detector.media
03.09.2017 16:49
Голова НСЖУ заявляє, що правоохоронні органи мають звітувати про покарання винних у злочинах проти журналістів
Голова НСЖУ заявляє, що правоохоронні органи мають звітувати про покарання винних у злочинах проти журналістів
Голова Національної спілки журналістів України (НСЖУ) Сергій Томіленко заявляє, що про розкриття злочинів по відношенню до журналістів влада і правоохоронні органи мають звітувати не цифрами, а реальними випадками встановлення справедливості.

Про це він сказав під час прямого ефіру програми «Почути Україну» на телеканалі ZIK, повідомляє прес-служба НСЖУ.

Під час програми було наведено дані Генпрокуратури, відповідно до яких з початку 2017 року було відкрито 149 кримінальних проваджень щодо злочинів проти працівників ЗМІ, передані до суду - 14.

За словами Сергія Томіленка, за три роки, відколи на майданах у Києві та регіонах України сталися найбільш масові побиття і убивство працівників ЗМІ, у органів прокуратури та внутрішніх справ було і право, і відповідальність ці злочини розкрити, натомість – жодного покараного. Він стверджує, що відсутнє ефективне покарання за напади на журналістів і в час після Євромайдану.

«Давайте покажемо хоч одного журналіста, який прийде і скаже: я дякую цьому прокурору чи цьому поліцейському. Ми таких не знайдемо!», – зазначив Сергій Томіленко.

Голова НСЖУ нагадав, лише протягом останнього року на Дніпропетровщині сталося 5 підпалів автомобілів, які належать журналістам.

«Очевидно, що ці 5 випадків десь є у статистиці Генпрокуратури, але коли я запитую Сергія Гузя, головного редактора видання з Кам’янського, чию машину спалили, він говорить, що справою поліція займалася в перші дні. А далі все стихло. І навіть заяви на найвищому рівні не діють. Наприклад, я звертав увагу на ці інциденти Міністра інформполітики Юрія Стеця і просив хоча б на особистих зв’язках вплинути на Міністерство внутрішніх справ та домогтися розслідування справ. Інформація також міститься на спеціальному інструменті – Платформі Ради Європи. Але – нуль результатів», – сказав Сергій Томіленко.

НСЖУ, каже він, вимагає не статистичних звітів, а справедливості, тобто покарання винних.

Крім голови НСЖУ учасниками ток-шоу «Почути Україну» на телеканалі ZIK були журналісти Микола Вересень і Севгіль Мусаєва, народні депутати Сергій Лещенко, Юрій Павленко та Ігор Луценко.

Нагадаємо, Моніторингова місія ООН використовуватиме матеріали спецвипуску газети Національної спілки журналістів України (НСЖУ) «Злочини проти журналістів: спецрозслідування» для аналізу подій та тенденцій, пов'язаних із ситуацією щодо захисту прав людини в Україні, зокрема, щодо свободи висловлювань, вільних медіа та захисту прав журналістів.

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY