detector.media
10.09.2017 13:02
Журналісту з Одещини запропонували «зам’яти» справу про його побиття, погрожуючи ув’язненням
Журналісту з Одещини запропонували «зам’яти» справу про його побиття, погрожуючи ув’язненням
В ніч проти 11 травня невідомі побили журналіста каналу «Іванівські новини» на YouTube і кореспондента інформагентства «Траса Е-95» (Одеська область) Віктора Буця. Він заявляє, що під час розслідування нападу правоохоронці відмовилися враховувати його професійний статус, а справу запропонували «зам’яти».

Про це повідомляє прес-служба Національної спілки журналістів України (НСЖУ). Факт побиття журналіста «ТВ-новин Іванівського району» Віктора Буця підтверджує Інститут масової інформації (ІМІ).

У результаті нападу у журналіста діагностовано перелом носа, забиття внутрішніх органів, тріщину ребра і черепно-мозкову травму.

Як розповідає в коментарі НСЖУ Віктор Буць, вночі 11 травня він почув, що в дворі його будинку є хтось сторонній. Коли вийшов на вулицю, побачив невідомого чоловіка.

«Але я не розрахував, що з нападником був ще один, вони мене оточили так, що в дім я повернутися не міг. Били професійно, я намагався дати відсіч... Коли викликав поліцію, сказав, що пов’язую напад із професійною діяльністю. Але наші доблесні правоохоронці заявили: ти ж був без камери. Тобто вночі я маю ходити з камерою і передбачити, що на мене нападуть?», - сказав журналіст.

У лікарні, каже Віктор Буць, він так і не дочекався судмедексперта - нібито через велику завантаженість останнього.

«На третій день мене посилають на аналізи і огляд у область, мовляв, тут таких не роблять. Коли я повернувся і пішов до лікаря, він мені заявив, мовляв, не знав, де я вчора був і вже мою картку здав. Тобто в лікарні фактично відмовилися мене лікувати належним чином. А за пару днів викликали в поліцію і  почали лякати судимістю. Бо справу відкрили за 152 статтею, а отже, кожна зі сторін є свідком.  І нападники нібито свідчать, що це я напав на них. Погрожували позбавленням волі на 6 місяців. Сказали, що єдиний вихід – поговорити  з цими хлопцями і закрити справу. А "хлопці", яких поліція нібито затримала, виявилися зовсім не тими, хто мене бив», – заявляє Віктор Буць.

При цьому, зазначає, йому в поліції активно доводили, що «впіймані» злочинці – це і є ті самі нападники.

«Коли я описував нападників, то говорив, що, захищаючись, одному вдарив у ногу, а іншому в руку. При цьому наголошував, що один був нижчий, а інший вищий. Врешті мені показують якихось наркоманів, і виявляється, що той, у кого мала би бути травмована рука – з травмованою ногою і навпаки. А начальник поліції доводить: це ти нічого не пам’ятаєш і все плутаєш», – розповідає журналіст.

Разом з цим, каже, почалися дзвінки до його рідних, з натяками, що Віктора Буця побили через нібито випущений сюжет на тему діяльності шахт.

«Телефонували моїм батькам, мені з погрозами, потім дзвонив начальник поліції, мовляв, справу треба закривати. І, чесно кажучи, я здався, бо ніде не було підтримки. Лише потім пізніше почав розуміти, що пов’язано все це не з шахтами, а з діяльністю районної влади. Якимсь дивним чином один діяч, котрий працює на голову РДА, оприлюднив інформацію про те, що знайшли нападників на журналіста. Коли навіть у поліції ще її не оприлюднили. І поліцейські так і не пояснили, звідки в нього ця інформація. Телефонував я і людям, які тримають ті шахти. Але мені сказали: їм би було простіше підкупити журналіста, ніж влаштовувати такий «цирк». І порадили придивитися до голови РДА», – говорить Віктор Буць.

Він згадує, що незадовго до інциденту тоді новопризначений керівник району натякав, що журналістам треба співпрацювати із владою.

«А я відповів, що ні під чию дудку танцювати не буду.  І все, що відбувається, ми показували, як є. Якщо це сесія, то ми не робили у відео ніяких вирізок. А потім нерідко до нас телефонували з претензіями «хто вам дозволив це показувати», – каже Віктор Буць.

Журналіст переконаний, що напад на нього – це спроба залякати, адже і досі конфлікт із владою району триває. 

Нагадаємо, після побиття журналіст Віктор Буць заявив, що пов'язує напад зі своєю професійною діяльністю, і припиняти роботу він не має наміру. ЗМІ, з яким він співпрацює, зазначає, що Віктор Буць є автором багатьох резонансних розслідувань - в тому числі про зловживання владою з боку колишнього керівництва Іванівського району.

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY