detector.media
21.09.2017 12:17
КМДА підтримала ініціативу перейменувати вулицю в Києві на честь Юрія Іллєнка
КМДА підтримала ініціативу перейменувати вулицю в Києві на честь Юрія Іллєнка
Пропозицію відправлять на громадські обговорення, після чого Київська міськдержадміністрація має ухвалити остаточне рішення

Комісія з питань найменувань КМДА на своєму засіданні у середу, 20 вересня, підтримала низку перейменувань вулиць і об’єктів у столиці. Зокрема - ініціативу перейменування у Києві вулиці Мельникова на честь Юрія Іллєнка.

Про це повідомила Українська Кіноакадемія на своїй сторінці в Facebook.  

Пропозицію буде відправлено на громадські обговорення, після чого Київська міська державна адміністрація має ухвалити остаточне рішення.

Кінорежисер, оператор, сценарист, продюсер, народний артист України Юрій Іллєнко народився 9 травня (за іншими джерелами 18 липня) 1936 року в Черкасах. Навчався у ВДІКу на операторському факультеті, який закінчив в 1960 році (майстерня Гальперіна) і того ж року як оператор дебютував у фільмі Якова Сегеля «Прощайте, голуби».

У 1960-1963 роках працював оператором-постановником Ялтинської кіностудії, з 1964 року - оператором, режисером Київської кіностудії ім. Олександра Довженка.

Світове визнання його операторської майстерності прийшло в 1964 році після фільму Сергія Параджанова «Тіні забутих предків». Через рік відбувся його режисерський дебют фільмом «Криниця для спраглих».

Один із кращих фільмів режисера – «Білий птах з чорною ознакою» (1971, головний приз Московського кінофестивалю).

У 2002 році Іллєнко зняв «Молитву за гетьмана Мазепу», обрану для показу на Берлінському міжнародному кінофестивалі 2003 року.

Є автором лібрето балетів, монографії «Парадигма кіно», документального фільму про Сергія Параджанова, знімався як актор, завідував кафедрою кінорежисури в Київському державному інституті театрального мистецтва ім. І. Карпенка Карого, був академіком Академії мистецтв України. Відзначений багатьма професійними та урядовими нагородами.

Помер після тривалої хвороби 15 червня 2010 року у селі Прохорівці на Черкащині.

Фото: Новини Канева

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY