detector.media
05.09.2017 11:45
Медійники вимагають від депутатів не вносити до порядку денного законопроекти щодо обмежень в інтернеті (ДОПОВНЕНО)
Медійники вимагають від депутатів не вносити до порядку денного законопроекти щодо обмежень в інтернеті (ДОПОВНЕНО)
Громадські організації «Інтерньюз-Україна», «Інститут масової інформації», «Інформаційна безпека», «Детектор медіа», Національна спілка журналістів України та «Європейська медіаплатформа» вимагають від депутатів не вносити до порядку денного законопроекти №6676, №6688, №2126а без проведення відповідних консультацій з медійними організаціями

Про це йдеться у повідомленні «Інтерньюз-Україна».

Зокрема зазначено, що 5 вересня у порядку денному Верховної Ради України можуть з'явитися законопроекти, що «здатні обмежити свободу Інтернету для українських громадян». Йдеться про законопроекти №6676 і №6688 щодо досудового блокування сайтів, а також законопроект №2126а щодо кібербезпеки. 

Нагадаємо, 13 липня медійні неурядові організації звернулися до авторів законопроектів №6675 та №6688, а також до депутатських фракцій з вимогами провести консультації з громадянським суспільством щодо схвалення регулятивних законів, які зачіпають інтереси користувачів. Однак консультації не відбулися. 

«Ми вимагаємо не ставити на порядок денний ВРУ законопроекти №6676, №6688, №2126а без проведення відповідних консультацій з медійними громадськими організаціями щодо доопрацювання законопроектів», – йдеться у заяві.

Сьогодні, 5 вересня, законопроект 6676 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо протидії загрозам національній безпеці в інформаційній сфері» відкликано з порядку денного.

Нагадаємо, 12 липня народні депутати, члени Комітету з питань національної безпеки й оборони Іван Вінник («Блок Петра Порошенка»), Дмитро Тимчук(«Народний фронт») і Тетяна Чорновол («Народний фронт») зареєстрували законопроект № 6688 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо протидії загрозам національній безпеці в інформаційній сфері», який має на меті узаконити можливість тимчасового блокування доступу до інформаційних ресурсів і сервісів в інтернеті за рішенням не лише суду, а й прокурора, слідчого та Ради національної безпеки і оборони України.

Законопроект майже повністю дублює норми законопроекту з аналогічною назвою № 6676зареєстрованого 10 липня членами Комітету з нацбезпеки й оборони Андрієм Тетеруком («Народний фронт») та Іваном Вінником (БПП). Однак законопроекти зареєстровані не як альтернативні, а як окремі, хоча й регулюють ідентичне питання – можливість блокування інтернет-ресурсів і сервісів.

Детально про норми законопроекту № 6676 (вони майже повністю повторюються в законопроекті № 6688) читайте в матеріалі «Депутати хочуть узаконити досудове блокування інтернет-ресурсів».

Законопроекти передбачають можливість тимчасового блокування (обмеження) доступу до визначеного (ідентифікованого) інформаційного ресурсу (сервісу) в інформаційно-телекомунікаційних мережах (системах) за рішеннями суду, слідчого судді, слідчого, прокурора, Ради національної безпеки й оборони. Законопроекти запроваджують нові обов’язки операторів і провайдерів та нові штрафи для них, передбачають нові повноваження державних органів – зокрема, ведення єдиного реєстру заблокованих ресурсів, містять нову термінологію.

Уповноважена Верховної Ради з прав людини та керівники Української Гельсінської спілки з прав людини та Харківської правозахисної групи вважають, що законопроект № 6688 зазіхає на права людини та підриває саму суть права на свободу вираження поглядів.

Інтернет-асоціація України закликала народних депутатів не допустити підтримки антидемократичних, диктаторських підходів щодо вирішення безпекових питань в інформаційній сфері.

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY