detector.media
15.09.2017 19:54
ОБСЄ побоюється, що Україна, захищаючи свою безпеку, почне цензурувати ЗМІ - Джапарова
ОБСЄ побоюється, що Україна, захищаючи свою безпеку, почне цензурувати ЗМІ - Джапарова
Перша заступниця міністра інформаційної політики України Еміне Джапарова повідомила, що Представникові ОБСЄ із захисту свободи СМИ Арлему Дезіру передали позицію Міністерства інформаційної політики України (МІП), що свобода слова є ключовою для відомства і що місія МІП – це захист журналістів. Натомість ОБСЄ прагне обговорювати із українською стороною всі виклики свободі слова, які з’являються під час захисту національної безпеки України.

Про це Еміне Джапарова повідомила «Укрінформу», розповідаючи про результати участі у конференції ОБСЄ з імплементації зобов'язань у галузі людського виміру у Варшаві (Польща). Представники організації, члени урядових делегацій 57-и країн-членів ОБСЄ, діячі різноманітних неурядових організацій та громадські активісти дискутували над актуальними проблемами у галузі дотримання базових прав та свобод людини.

«Наше завдання – доводити, що західний світ після Другої світової війни не стикався з такими проблемами, які сьогодні переживає Україна. Сьогодні, міркуючи про процеси, усі намагаються застосувати "мирну рамку" того, що було п'ять років тому, не думаючи категоріями війни. Але сьогодні це неможливо. Під час зустрічей з новим представником ОБСЄ з питань свободи ЗМІ Арлемом Дезіром обговорювалося те, що є багато викликів, в тому числі викликів свободі, і й що ми намагаємося шукати баланс між безпекою і свободою», - повідомила перша заступниця міністра інформаційної політики України.

Вона також зазначила, що у розмові з Представником ОБСЄ із свободи ЗМІ Арлемом Дезіром «ми чітко передали позицію міністерства інформаційної політики як частини уряду, що для нас свобода слова є ключовою і що наша місія – це захист журналістів».

За її словами, в ОБСЄ представників МІП запевнили, що готові обговорювати ті чи інші рішення у сфері медіа, які запроваджує Україна.

«Утім, є моменти, на які ми мусимо зважати, що іноді йдеться про безпеку, а не про обмеження свободи ЗМІ. У принципі, за моїми спостереженнями, вони готові дискутувати. Їхня позиція наступна: "Давайте сідати й обговорювати – якщо ви забороняєте, то пояснюйте, чому ви це робите"», - пояснила Еміне Джапарова.

Вона також розповіла, які саме питання обговорювали із Представником ОБСЄ:  «По рішеннях Нацради з питань телебачення і радіомовлення більш менш є розуміння: щодо з 77-ми із 82-х телеканалів, яким упродовж трьох років обмежено ретрансляцію в кабельних мережах, все було законно. У Нацраді посилались на конкретні закони, які порушували російські канали, наприклад, зображуючи мапу Росії з Кримом. Це є порушенням нашого закону і підставою для Нацради для обмеження ретрансляції в кабельних мережах. Фактично, обгрунтування кожного конкретного випадку призвело до того, що в ОБСЄ зрозуміли: мова йде більше про безпеку.

Зі Службою безпеки України трохи складніше. Аргументи, з якими вони виходять, коли вирішуються питання про депортацію іспанських чи російських журналістів, не є чіткими, адже вони не посилаються на якісь конкретні закони, які було порушено».

Водночас вона зазначила, що побоювання з боку ОБСЇ полягають у цензурі ЗМІ:  «Важливою є процедура, тому що в ОБСЄ побоюються, що, боронячи нашу безпеку, ми перетнемо межу і будемо цензурувати ЗМІ».

«Але це все справа комунікації», - запевнила Еміне Джапарова.

Нагадаємо, перша заступниця міністра інформаційної політики України Еміне Джапарова заявила, що сучасна Росія порушує міжнародне право, викривляє історію, втручається в політику інших держав та арештовує їх громадян. Про це вона сказала під час конференції ОБСЄ з людського виміру у Варшаві 11 вересня, виступаючи на дискусійній панелі щодо свободи ЗМІ і безпеки журналістів.

Представник ОБСЄ з питань свободи ЗМІ Арлем Дезір заявив, що його Офіс стежить за справами незаконно затриманих і переслідуваних українських журналістів Романа Сущенка, Миколи Семени і Станіслава Асєєва.

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY