detector.media
07.08.2017 11:51
«Нова українська» з Філом Пухарєвим: на «Громадському радіо» — нова музична програма
«Нова українська» з Філом Пухарєвим: на «Громадському радіо» — нова музична програма
З понеділка, 7 серпня, в програмі «Ранкова хвиля» на «Громадському радіо» з’явилася рубрика «Нова українська», яку веде музичний оглядач Філ Пухарєв

Про це повідомляє «Громадське радіо».  

Філ Пухарєв кілька років тому працював у молодіжній редакції Національної радіокомпанії України – Першого каналу «Українського радіо».

«Саме поняття "Нова українська музика" з’явилося після Революції Гідності, після Майдану, на хвилі сплеску української самосвідомості, почали робити музику нові молоді гурти, причому музику саме в європейському контексті, - сказав ведучий нової рубрики в ефірі «Громадського радіо». - Можна називати дуже багато імен, все залежить від жанрів. Основні гравці, мені здається, в популярній музиці, які вже пробилися у вищу лігу – це Джамала і Onuka. Є молоді інді-рок-гурти, які поки що підтягуються, наприклад, гурт 5 Vymir».

За його словами, якісної україномовної поп-музики поки що не вистачає, про це говорять всі, хто має стосунок до радіо і просування музики. Навіть запроваджені квоти не спонукають популярних російськомовних співаків перейти на українську.

«Доводиться крутити всім відомий гурт "Океан Ельзи", тому що це якраз та музика, яка потрапляє у формат, яку можна крутити, - зазначив Філ Пухарєв. - Але якщо проводити паралелі з часами, я би навіть сказав з кінцем 80-х, коли відбувся перший фестиваль "Червона Рута" в моїх рідних Чернівцях, і тоді теж була така хвиля сплеску української якісної неформатної музики: "Плач Єремії", "Мертвий півень", "Табула Раса" – можна згадувати ще багато імен. Що мене трішки насторожує в цьому всьому, що вже під кінець 90-х почалася якась комерціалізація в музиці, почався великий притік на ринок російського продукту, і все це якось заглухло. Дуже не хотілося б, щоб це пішло по другому колу, і повторилося зараз».

Нагадаємо, 20 липня Національна рада з питань телебачення і радіомовлення оштрафувала «Громадське радіо» на 1751 грн (5% розміру ліцензійного збору) за недотримання квоти пісень українською мовою. Під час планової перевірки «Громадського радіо» Нацрада виявила, що в день перевірки частка пісень українською мовою з 15:00 до 22:00 становила 0%. З’ясувалося, що в ефірі розмовної радіостанції в прямому ефірі в студії виступали гості-музиканти, які заспівали три пісні російською мовою. Представник «Громадського радіо» Олександр Бузюк сказав, що це була помилка ведучих, які не поставили в ефір хоча б іще одну пісню українською мовою, щоб виконати квоту. Він також розповів, що «Громадське радіо» вже вжило заходів за результатами перевірки: ставить щогодини в ефір хоча б по одній пісні українською мовою.

Після ситуації зі штрафом Нацради за недотримання вимог законодавства про квоти пісень українською мовою «Громадське радіо» вирішило змінити свій підхід до формування ефірного плей-листа і запросило досвідченого музичного редактора, котрий допомагатиме дотримуватися формальних вимог закону.

Фото: Громадське Радіо 

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY