detector.media
Лілія Молодецька
«Детектор медіа»
21.09.2017 18:32
Держприкордонслужба затримала в аеропорту Києва узбецького журналіста, який попросив політичного притулку в Україні
Держприкордонслужба затримала в аеропорту Києва узбецького журналіста, який попросив політичного притулку в Україні
Вчора, 20 вересня, в київському аеропорту «Жуляни» був затриманий узбецький опозиційний журналіст Нарзулло Охунжонов, який прилетів із Туреччини разом із дружиною і п’ятьма неповнолітними дітьми.

Про це «Детектору медіа» повідомив його адвокат Олексій Федоров.

«Вони подали усі документи, які дають їм право перебувати в Україні, і одразу подали заяву про надання їм статуса біженців. Під час перевірки документів виявилося, що Нарзулло Охунжонов перебуває у міжнародному розшуку Інтерполу, оголошеного Республікою Узбекістан за фактом шахрайства у 2009 році у розмірі 2 тисячі доларів. На цій підставі його затримали наші прикордонники», - повідомив адвокат журналіста.

Співробітники Держприкордонслужби повідомили, що у них немає ніяких питань до документів, які були надані журналістом та його сім’єю, вони прилетіли в Україну законно і легально, всі їх документи в порядку.

У під час спілкування з адвокатом Нарзулло Охунжонов, який був звільнений у 2013 році з посади керівника відділу політико-освітніх передач Національного телебачення Узбекистану, виїхав з країни и проживав останні чотири роки в Туреччині, повідомив, що на батьківщині піддавався переслідуванням і погрозам через свою журналістську діяльність.

Він заявив, що йому, як відомому в Узбекистані опозиціонеру, і його сім’ї останнім часом стало небезпечно перебувати у Туреччині, тому він вирішив просити політичного притулку в Україні.  У Туреччині він продовжував працювати як журналіст, писав статті для інтернет-видань і видав книжку щодо злочинів влади в Узбекистані. Адвокату Нарзулло Охунжонов повідомив, що у Туреччині змушений був звернутися до поліції через отруєння дітей.

Дружина журналіста показала адвокату лист редакції ВВС, якій підтверджує журналістську діяльність її чоловіка протягом останніх чотирьох років та факт переслідування його владою Узбекистану.  «Репортери без кордонів» також підтвердили, що сім’я Нарзулло Охунжонова переслідується владою його країни, а також те, що через тісні зв’язки влади Туреччини із органами влади Узбекистану існує загроза його життю.  Організація просить давати сприяння узбецькому журналісту та його родині.

Наразі затриманий журналіст Нарзулло Охунжонов перебуває в ізоляторі тимчасового утримання в Києві. Його родина перебуває в столиці України у знайомого – біженця з Узбекистану.

«Прокуратура Солом’янського району буде ставити питання щодо його тимчасового арешту на 40 діб для екстрадиції в Республіку Узбекистан. Я розмовляв із прокурорами сьогодні, і вони кажуть, що в них інших варіантів немає», - повідомив адвокат.

За його словами, прокуратура не вирішує питання щодо надання політичного притулку, це повинна вирішити Міграційна служба. Ця заява журналіста та членів його родини залишилася у прикордонників.

«Поки будуть розглядати його заяву, вирішується питання, де він буде перебувати... На мою думку, справа про 2000 доларів - це шахрайство, за якою видати особу не можна, тут повинна бути відмова. У нас за такою статтею немає навіть позбавлення волі, тобто немає підстав для видачі. Плюс термін давності справи. Крім того, турецька сторона завірила документ, що ця особа зверталася в ООН з приводу переслідувань в Узбекистані. З приводу законного перебування у Туреччині до нього питань не було. В Україні трапилось те, що трапилось, і тепер йому загрожує екстрадиція в Узбекистан», - повідомив Олексій Федоров.

Завтра, 22 вересня суд повинен розглянути запобіжний захід Нарзулло Охунжонову.

Як зазначив у коментарі «Детектору медіа» український правозахисник, наша «прокуратура недружньо ставиться до опозиціонерів з тих країн, які тікають до нас і просять притулку».

Нагадаємо, міжнародна правозахисна організація «Репортери без кордонів» закликала російську владу скасувати рішення про депортацію до Узбекистану журналіста російської «Новой газеты» Алі Феруза, оскільки в цій країні до нього можуть застосувати тортури.

На фото - Нарзулло Охунжонов

Фото: ВВС

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY