detector.media
Юлія Шестакова
«Детектор медіа»
31.08.2017 16:56
КЖЕ рекомендувала українським ЗМІ спростувати недостовірну інформацію, поширену з сайту «Четвертая власть»
КЖЕ рекомендувала українським ЗМІ спростувати недостовірну інформацію, поширену з сайту «Четвертая власть»
Комісія з журналістської етики (КЖЕ) рекомендувала українським ЗМІ спростувати інформацію, поширену з сайту «Четвертая власть» про те що, начебто, український суд зобов’язав держпідприємство виплатити бойовикам ОРЛО мільйони

Таке рішення було прийнято КЖЕ у відповідь на повідомлення Господарського суду Луганської області щодо поширення недостовірної інформації про суд головним редактором інтернет-видання «Четвертая власть» Денисом Казанським.

У повідомленні суду зазначено, що 25 липня на сайті інтернет-видання «Четвертая власть» (Vlada.io) була оприлюднена стаття «Украинский суд обязал государственное предприятие выплатить миллионы боевикам ЛНР» (стаття вже видалена з сайту). Крім того, як повідомляє суд, матеріал був розміщений на сторінці у Facebook пана Казанського та мав близько 1 тис. поширень і численні коментарі, деякі з них – «неприйнятного, відверто агресивного змісту на адресу суддів та суду».

Прес-служба суду повідомила КЖЕ, що інформація, викладена в статті, була поширена численними ЗМІ, у тому числі російськими, з посиланням на сайт Vlada.io.

За повідомленням суду, 25 липня Господарський суд Луганської області спростував цю інформацію та закликав пана Казанського також зробити це. Водночас суд звернувся до журналістів з проханням спростувати недостовірну інформацію та не поширювати її в майбутньому.

Ввечері 25 липня спростування суду було розміщене на сайті Vlada.io та декількох регіональних та загальноукраїнських ЗМІ. Проте, на думку представників суду, таке спростування було зроблене не усіма ЗМІ, які поширили недостовірну, на думку суду, інформацію.  

Тож КЖЕ розглянула це питання та рекомендувала тим ЗМІ, які поширили недостовірну інформацію з сайту Vlada.io, виправити або спростувати її: «ЗМІ, які поширили недостовірну інформацію, навіть з посиланням на інше першоджерело такої інформації, мають обов’язок самостійно спростувати або в інший спосіб виправити недостовірну інформацію, що була ними поширена».

 

Нагадаємо, у березні Комісія з журналістської етики висловила дружнє попередження журналістам та редакторам одеського видання 368.media та закликала журналістів інших ЗМІ при зборі інформації дотримуватись норм Етичного кодексу українського журналіста.

 

 

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY