detector.media
Лілія Молодецька
«Детектор медіа»
31.07.2017 19:32
Держкіно заявляє, що Експертна комісія аналізує скетчком ТЕТ «Країна У» на прохання Мінкульту
Держкіно заявляє, що Експертна комісія аналізує скетчком ТЕТ «Країна У» на прохання Мінкульту
Телеканал ТЕТ заявляє, що стурбований тим, що члени Експертної комісії Держкіно отримали завдання проаналізувати скетчком «Країна У», чи є цей продукт ігровим. Мовник вважає, що це пов’язано із новими правилами отримання прокатних посвідчень для такого жанру як скетчком. Держкіно у свою чергу заявляє, що аналіз «Країни У» проводиться на прохання Міністерства культури після інциденту на зйомках скечкому і пов’язаний виключно з цим конкретним випадком.

«В п’ятницю, 28 липня, телеканал ТЕТ отримав інформацію, що Держкіно надало екстрене завдання членам експертної комісії: проаналізувати скетч-шоу "Країна У" з метою корегування жанру та отримання нового статусу "кіно"  та, відповідно, нового ліцензування. Ми не схильні вбачати в такій дивній позиції політичний підтекст, але іншого пояснення подібній позиції не знаходимо», - йдеться у заяві, яку розповсюдила прес-служба каналу ТЕТ.

«Це дуже дивне рішення. "Країна У" — програма українського виробництва, яка вже не перший рік в ефірі. Чому саме зараз постало питання її "перекваліфікувати"? Якщо рішення по ТЕТу буде ухвалено, чи означає це, що те ж саме стосуватиметься каналів СТБ, НЛО та інших, хто активно використовує скетч-шоу та відносить їх, як і решта світу, до жанру «програми», які не потребують отримання прокатного посвідчення?», — заявила генеральна продюсерка каналу Вікторія Левченко.

«Детектор медіа» звернувся за коментарем до першого заступника голови Держкіно Сергія Неретіна.

«Така заява каналу ТЕТ – це довільна інтерпретація факту, чисті здогадки. А факт наступний: до Держкіно звернулося Міністерство культури, і я можу це підтвердити, показавши відповідні листи, з проханням, визначити, чи є скетчком "Країна У" ігровим за жанром фільмом чи ні. Підставою для цього звернення став інцидент, коли під час зйомок одного з епізодів скетчкому в Національному музеї "Пирогово" згоріла хата. Положення музею не дозволяє проводити зйомки ігрових стрічок на території "Пирогово". І власне, це єдине прохання Мінкульту до Держкіно, оскільки в нас функціонує відповідна комісія, - визначити, чи є епізоди з "Країни У" ігровими чи неігровими, а також, чи є це телесеріалом за жанром, чи фільмом, чи телепередачею», - пояснив Сергій Неретін.

За його словами, експертам розіслані два запитання: прохання визначити, «Країна У» - це серіал чи телепрограма, і чи містить скетчком ігрові сцени чи ні. Він зазначив, що до Експертної комісії при Держкіно входять люди, які неодноразово довели свою фахову спроможність, і Держкіно ніяк на них в цьому питанні не тисне.

«Держкіно діє у даному випадку виключно на прохання Мінкульту, а не з метою, як стверджує канал ТЕТ, перегляду умов надання прокатних посвідчень. Тобто ніяких змін для ринку не передбачається. У даному випадку мова про прокатні посвідчення взагалі не йде», - сказав Сергій Неретін.

Якщо експерти визначать, що «Країна У» - це серіал або телепрограма, то їх висновки будуть відправлені до Міністерства культури.

Нагадаємо, у серпні 2013 року стало відомо, що «Студія Квартал-95» зніматиме скетчком  «Країна У» для каналу ТЕТ. 

У вересні 2014 року канал анонсував, що також восени глядачі зможуть побачити на ТЕТ новий ситком «Одного разу під Полтавою», що є спін-оффом «Країни У».

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY