detector.media
Галина Петренко
«Детектор медіа»
21.09.2017 08:00
Кодування на супутнику принесе більше турбот, ніж доходів – Куракін
Кодування на супутнику принесе більше турбот, ніж доходів – Куракін
Кодування на супутнику є важливим кроком, але воно принесе більше турбот, ніж доходів – принаймні, на початку. Про це 20 вересня, під час конференції Pay TV in Ukraine 2017 в рамках Kyiv Media Week заявив директор з розвитку бізнесу «Медіа Групи Україна» Олексій Куракін.

«Безумовно, кодування на супутнику – це важливий крок, але ми його дещо переоцінюємо. Зараз ринок умовно ділиться на три майже рівні частини: ефір, супутник і кабель. Кабель – це вже давно pay TV в чистому вигляді. Є супутник, який однією ногою хоче стати комерційним. І є ефір – неважливо, який: аналоговий, цифровий. Тобто третина ринку – це безкоштовний телеперегляд. І безкоштовна можливість дивитися телеканали залишиться в осяжному майбутньому. Ми вже це проходили: при комерціалізації того чи іншого сегменту користувач шукає безкоштовне джерело. Тому, на жаль, легких грошей від комерціалізації супутника не буде. Щоб комерціалізувати супутник і досягти того обсягу платних абонентів, який є в кабелі, потрібно зробити колосальну роботу. А скоріше за все, цих абонентів буде на порядок менше: це будуть сотні тисяч, не мільйони», – пояснив Олексій Куракін.

Крім того, пан Куракін нагадав про піратство: «Кабельних провайдерів не так багато, їх близько 500, ми знаємо їх усіх. І можна вважати, що серед кабельних провайдерів піратства немає. Зате воно є в тому сегменті, який колосально недооцінений: IPTV/OTT».

Топ-менеджера «Медіа Групи Україна» підтримав генеральний директор «Волі» Джордж Жембері. За його словами, в Україні працюють 6 тис. інтернет-провайдерів, тоді як у Туреччині їх 150, у Німеччині – біля 15.

«Якщо нічого не контролювати, тоді неможливо заробити. І якщо є менше провайдерів, то їх легше контролювати», – сказав пан Жембері.

Виступу Олексія Куракіна передував виступ виконавчого директора групи «1+1 медіа» Ярослава Пахольчука.

«Буквально в понеділок і в неділю були переговори про систему кодувань. У нас навіть уже є рішення – мабуть, ще не буду озвучувати, бо не всі формальності витримані. Але в цілому ми вже схиляємося до того, якою буде система кодування. Уже проведені перемовини з DTH-провайдерами і ухвалено, що буде безкарткове рішення, тобто зламати його і забезпечити кардшарінг буде дуже складно. І буквально днями почався діалог з імпортерами сет-топ-боксів. Тому ще кілька місяців – і буде конкретний план дій із датами і виконавцями», – проанонсував Ярослав Пахольчук.

За його словами, не менш важливою є позиція Нацради. «З нею є діалог, ми провели низку зустрічей. У регулятора є відкриті питання до нас, вони непрості», – сказав пан Пахольчук.

Нагадаємо, обом медаігрупам належать оператори супутникового мовлення: «1+1 медіа» – Viasat (безкартковий доступ), «Медіа Групі Україна» – Xtra TV (доступ за картками).

Влітку генеральний директор компанії «Тріолан» Вадим Сидоренко під час конференції «Дні електронних комунікацій» в Одесі розповів про те, що кабельні провайдери та найбільші медіагрупи домовляються про поступове підвищення цін на телевізійний контент для провайдерів на найближчі три роки. Пан Сидоренко тоді назвав такі ціни на контент:

За його словами, згідно попередньої домовленості з медіагрупами, це поетапне підвищення цін має бути пов’язане з певними подіями: кодуванням супутника, відключенням аналогового ефірного сигналу та появою версій телеканалів, що яким-небудь чином відрізнятимуться від ефірних (HD-каналів, каналів без реклами).

Ярослав Пахольчук тоді підтвердив готовність медіагрупи кодувати сигнал у січні 2018 року, якщо не відбудеться відключення аналогу, а також можливість зменшення рекламного інвентарю, проте не підтвердив названі Вадимом Сидоренком конкретні ціни на контент для провайдерів, назвавши їх орієнтовними.

«Будуть вони більшими чи меншими за ці цифри, діалог покаже, – сказав пан Пахольчук. – На ціну для провайдера впливає близько десяти параметрів і формування ціни є індивідуальним. Якщо в першій половині 2018 року відбудеться чи кодування супутника, чи відключення аналогу, ціна може бути переглянута в два-три рази. Якщо цього не станеться, буде інфляція».

Під час Kyiv Media Week він також не називав цін для провайдерів на наступний рік, однак зауважив, що «1+1 медіа» має середньострокову ціль: щоб при інших рівних обставинах умови були рівні для всіх (як відомо, на 2017 рік група виставляла кабельним провайдерам ціну 75 коп. з абонента за пакет усіх каналів групи, тоді як ОТТ-провайдери розповідали про 6 грн. з абонента).

Фото: Kyiv Media Week

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY