detector.media
10.08.2017 16:19
Народний депутат Дмитро Тимчук заявив про вихід зі Спілки журналістів
Народний депутат Дмитро Тимчук заявив про вихід зі Спілки журналістів
Дмитра Тимчука обурила діяльність очільника НСЖУ. У відповідь голова НСЖУ Сергій Томіленко попросив депутатів не повчати журналістів.

9 серпня народний депутат від «Народного фронту», координатор проекту «Інформаційний спротив» Дмитро Тимчук заявив у Facebook про свій вихід з Національної спілки журналістів України (НСЖУ), членом якої він є 17 років.

На думку депутата, «нинішнє керівництво НСЖУ в особі С. Томіленка, беручи на себе відповідальність мовити від імені всіх членів НСЖУ, по суті посилено практикує подвійні стандарти, граючи проти інформаційної безпеки України».

Як приклади діяльності НСЖУ, яку він не поділяє, пан Тимчук назвав:

- участь НСЖУ у проекті «Дві країни – одна професія» – діалогу українських і російських журналістів (НСЖУ та Союзу журналістів Росії) під егідою ОБСЄ;

- «нападки на українські патріотичні ресурси, що виконують важливі функції з відбиття російської інформаційної агресії»;

- претензії голови НСЖУ до українських спецслужб і правоохоронців через їхні дії щодо ресурсу «Страна.ua», який депутат називає антиукраїнським, а його діяльність – злочинною. Останню заяву на захист «Страна.ua» Сергій Томіленко зробив 9 серпня. Для Дмитра Тимчука вона стала «останньою краплею».

Дмитро Тимчук не єдиний народний депутат, який розкритикував дії очільника НСЖУ. Олег Ляшко з «Радикальної партії» написав Сергію Томіленку: «Сергію, Гужва – фсбшний агент під журналістським прикриттям! Як резиденти розвідки в посольствах. Дуже дивує, коли голова НСЖУ захищає фсбшну агентуру. Захищайте журналістів!»

З критикою на адресу очільника НСЖУ виступила на своїй Facebook-сторінці Ірина Геращенко – перша заступниця голови Верховної Ради, уповноважена Президента України з мирного врегулювання конфлікту в Донецькій і Луганській областях. Вона розкритикувала проект «Дві країни – одна професія».

Сергій Томіленко відповів депутатам-критикам. 10 серпня він опублікував у Facebook пост, у якому закликав депутатів утриматися від повчань журналістів.

«Права журналістів, фізична безпека журналістів, перешкоджання професійній діяльності працівників медіа це не тема для політичних дискусій і тим більше не для спекуляцій. Якщо ви сидите у депутатських кріслах чи маєте владні кабінети або у вас є яскраві погони, то все ж прошу утриматися від повчань журналістів. Кого ви таким вважаєте, за ким ви залишаєте професійні права, а на кого ви закликаєте почепити ярлик "ворог нацбезпеки" чи "колаборант" і позбавити не те що журналістських, а й громадянських прав», – написав він.

За словами пана Томіленка, НСЖУ не ділить журналістів на сорти і не закликає до переслідування за погляди, «бо журналістові мати право на власну точку зору – це не порушення закону».

Він зауважив, що НСЖУ «говорить однією мовою з визнаними світовими організаціями» (Міжнародною і Європейською федераціями журналістів, Представником ОБСЄ з питань свободи медіа, американським Комітетом захисту журналістів, «Репортерами без кордонів») і, дійсно, бере участь у «діалогах безпеки» із Союзом журналістів Росії під егідою ОБСЄ.

Саме завдяки контактам із СЖР нещодавно отримано визнання бойовиками так званої «ДНР» факту ув'язнення Станіслава Асєєва в Донецьку, наголосив пан Томіленко. «І журналіст із сірої зони "зниклих без вісти" перейшов у статус "полоненого "ДНР". Що дозволило негайно підняти питання звільнення Станіслава Асєєва на найвищий дипломатичний рівень», – додав він.

Сергій Томіленко заявив, що готовий вислуховувати поради, як треба захищати права журналістів, від колег, а не від політиків, навіть якщо в минулому вони й були журналістами.

На фото - Дмитро Тимчук, фото: ukr.media

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY