detector.media
02.09.2017 14:33
Військова прокуратура не визнала постраждалою дружину криворізького оператора, де-юре – його самого
Військова прокуратура не визнала постраждалою дружину криворізького оператора, де-юре – його самого
Військова прокуратура Криворізького гарнізону Південного регіону відмовила у визнанні потерпілою Інну Волк - дружину оператора порталу «Перший Криворізький» В'ячеслава Волка, якого поранили в ході навчань військових резервістів у Кривому Розі (Дніпропетровська область).

Про це написав у своєму Facebook журналіст, секретар Національної спілки журналістів України (НСЖУ) Валерій Макеєв.

При цьому він нагадав, що 1 вересня міністр оборони України Степан Полторак відвідав прооперованого В’ячеслава Волка у Львові в Військово-медичному клінічному центрі, де 31 серпня журналісту було зроблено операцію з видалення осколків із хребта.

«Тішуся разом з усіма, насамперед, проведенню довгоочікуваного оперування Вячеслава Волка. ТІшуся відвідинам прооперованого журналіста ( і це вже на наступний день після операції) самим міністром оборони України Степаном Полтораком. Це добре.

З місяць тому на своїй сторінці ФБ я обурено писав про те, що дії чиновників МОУ (щодо встановлення обставин подій 6.07.2017 у Кривомі Розі, під час яких і було поранено Вячеслава) нічого спільного з офіцерським "Честь маю" - таки не мають. МІністр вибачився за підлеглих. І приватно, і публічно. Честь має.

При оказії , для "Роботи над помилками" ( власне - "Над підлеглими"), маю звернути увагу ще на одне , як на мене, "військовопрокурорське блюзнірство": вІйськові прокурори за два місяці після трагедії, так і не спромоглися визнати, пораненого на військових навчаннях, Вячеслава Волка – потерпілим», - написав Валерій Макеєв і опублікував з відповідь з відмовою Військової прокуратури Криворізького гарнізону Південного регіону у клопотанні захисту щодо визнання потерпілою Інну Волк - дружину оператора портала «Перший Криворізький» В'ячеслава Волка.

За словами Валерія Макеєва, захист вже оскаржив відмову Військової прокуратури.

«Поза сумнівом, саме Вячеслав і є потерпілим. Іншого варіанту просто не існує, і не допустимо! Та якимсь же чином, у "когось" народилися такі думки, що трансформувалися у письмову відмову адвокату родини, щодо визнання пораненого на навчанням МОУ журналіста - потерпілим! Лист надруковано за погодженням із адвокатом Максим Гореликов, який вже оскаржив постанову слідчого», - написав секретар НСЖУ.

Як пояснив «Детектору медіа» Валерій Макеєв, за обставин, що склалися - важке поранення оператора, постраждалим визнається найближчий родич фактичного потерпілого.

«Така правова формула. Де-факто - мова йде про відмову у визнанні потерпілим саме В'ячеслава. Де-юре – Інни Волк», - роз’яснив він.

Як писав «Детектор медіа», 6 липня у Кривому Розі поранено оператора інформаційного порталу «Перший Криворізький» В'ячеслава Волка, який брав участь у зйомках постановочного кадру під час військових навчань. 

Підозрюваного затримано. Йому загрожує покарання у вигляді позбавлення волі до 7 років.

9 липня на прес-конференції військком Саксаганського районного військкомату Кривого Рогу Олександр Бритвич, який був відповідальний за навчальні збори, повідомив, що вправа, яку показував волонтер, що поцілив у оператора Волка, не була запланована.

Журналісти «Першого Криворізького» вважають, що відповідати за те, що трапилося, мають організатори навчань біля Саксаганського райвиконкому.

Понад 60 журналістів, активістів, громадських діячів, серед яких – голова Національної спілки журналістів України Сергій Томіленко і викладач Школи журналістики УКУ (Львів) Отар Довженко, підписали лист-звернення до міністра оборони України Степана Полторака із закликом прозорого, швидкого, ґрунтовного та незалежного розслідування поранення під час навчань у Кривому Розі оператора В’ячеслава Волка та кваліфікації їх у відповідності до Законів України, а також розробити нові стандарти безпечної взаємодії ЗМІ зі ЗСУ та Міноборони.

Генеральний штаб ЗС України отримав окреме невідкладне доручення щодо вивчення фактів, викладених у зверненні журналістів з приводу поранення під час навчань криворізького журналіста В’ячеслава Волка.

Наприкінці липня міністр оборони Степан Полторак доручив Департаменту медзабезпечення Міноборони надати допомогу в лікуванні оператора. Таке рішення було прийнято після звернення журналістів до Міноборони з приводу поранення під час навчань криворізького журналіста В’ячеслава Волка.

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY