detector.media
11.09.2017 13:01
«Вікна-новини» покажуть п’ятисерійний спецпроект «Децибели тиші»
«Вікна-новини» покажуть п’ятисерійний спецпроект «Децибели тиші»
Перша серія спецпроекту «Децибели тиші» стартує сьогодні, 11 вересня, у випусках програми «Вікна-новини» о 17:30 і 22:00

З 11 по 15 вересня «Вікна-новини» на СТБ покажуть п’ятисерійний спецпроект «Децибели тиші», присвячений проблемі глухих людей в Україні і можливості її вирішення.

Про це повідомили «Детектору Медіа» в прес-службі телеканалу СТБ.

В Україні живуть сотні тисяч людей, які не чують: хтось народжується з вадами слуху, хтось втрачає його в ранньому дитинстві, так і не навчившись говорити. І мало хто знає, що вихід є і довічної глухоти можна уникнути, йдеться в повідомленні. Але через недостатність державного фінансування шанс на нормальне життя отримують далеко не всі українські діти.

«Ми хочемо привернути увагу до методу, який вже давно використовується у світі і вирішує проблему втрати слуху, – розповідає автор спецпроекту Ірина Стороженко. У провідних країнах в більшості випадків глухота - не вирок завдяки ранній діагностиці новонароджених. Проблеми зі слухом виявляють у перший рік життя і за необхідності проводять кохлеарну імплантацію. У нас в Україні такі операції теж роблять, і не один рік, але існує ряд труднощів… Якби ми вчасно звертали увагу на дітей з проблемами слуху, то людей, які не чують, в нашій країні було б в рази менше. А через десятки років і не було б зовсім. Імплантовані діти стають повноцінними членами суспільства, можуть соціалізуватися і реалізовуватися».

Зараз у черзі на операцію більше чотирьох сотень українських дітей. Щороку за рахунок державного фінансування вдається прооперувати лише близько 50 пацієнтів. Це означає, що діти, які перебувають у кінці черги, приречені на життя в тиші і німоту.

В основі циклу «Децибели тиші» – історія чотирирічного Артема Випирайла з Нової Каховки. Хлопчик народився здоровим, але в 1 рік і 1 місяць батьки помітили проблеми зі слухом. Йому поставили діагноз – критична туговухість 4-ого ступеня (майже те саме, що і глухота).

У черзі Артем виявився 332-им. Батьки стукали в усі двері, щоб зібрати кошти на кохлеарну імплантацію. За кордоном вартість операції становить близько 30 тисяч євро. Завдяки сюжету в програмі «Вікна-новини» (автор – кореспондент Артем Сорокін) на «Українській біржі благодійності» вдалося зібрати значну частину необхідної суми.

«Артема прооперували в Польщі у Світовому Центрі Слуха у віці 4,5 років. Навколо нього об'єдналася вся країна», – каже Ірина Стороженко.

Глядачі побачать історію Артема, починаючи з народження і закінчуючи періодом реабілітації. Крім того, спецпроект покаже, як соціалізуються люди з проблемами слуху в Україні.

Фото Ірини Стороженко 

Як повідомляв «Детектор Медіа», з 4 по 8 вересня «Вікна-новини» на СТБ показували п’ятисерійний спецпроект «Veterano бізнес» кореспондента Кіри Толстякової про адаптацію ветеранів АТО до цивільного життя. 

Спецпроект розповів про післявоєнну адаптацію п’ятьох учасників АТО: Леоніда Остальцева, Святослава Яременка, Миколи Стецьківа, Володимира Дмітрієва та Олександра Матяша.

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY