detector.media
Галина Петренко
04.08.2017 18:13
Порятунок планети, ментівські серіали та тролі-розслідувачі: канал «2+2» презентував новий сезон
Порятунок планети, ментівські серіали та тролі-розслідувачі: канал «2+2» презентував новий сезон
Учора, 3 серпня, телеканал «2+2» презентував свій оновлений бренд та розповів про новий сезон, який стартує 14 серпня. «Детектор медіа» завітав на презентацію, яка відбулася на території ВДНГ, та дізнався подробиці.

У січні 2017 року генеральним продюсером телеканалу «2+2» був призначений Максим Кривицький. Перед тим він протягом чотирьох років працював програмним директором російського телеканалу «П'ятниця», а ще раніше був заступником директора телеканалу К1 з питань програмної політики. Навесні Максим Кривицький дав «Детектору медіа» розгорнуте інтерв’ю про свої плани на новій посаді – йшлося, зокрема, про оновлення бренду каналу та розширення власного виробництва програм та серіалів. Які з цих планів через півроку роботи нового топ-менеджера вже втілені, запрошені на презентацію журналісти дізналися вчора.

Канал змінив логотип та графічне оформлення ефіру. Новий дизайн був розроблений службою маркетингу «1+1 медіа». Новий слоган каналу: «Більше, ніж ти думаєш».

Ядро цільової аудиторії в каналу залишиться незмінним: це чоловіки, 18-54 роки, вся Україна. Але задля розширення аудиторії канал збирається робити свій ефір цікавим також і для жінок. Комерційна аудиторія каналу – 18-54, міста 50 тис.+.

Програмна сітка «2+2» будуватиметься на трьох «китах»: власному виробництві програм, кіносеріальному виробництві та інформаційному мовленні. Нижче – коротко про основні новинки в осінньому сезоні.

«Загублений світ» (інформаційно-розважальний цикл документальних програм)

Прем’єра: 14 серпня. Виходитиме з понеділка по п’ятницю о 17:15.

Хронометраж: 45 хвилин.

Продакшн: управління журналістських проектів «1+1 медіа», «1+1 продакшн», Film.ua Group і «Студія Пілот».

Проект матиме п’ятьох ведучих, кожен із яких спеціалізуватиметься на своїй тематиці. Це Валерій Сараула (прибульці та космічні загрози), Катерина Нестеренко (теорії змови та конспірологія), Максим Сухенко (природні катастрофи), Ольга Нємцева (історії людей, які постраждали від маніпуляторів) і Геннадій Попенко (потойбічний світ, містика).

Максим Кривицький представляє ведучих «Загубленого світу»: Валерія Сараулу, Ольгу Нємцеву, Катерину Нестеренко і Максима Сухенка. Геннадій Попенко не зміг прийти на презентацію, але записав вітальне відео

Паралельно телеканал запускає соціальну ініціативу «План зі спасіння планети». Глядачам пропонують надіслати на спеціальну поштову скриньку plan_SOS@2plus2.ua свої пропозиції того, яким чином вони можуть врятувати те місце, де живуть. Канал у співробітництві з Міністерством екології обере з-поміж усіх пропозицій найважливіші та найбільш придатні для реалізації проекти та допоможе їх втілити.

«Ментівські війни. Одеса» (серіал про кримінальний світ)

Прем’єра: 14 серпня, 20:20.

Кількість епізодів: 24.

Продакшн: «Київтелефільм».

«Ментівські війни» представляла головна редакторка каналу «2+2» Леся Пазенко

«Ментівські війни. Київ» (серіал про кримінальний світ)

Прем’єра: жовтень 2017 року.

Кількість епізодів: 36.

Продакшн: «1+1 продакшн».

А «Гвардію-2» - виконавча продюсерка каналу «2+2» Оксана Янко

І, звісно, режисер і автор ідеї «Гвардії» Олексій Шапарєв

«Гвардія-2» (військово-патріотична драма)

Прем’єра: жовтень 2017 року.

Продакшн: Praktika Production.

Першу частину «Гвардії» знімали спільно канал «2+2» і продакшн «Президент Фільм Україна». Другу частину знімає продакшн Олексія Шапарєва Praktika Production, решта в проекті (знімальна група, актори) лишилася незмінною.

Виконавець ролі Комабата в «Гвардії-2» актор Олексій Тритенко

Загалом у 2017 році на замовлення каналу «2+2» буде вироблено 128 годин серіалів і скриптед-реаліті. На наступний рік запланували збільшити цю цифру до близько 280 годин. Зараз у роботі вже три проекти на наступний рік.

На каналі зазначають, що його глядачі дуже люблять детективи, але оскільки він думає також і про залучення жіночої аудиторії, то додаватиме в свої історії драматизму.

«Бандерлоги» (інформаційно-розважальний проект)

Прем’єра: 14 серпня, з понеділка по четвер о 19:05.

Продакшн: управління журналістських проектів «1+1 медіа».

Проект доповнить лінійку інформаційного мовлення каналу «2+2», куди зараз входять «Спецкор» і «ДжеДАІ». У «Бандерлогах» буде багато сатири та тролінгу політиків з боку журналістів проекту.

Більше про «Бандерлогів» та реорганізацію управління журналістських проектів «1+1 медіа» нам розповів керівник управління Максим Шиленко.

– Максиме, скільки ведучих буде в «Бандерлогах»? Я намагалася їх порахувати, коли дивилася презентаційний ролик...

– Ті, кого ви бачили в презентаційному ролику, – це в основному були журналісти. Всі вони раніше працювали в різних програмах нашого департаменту. Спеціальних ведучих у «Бандерлогах» не буде. В принципі, ми хочемо прийти до того, щоб кожен журналіст міг бути ведучим. Ми вважаємо дещо несправедливим, що вся слава дістається ведучим. Журналісти заслужили, щоб їх теж впізнавали, любили й бачили.

Поки що кастинг нам показав, що в якості ведучих в кадрі органічно виглядають троє-четверо журналістів, та починати будемо з двох – хлопчика і дівчинки. Це журналіст програми «Гроші» Ігор Колтунов і журналістка «Українських сенсацій» і «Секретних матеріалів» Юлія Семченко. Далі потроху підтягуватимемо й решту з «лави запасних».

– Усі журналісти в презентаційному ролику були під ніками.

– Так, у програмі вони будуть під ніками.

– А які ніки будуть у Колтунова й Семченко?

– Ми їх ще допрацьовуємо. Більше того, в цій презентації Ігоря Колтунова ще не було, оскільки до сьогоднішнього дня він залишається співробітником «Грошей». Там теж зараз готується новий сезон. Ми з ним домовилися, що від допрацює до старту нового сезону «Грошей», який відбудеться на початку вересня, а потім уже повністю переключиться на новий проект.

Як я вже зазначив, обов’язковою умовою роботи в «Бандерлогах» є те, що всі ведучі обов’язково працюють у полі. Так що в перших випусках ви побачите матеріали Ігоря і Юлії.

– Чи довго ви обирали журналістів для «Бандерлогів»?

– Якщо канал «2+2» до оновлення готувався півроку, то ми остаточну ідею «Бандерлогів» затвердили в кінці травня. Червень і липень – стільки часу в нас було на кастинг. Ми підтягуємо до роботи над проектом усіх журналістів нашого департаменту, які можуть працювати в подібному жанрі. Але основою «Бандерлогів» є редакції двох програм: «Секретні матеріали» і «Люстратор» (обидві виходили на «2+2». – ДМ). Цих програм уже не буде, а всі їхні журналісти увіллються до «Бандерлогів». Це загалом близько 15 людей.

В основному всі вони – розслідувачі, і деяким було досить складно потрапити в цей жанр. Притирання йшло непросто. Але оскільки департамент великий, шашками ніхто не махав: хто не може або не хоче працювати в цьому жанрі, тим ми запропонували місця в «Українських сенсаціях», «Грошах» тощо.

Ми дуже ризикували і дуже переживаємо, як усе вийде. Безпосереднім керівником програми буде Олександр Дубінський. Випусковий редактор – теж відомий журналіст: кількаразовий переможець «Честі професії» Денис Данько.

Нас здивувало, що багато серйозних журналістів спочатку не хотіли пробувати себе в такому жанрі, а потім, коли в них почало виходити, їм це реально сподобалося. Напевно, їм подобається через те, що в журналістів існує велика образа, коли вони щось доводять, когось викривають, а це не отримує в суспільстві та в правоохоронних органах жодної реакції. Якщо людину не можна посадити, то її можна висміяти – у певному сенсі це навіть дієвіше.

– Вони будуть тролити тільки політиків та чиновників? Чи й інших публічних особистостей, зірок шоу-бізнесу, наприклад?

– Будуть тролити й інших, звичайно. В нас немає заборонених тем. Ми нікого не боїмося.

– А вони самі для себе вигадують, над чим жартуватимуть?

– Звісно, теми розробляються. Працює стандартна робоча група, проводяться «лєтучки». У нашої редакторської групи дуже пристойне почуття гумору. Причому важливо підкреслити: це не сміх заради сміху. Якщо ми десь і веселимося, включаємо сатиру, гумор і тролінг, то завжди по справі. Будемо брати болючу тему і виставляти її на посміховисько, якщо бачитимемо, що її не можна вирішити жодним іншим чином.

Але якщо ви в своєму запитанні маєте на увазі, чи розписується сценарій… Я знаю, що на деяких телеканалах у подібних проектах знімаються актори, але це не наш випадок: у нас це все журналісти. Спеціально ми не наймали жодних сценаристів, умовних КВН-щиків чи ще когось такого штибу.

– Я також знаю, що нині у вашому департаменті відбувається реорганізація. В чому вона полягає?

– Це скоріше реорганізація де-юре, а не де-факто. Певна реструктуризація департаменту відбулася з тієї причини, що він давно виріс за межі розслідувального, з’явилися інші напрямки: документальний, публіцистичний та інформаційний. Зокрема, дуже сильним напрямком в нашому департаменті я вважаю чудові фільми Світлани Усенко: 9 травня вийшла докудрама «Діти перемоги», минулого року – докудрама на тему Чорнобиля («Розщеплені на атоми». – ДМ) та багато інших. Тепер у нас є люди, які відповідатимуть за кожен із напрямків.

– А скорочення кількості співробітників під час цієї реорганізації не відбувалося?

– Безпосередньо під час реорганізації департаменту скорочень не було, однак були люди, які йшли самі. Наприклад, комусь не подобname="_GoBack">ається, як перетворюються програми.

– Скільки проектів зараз у вас у роботі?

– Багато. 10-12. Просто дві з п’яти лінійок «Загубленого світу» теж наші: ті, які вестимуть Максим Сухенко і Ольга Нємцева.

– А решту три хто виробляє?

– «1+1 продакшн», Film.ua Group і «Студія Пілот».

– Чому вирішили так розділити виробництво? Наче ж одна програма.

– Вона має єдину назву, але кожен ведучий зосереджується на своїй тематиці. «Загублений світ» Максима Сухенка – це про катаклізми. А Ольга Нємцева говоритиме про всесвітню змову проти людства. Ще у когось – паранормальні явища, містика. Так що лінійка розбита тематично, просто виходитиме під спільною «шапочкою».

Наостанок ми поговорили з Максимом Кривицьким.

– Максиме, ваш колега розповів мені, що «Загублений світ» зніматимуть чотири продакшни: управління журналістських проектів «1+1 медіа», «1+1 продакшн», Film.ua Group і «Студія Пілот». Чому так?

– По-перше, щоб встигнути. Тому що так швидко не встигнуть зняти навіть досвідчені продакшни: нам потрібно 100 годин, жодному продакшну самотужки це не під силу. По-друге, ми маємо самі себе перевірити: чи правильно ми розуміємо ту задачу, яку поставили продакшнам. Бо ми говоримо про одне, а коли вони приносять нам відзнятий матеріал, то в деяких випадках це відрізняється. Доводиться виправляти. Але це і є наша робота.

– А ви очікуєте, що в них на виході буде однаковий продукт? Чи хочете влаштувати між ними «змагання»?

– Він має бути дуже схожий. І в нашого головного редактора, і в креативного продюсера, які працюють над цим проектом, є необхідна експертиза: вони стежать за тим, щоб теми не перетиналися, але при цьому лежали в одному полі.

– Ваша праймова лінійка по буднях з 14 серпня виглядатиме таким чином: 17:15 – «Загублений світ», 19:05 – «Бандерлоги», 20:20 – «Ментівські війни», потім кінопоказ. А що між «Загубленим світом» і «Бандерлогами»?

– О 18:15 починатиметься інформаційний блок: спочатку «Спецкор», потім, о 18:40 – «ДжеДАІ», потім – «Бандерлоги».

На вихідних у праймі в нас поки що буде кінопоказ. Наші глядачі звикли і люблять дивитися в нас кіно. Просто з часом ми намагатимемося покращувати якість цих фільмів, наскільки це можливо. Наразі це вдається завдяки кооперації в створенні бібліотеки з каналом «1+1».

– З тих проектів, які ви сьогодні анонсували, найдорожчими у виробництві, мабуть, є серіали?

– Так, звісно, серіали. Ми намагаємося вкладати якомога більше своїх та залучених коштів, щоб створювати якісний серіальний продукт. Над цим працює і наш канал, і комерційний департамент групи, і продакшни. Певні зрушення в цьому питанні вже є.

– Чому ви обрали для старту сезону таку дату – 14 серпня? Хочете всіх обігнати?

– Раніше за всіх, так. Більше того, я кілька разів починав навіть у середині літа (сміється. – ДМ).

14 серпня – це дуже зручна дата, з точки зору мого досвіду роботи з глядачами. Всі на позитиві, повертаються з відпусток у доброму гуморі, готові сприймати щось нове і ще не підсіли на великі шоу більших телеканалів.

Атмосферу легкого літнього пікніка під час презентації не могла зруйнувати навіть аномальна серпнева спека

Валерій Сараула то відпочивав наодинці...

...то жваво обговорював свій хрестик із новопризначеною керівницею PR-служби каналу «2+2» Ганною Нечай

Фото: Андрій Шматов

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY