detector.media
Мар'яна Олійник
«Детектор медіа»
07.08.2017 18:06
Телеканал ТЕТ готує судовий позов до Держкіно через «Країну У»
Телеканал ТЕТ готує судовий позов до Держкіно через «Країну У»
На каналі обурені наміром Держкіно змінити жанрову приналежність «Країни У» зі скетч-шоу на ігровий серіал. У Держкіно кажуть, що потрібно розбиратися

На каналі ТЕТ заявили, що готують судовий позов до Держкіно через ухвалене ним рішення щодо зміни жанрової приналежності скетч-шоу «Країна У».

Ані канал, ані продакшн-виробник не були залучені до процесу та дізнались про рішення з власних джерел, йдеться у повідомленні ТЕТу.

«Це нонсенс. Весь професійний цивілізований  світ знає про існування цього жанру і його характеристики, а Держкіно України, як виявилося, ні. Маємо прецедент і, звісно, розуміємо причину. Інакше, як політично вмотивованим це рішення назвати не можна», — прокоментувала рішення Держкіно генеральний продюсер каналу Вікторія Левченко.

На каналі відзначають, що запит щодо голосування з приводу зміни жанрової приналежності експерти Держкіно отримали 28 липня, і протягом вихідних було отримано рішення про належність жанру скетч-шоу до категорії «ігровий серіал». При цьому деякі експерти не отримали запиту щодо голосування.

«Керівництво телеканалу «ТЕТ» обурює не лише факт зміни жанрової приналежності шоу, яке вже в ефірі 7 сезонів, а й вибірковий характер дій держрегулятора. Адже інші подібні програми, як от  «Коли ми вдома» каналу «СТБ», «Сышишь шоу» каналу «НЛО», «На троих» каналу «ICTV» та інші продовжують працювати в жанрі телевізійного скетчу, а кіноексперти порушень у цьому не вбачають, - йдеться у заяві ТЕТу. - Ми чекаємо на публічне роз’яснення позиції Держкіно та план дій щодо змін стосовно інших скетч-шоу».

«Детектор Медіа» звернувся до першого заступника голови Держкіно Сергія Неретіна із запитанням, які наслідки це рішення матиме для телеканалу ТЕТ.

Пан Неретін уточнив, що йдеться про результати проведеного Держкіно індивідуального опитування експертів, які визнали, що в «Країні У» є елементи ігрового серіалу. Експертам були розіслані два запитання: прохання визначити, «Країна У» - це серіал чи телепрограма, і чи містить скетчком ігрові сцени. Він також нагадав, що опитування проводилося на прохання Міністерства культури після інциденту на зйомках скечкому. 

«Окремо хотілося б пояснити, що в законодавстві немає такого поняття, як «жанр – скетчком», - наголосив Сергій Неретін.

Пан Неретін згоден, що створено прецедент, який, швидше за все, потягне за собою певні зміни. Тому на запитання щодо наслідків для телеканалу наразі відповісти важко. Що ж стосується того, чи планує Держкіно переглядати жанрову належність програм інших каналів, які теж позиціонуються як скетчкоми, то, за його словами, коли його колеги зберуться після відпусток, це питання обов’язково розглядатиметься.

«Поки що запитань у цій справі набагато більше, ніж відповідей», - підкреслив пан Неретін.

Він також додав, що поки «Країна У» вважалася програмою, вона була, так би мовити, у віданні Нацради з питань телебачення і радіомовлення, а от як ігровим кіно нею вже займатиметься Держкіно.

«Якби телеканал ТЕТ подав нам документи на отримання прокатного посвідчення на «Країну У», він би його з великою долею ймовірності, отримав і мусив би сплачувати за це кошти, - сказав також Сергій Неретін. – Словом, потрібно розбиратися».

Нагадаємо, 31 липня телеканал ТЕТ заявив, що стурбований тим, що члени Експертної комісії Держкіно отримали завдання проаналізувати скетчком «Країна У», чи є цей продукт ігровим. Мовник пов’язав це з новими правилами отримання прокатних посвідчень для такого жанру як скетчком. Держкіно у свою чергу заявило, що аналіз «Країни У» проводиться на прохання Міністерства культури після інциденту на зйомках скетчкому і пов’язаний виключно з цим конкретним випадком.

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY