detector.media
Галина Петренко
«Детектор медіа»
28.08.2017 17:33
Ток-шоу Саакашвілі на ZIK закрив сам ZIK – Гелдієв
Ток-шоу Саакашвілі на ZIK закрив сам ZIK – Гелдієв
Ініціатором закриття політичного ток-шоу Міхеїла Саакашвілі «Інша Україна» на телеканалі ZIK виступив телеканал. Про це у відповідь на запит «Детектора медіа» повідомив екс-генеральний продюсер каналу Гайгисиз Гелдієв.

«Наскільки мені відомо, так: цю програму закрив канал», - повідомив пан Гелдієв.

За його словами, канал отримував відразу кілька вигод від цього ток-шоу:

- Саакашвілі збільшував аудиторію ZIK: його шоу було найбільш рейтинговою програмою каналу, його показники перегляду перевищували середньоканальні приблизно в п'ять разів;

- завдяки автомобілям, брендованим ZIK і фотографією Саакашвілі, які курсували по різних регіонах України, і розкрученості політика телеканал ZIK отримував безкоштовний піар і впізнаваність;

- канал не мав жодного стосунку до змісту ток-шоу і не ніс репутаційних ризиків, тому що з самого початку співпраці оголосили, що ZIK і продакшн «Укрмедіапростір», який виробляв ток-шоу, - це різні структури, з різними джерелами фінансування та різною відповідальністю;

- за показ ток-шоу канал отримував гроші.

«Причину закривати цей проект я не знаю. Єдиною причиною могла бути якась суперечка, чи чиєсь прохання, побажання, щоб ця програма не виходила, або невдоволення якимось контентом, або самим ведучим, або співпрацею. Але в такому разі заведено говорити: "Вибачте, друзі, але вам треба підвищити якість вашого контенту". Про таке, наскільки мені відомо, ніхто нікого не попереджав», - прокоментував Гайгисиз Гелдієв.

У відповідь на запитання «Детектора медіа» про те, чи могло закриття ток-шоу телеканалом бути відповіддю його власника Петра Димінського на побажання, висловлене Адміністрацією Президента напередодні позбавлення Саакашвілі українського громадянства, Гайгисиз Гелдієв відповів, що обставини йому невідомі: «Я не маю доступу ані до Адміністрації Президента, ані до власника каналу. Крім того, до чого тут Саакашвілі? Якщо підходити формально, то канал-то співпрацював з "Укрмедіапростором", який зобов'язався виробляти дві години контенту великого політичного ток-шоу умовно з ведучим Саакашвілі. Неважливо, де він і чи є в нього громадянство».

Також медіаменеджер прокоментував нещодавній скандал із закриттям програми «Остання інстанція»: «Данило Мокрик – це хлопець, який уже працював на ZIK, коли я прийшов. І я закрив їхню програму, яка була пілотною, бо це був занадто важкий формат для об'єктивної реалізації. Але потім вони з Дариною Шевченко створили Останню інстанцію” – шикарний проект. Мокрик – людина прямолінійна і я знаю його тільки з хорошого боку. Крім Мокрика пішли ще п'ять хороших журналістів, яким пропонували роботу на каналі. Вони самі пішли, це їхня принципова позиція: вони прямо заявили в обличчя керівництву, що не готові робити джинсу. Ці люди не залишаться без роботи. І майбутнє якісної журналістики в Україні – за такими, як Мокрик і його команда».

Гайгисиз Гелдієв також висловив незадоволення тим, як ZIK прокоментував закриття «Останньої інстанції».

«Я дуже розчарувався в PR-службі каналу, яка подала програму як низькорейтингову, тому що це неправда. Я-то на відміну від її співробітників краще володію інформацією і всі топові програми, які називалися топовими, такими не є. На ZIK найкраще дивляться програму “Зіткнення”, студійні токінги, а також програма Гнапа дає непогані результати. Найсмішніше, що показники в “Останньої інстанції” вищі, ніж ті “топові”, які назвав канал (“Історична правда” Вахтанга Кіпіані, програми Тетяни Даниленко і Наталії Влащенко. ДМ)», прокоментував колишній генпродюсер ZIK.

За його словами, «телеканал ZIK, нехай навіть на шість місяців, показав, що можна бути чесним і при цьому отримувати підтримку аудиторії. За час моєї роботи показники ZIK виросли більше як на 700%. Це означає, що його market value (ринкова вартість) теж зросла. І що тепер його можна продати дорожче, ніж раніше, і це факт».

Нагадаємо, раніше сам Міхеїл Саакашвілі причиною закриття свого ток-шоу на ZIK назвав нібито примус до власників студії, де знімалася програма, розірвати контракт із «Укрмедіапростором». «Рейдерське захоплення землі депутатом Народного фронту в Кропивницькому з використанням тітушок і Нацгвардії, за допомогою Авакова і Петренка», прокоментував політик закриття ток-шоу у Facebook.

Пізніше прес-секретар пана Саакашвілі Дарина Чиж повідомила, що на літній період, до початку наступного телевізійного сезону, ток-шоу іде на канікули.

Про запуск ток-шоу «Інша Україна» на каналі ZIK Міхеїл Саакашвілі оголосив у березні. Тоді ж стало відомо, що телепроект зніматиме не канал ZIK, а продакшн «Укрмедіапростір». За даними єдиного державного реєстру, засновником і керівником ТОВ «Укрмедіапростір» є Дарина Чиж.

Під час випуску своєї програми 31 травня Саакашвілі звинуватив Рината Ахметова у вимкненні електроенергії в студії, де записується ця програма.

Після закриття ток-шоу в одному з інтерв'ю Саакашвілі заявив про те, що нібито отримував на каналі зарплатню 50 тис. грн. Канал це заперечив. «Ми надавали Саакашвілі ефір. Його програму робив продакшн, тому він в нас не числився. Ми не платили йому ніякої зарплатні. Навпаки – вони нам платили за надання ефіру. Цифр я вже не знаю», – сказала PR-директор телеканалу ZIK Надія Тисячна та додала, що дізналася про те, що, начебто, Саакашвілі отримував від каналу зарплатню, з «Нового времени». Оприлюднення каналом інформації про те, що продакшн платив телеканалу, навіть спричинило професійну дискусію в Facebook щодо того, чи слід було вважати ток-шоу Саакашвілі джинсою.

4 липня стало відомо, що посаду генпродюсера телеканалу ZIK залишив Гайгисиз Гелдієв, який обіймав її з кінця січня. З його приходом на ZIK до колективу телеканалу приєдналися такі відомі ведучі та журналісти, як Наталія Влащенко, Тетяна Даниленко, Роксана Руно, а також було запущено цілу низку нових проектів.

Услід за Гайгисизом Гелдієвим з ZIK пішла Дарина Шевченко, котра з 1 березня обіймала посаду керівниці департаменту журналістських розслідувань телеканалу. За час її роботи на телеканалі з'явився новий проект журналістських розслідувань «Остання інстанція», переформатований з проекту «Брат за брата», було оновлено програми «ЖитлоБлуд» та «Стежками війни». Після звільнення пані Шевченко ZIK оголосив про закриття «Останньої інстанції» і «Лікарських таємниць» та переформатування проектів «Стежками війни» та «ЖитлоБлуд». Причому за словами редактора і ведучого «Останньої інстанції» Данила Мокрика, керівництво каналу начебто хотіло, щоб журналісти програми зробили матеріал про братів Дубневичів і корпорацію «КРТ», а ті відмовилися і, як наслідок, звільнилися з каналу. Про зміну редакційної політики ZIK в інтерв’ю «Детектору медіа» говорила і Дарина Шевченко.

Департамент журналістських розслідувань ZIK очолила Ольга Мовчан, а генеральним продюсером було призначено Наталію Влащенко. Пані Влащенко незабаром оголосила про запуск з 8 вересня нового політичного ток-шоу «Народ проти», яке вестиме вона сама.

Фото: Павло Шевчук

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY