detector.media
07.08.2017 17:19
Суд зобов’язав внести до ЄРДР інформацію про погрози редактору «Новин Тростянеччини»
Суд зобов’язав внести до ЄРДР інформацію про погрози редактору «Новин Тростянеччини»
Юристи ГО «Платформа прав людини» (ППЛ) у суді домоглися, щоб інформація про погрози редактору газети «Новини Тростянеччини» (Тростянець, Сумська область) Павлу Зленку була внесена у Єдиний реєстр досудових розслідувань (ЄРДР).

Про це повідомляє прес-служба Національної спілки журналістів України (НСЖУ).

За рішенням Тростянецького районного суду, до ЄРДР було внесено заяву редактора Павла Зленка про злочин. Раніше він подавав заяву до місцевої поліції, однак її проігнорували.

«Ми неодноразово звертали увагу на те, що погрози журналістам у зв’язку із професійною діяльністю, - не просто неприйнятний спосіб спілкування у демократичному суспільстві, але й підстава  для кримінальної відповідальності. На жаль, в багатьох випадках поліція не поспішає порушувати такі кримінальні справи, не реагуючи навіть на письмові заяви журналістів про злочин. Ефективним інструментом протидії такій практиці правоохоронців лишається суд. Вже вдруге ми переконуємось у цьому, захищаючи професійні права та інтереси Павла Зленка, колишнього редактора газети «Новини Тростянеччини», якого незаконно було звільнено з роботи і не поновлено на підставі рішення суду», – заявляють юристи ППЛ.

НСЖУ стверджує, що з початком процесу реформування і бажанням трудового колективу газети «Новини Тростянеччини» реформувати видання в першому етапі, місцева районна влада почала тиснути на редактора Павла Зленка. Йому було оголошено дві догани і незаконно звільнено. Тростянецький районний суд у серпні минулого року ухвалив рішення про його відновлення на роботі. Як стверджує НСЖУ,  Тростянецька районна рада вирішила не виконувати рішення суду про відновлення редактора на посаді, а винести його  на сесію для голосування.

У січні 2017 року Національна спілка журналістів України оприлюднила список «ворогів реформування преси – 2016», у якому опинився голова Тростянецької районної ради Андрій Корж (партія «Блок Петра Порошенка «Солідарність») через тиск на редактора газети «Новини Тростянеччини» Павла Зленка.

Правова допомога Павлу Зленку надається в рамках проекту «Ефективний юридичний захист свободи слова в Україні» за підтримки Media Legal Defence Initiative.

Нагадаємо, у червні Павло Зленко заявив, що голова Тростянецької районної ради Андрій Корж не видає розпорядження про його відновлення на посаді редактора газети, яке мало б відбутися згідно із рішенням суду. Це питання було винесене на голосування сесії ради, і депутати вже двічі не підтримували поновлення редактора.

«Виносити на сесію питання, чи поновлювати редактора на роботі, – це незаконна дія. Районна рада вже давно колись призначала його на цю посаду. Сесія не має права ревізувати рішення суду. Це рішення є обов'язковим для будь-якого органу, в тому числі й для районної ради», – заявила Людмила Опришко, адвокатка редактора та медіаюристка із «Платформи прав людини».

Начальниця відділу комунікацій Головного управління Нацполіції в Сумській області Ельвіра Біганова з цим не згодна.

«Сам від себе голова райради не міг поновити редактора. Таке рішення приймали депутати ради. Тому ми мали опитати велику кількість депутатів. Зараз слідчі опитали 30 людей. А це ж люди - хтось не прийшов, хтось прийшов пізніше», - пояснила Ельвіра Біганова.

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY