detector.media
23.08.2017 19:54
Суспільне телебачення Литви покаже документальний фільм про війну на Донбасі
Суспільне телебачення Литви покаже документальний фільм про війну на Донбасі
У Києві журналісти Суспільного телебачення Литви представили документальний фільм «Промберги. Симфонія сірої зони» про Донбас. В ефірі литовського суспільного мовника стрічка вийде 24 серпня.

Про це повідомляє «Український інтерес».

Стрічку презентував її автор та режисер Віктор Чернишук.  Як каже автор, фільм створений, у першу чергу, для іноземного глядача. За його словами, він намагався показати Європі, що в Україні йде справжня війна.

У фільмі є кадри, що можуть слугувати доказами в Гаазі – це кадри заборонених озброєнь, котрі використовуються російською стороною. «Ви не побачите відрізаних голів та рук. Я принципово це не показував. Нелюдськість війни можна довести в інший спосіб», – говорить режисер Віктор Чернишук.

Музичною темою фільму є давня ацтекська мелодія, що носить назву «Свист смерті ворога». За словами Віктора Чернишука, ця мелодія народилась у давніх ацтеків, коли ті боролись за свою незалежність. «Дивним чином ця мелодія схожа на музику українського гурту “Онука”, ці дві мелодії переплітаються у фільмі», – говорить автор.

Першими глядачами і критиками фільму «Промберги. Симфонія сірої зони» були його герої – солдати Авдіївської «промки». Під час показу стрічки колаборанти обстріляли Авдіївку запалювальними снарядами, і військовикам та зйомочній групі довелось гасити пожежі у місті.

«У фільмі показаний невеличкий шматочок землі. Але він дуже цінний. Там стоять наші хлопці. Земля вже настільки полита кров’ю, що стала червонною», – говорить режисер, котрий називає себе литовцем українського походження і патріотом обох країн.

Прем’єра фільму на головному екрані Литви – суспільному телебаченні – відбудеться 24 серпня. Після цього фільм будуть пропонувати телевізійникам європейських країн для показу.

За словами військового аташе Литви Альгідраса Норкуса, фільм несе важливу новину – він показує, як виглядає реальна війна, примушує задуматись, скільки потрібно боєприпасів, аби вчинити ті руйнування, котрі бачить глядач, і де взяли всі ці припаси «шахтарі та трактористи», що є інша правда, про те, хто там воює.

«Цей фільм – не лише про війну. Він про людей, котрі живуть у цій війні. Поки ми знімали його, загинуло два солдати, котрі нас супроводжували і котрі є цьому фільмі», – такими словами завершив презентацію автор і режисер «Промбергів» Віктор Чернишук.

Нагадаємо, литовська комісія з радіо і телебачення (ЛКРТВ) визнала, що два російських телеканали розпалюють війну і ненависть. До них може бути вжито суворіші санкції.

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY