detector.media
03.09.2017 11:04
З наступного року для громадян Росії буде введений дворівневий контроль перетину кордону України - Слободян
З наступного року для громадян Росії буде введений дворівневий контроль перетину кордону України - Слободян
Помічник голови Держприкордонслужби України Олег Слободян роз’яснив, що для в’їзду на територію України іноземців, які є громадянами так званих «держав міграційного ризику», у тому числі – Росії, їм потрібно буде здати біометричні дані. Крім того, громадяни РФ повинні будуть заздалегідь повідомляти про намір відвідати Україну.

Про це він сказав в ефірі телеканалу «112 Україна».

«Мова не йде про наявність біометричного паспорту чи його відсутність. Мова йде про те, що людина, іноземець, який в’їжджає на територію України, він повинен буде здати відбитки пальців. По-перше, це безпека країни, по-друге, це – його власна безпека, коли трапляються якісь випадки на території країни. Тобто мова йде про те, що іноземці будуть давати нам свої біометричні дані, які ми в подальшому будемо використовувати. І для цього не потрібно мати біометричний чи інші види паспорту», - зазначив Олег Слободян.

Він підкреслив, що на даному етапі йдеться виключно про відбір відбитків пальців. За його словами, в Україні треба буде обладнати апаратами для зчитування біометричних данних 157 пунктів пропуску, що дозволить збирати, обробляти і захищати цю інформацію. Для цього проводяться тести з окремими видами апаратури.

«Зокрема, ми тестуємо деякі види обладнання, яке дозволяють здійснювати біометричний контроль, наприклад, віддалено від пунктів базування прикордонників – скажімо так, у потягах чи на морському транспорті. Щоб забезпечувався і доступ до баз даних, і щоб забезпечувався належний канал передачі інформації, і щоб все це було захищено», - уточнив помічник голови Держприкордонслужби.

На запитання ведучої, що зміниться у перетині кордону для громадян Російської Федерації, Олег Слободян зазначив, що рішенням РНБО щодо посилення контролю за перетином кордону встановлюється двоступеневий контроль для громадян РФ.

«Вони, окрім цього, що як іноземці будуть надавати біометричні дані, вони мають заздалегідь повідомити про те, що вони мають їхати до України,  і подати мінімальний об’єм інформації про себе. Але це вже не компетенція Державної прикордонної служби, тут ми будемо виступати швидше користувачами цієї інформації, яку ми будемо перевіряти, коли та чи інша особа перетинає державний кордон. Тим не менше, ця система має запрацювати, але я зараз не готовий сказати, на чиїй базі вона запрацює, і як вона буде функціонувати», - сказав Олег Слободян.

Нагадаємо, Президент Петро Порошенко підписав Указ №256/2017, яким увів у дію рішення Ради національної безпеки і оборони України від 10 липня «Про посилення контролю за в'їздом в Україну, виїздом з України іноземців та осіб без громадянства, додержанням ними правил перебування на території України».

Згідно з указом уряд повинен забезпечити початок функціонування з 1 січня 2018 року національної системи біометричної верифікації та ідентифікації громадян України, іноземців та осіб без громадянства, вирішивши питання необхідного ресурсного забезпечення фіксації біометричних даних іноземців, у тому числі громадян Російської Федерації, та осіб без громадянства під час здійснення прикордонного контролю в пунктах пропуску через державний кордон України та у контрольних пунктах в'їзду-виїзду.

2 вересня указ Президента України був опублікований в «Урядовому кур’єрі» і вступив у дію.

На фото - Олег Слободян

Фото: РБК Україна

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY