії» Микола Семена звернувся до учасників Міжнародного конгресу ПЕН-клубу у Львові із закликом створити міжнародний моніторинговий комітет щодо Криму, який міг би задокументувати наявні порушення прав людини, порушення міжнародного права на півострові і довести справу до міжнародного суду.

Фото: ЛітАкцент

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY