detector.media
Мар'яна Закусило
«Детектор медіа»
28.07.2017 19:15
Держкіно анулювало прокатне посвідчення анонсованого каналом «Україна» серіалу
Держкіно анулювало прокатне посвідчення анонсованого каналом «Україна» серіалу
28 липня Державне агентство з питань кіно анулювало прокатне посвідчення серіалу «Круговорот» («Круговерть»), який анонсував до показу телеканал «Україна». Підстава анулювання – недостовірна інформація в поданих правовласником для отримання прокатного посвідчення документах.

Про це «Детектору медіа» повідомив перший заступник голови Держкіно Сергій Неретін.

Держкіно знову звернуло увагу на цей серіал після допису у Facebook генерального директора групи «1+1 медіа» Олександра Ткаченка, який звинуватив канал «Україна» в намірах показати серіал російського виробництва.

«Незважаючи на те, що там було посилання на незрозумілий ресурс, ми не могли не відреагувати. Тому ми попросили правовласника ще раз надати нам документи. Сьогодні вони прийшли і показали, що в них є, ми переглянули документи», - розповів пан Неретін.

Прокатне посвідчення на показ цього серіалу на території України отримував не канал «Україна», а один з виробників – «Фільм стрім». Заяву на видачу прокатного посвідчення вони подали в березні, а саме посвідчення їм було надано у квітні 2017 року, уточнив пан Неретін.

«Щодо цього серіалу від початку мова не йшла про українське виробництво – йшлося про копродукцію трьох країн: Росії, України та Польщі. При повторному перегляді документів ми намагалися з’ясувати, скільки знімалося в Україні. Знімалося небагато, виглядало це все непереконливо. Тому ми прийняли рішення анулювати прокатне посвідчення», - повідомив перший заступник голови Держкіно.

Як повідомляв «Детектор медіа», 26 липня генеральний директор групи «1+1» Олександр Ткаченко написав у Facebook пост про те, що серіал «Круговорот» каналу «Україна» знімався в Росії.

Прем’єра «Круговороту» в Росії відбулася 13 березня 2017 року на каналі «Россия 1». На каналі «Україна» прем’єра була запланована на 31 липня, о 21:00. У вихідних даних серіалу зазначено, що він є копродукцією Росії, України та Польщі. Компанії-виробники: ABC Film, «Русское» та «Фільм Стрім».

Народні депутати Олександр Шевченко (позафракційний, партія «Укроп») і Микола Княжицький (фракція «Народний фронт») зацікавилися анонсованим на телеканалі «Україна» показом серіалу «Круговорот» («Круговерть») і підготували депутатське звернення до Держкіно та Нацради.

«Детектор медіа» звернувся по коментар до каналу «Україна», але відповіді не отримав.

Нагадаємо, навесні 2017 року спалахнув скандал довкола одразу трьох сералів, знятих для каналу «Україна» продакшном ABC Film або пов’язаними з його керівництвом юридичними особами. 5 квітня народні депутати Володимир Парасюк, Ірина Луценко, Сергій Лещенко, Вадим Івченко, Юрій Дерев’янко і Тарас Пастух направили до Держкіно й Нацради депутатський запит стосовно запланованого показу на телеканалі «Україна» трьох телесеріалів: «Гірке щастя» (ТОВ «Кінокомпанія Фільм Стрім» та ABC Film sp. z o.o.), «Забута жінка» (ТОВ «ABC фільм Україна» та ABC Film sp. z o.o.) та «Чуже щастя» (ТОВ «Кінокомпанія Фільм Стрім» та ABC Film sp. z o.o.). Народні депутати стверджували, що всі три серіали були вироблені та оприлюднені в Росії після 1 січня 2014 року.

У відповідь на запит Держкіно повідомило, що з цих трьох серіалів законодавству України не відповідає лише один — «Гірке щастя»: його державна реєстрація була скасована 24 листопада 2016 року у зв’язку з виявленими в поданих продакшном документах недостовірними відомостями. Серіал «Забута жінка», згідно з наданими виробником документами, фото-, відео- та іншими доказами, вироблено на території України у 2016 році. «Чуже щастя», згідно з наданими виробником документами, а також фотодоказами, вироблений на території України у 2017 році.

Сюжети про депутатський запит вийшли 5 та 6 квітня в новинах на каналі «1+1». 12 квітня канал «Україна» відповів сюжетом у своїх новинах. 19 та 30 червня в «ТСН» вийшли ще два сюжети про серіали на каналі «Україна» — цього разу з чітко артикульованими звинуваченнями на адресу не тільки каналу-конкурента, але й Держкіно. Канал «Україна» у відповідь теж не змовчав.

10 липня канал «Україна» запросив українських журналістів у Краков, де показав їм підготовку до зйомок у Польщі ще одного серіалу виробництва ABC Film – «Свєтка». Зйомки в Польщі заплановані на кінець липня та триватимуть два дні. Решта серіалу знімалася в Україні: протягом 21 дня в проміжку між 6 червня та 7 липня зйомки тривали, зокрема, в Мамаєвій слободі та на кар’єрі в Коростишеві.

За інформацією «Детектора медіа», наразі між керівництвом каналу «Україна» і керівництвом Держкіно існує домовленість, згідно якої канал пообіцяв, починаючи з кінця минулого року, нарощувати виробництво власного контенту на території України, зокрема українською мовою. І що нині в каналу триває адаптаційний період.

Нагадаємо також, що ще раніше, 10 листопада 2016 року, експертна комісія Держкіно розглядала ще один серіал, знятий ABC Film на замовлення каналу «Україна», — «Я дарую тобі щастя». Напередодні старту показу цього серіалу на каналі «Україна» «Детектор медіа» звернув увагу на його схожість на вироблений у Росії в 2015 році серіал «Солнце в подарок». Генеральний продюсер ABC Film Віталій Сіренко тоді пояснив членам комісії, що в документах на видачу прокатного посвідчення для «Я дарую тобі щастя» юристи продакшну помилково вказали країною виготовлення лише Україну, хоча фактично це була російсько-українська копродукція. Експертна комісія вирішила анулювати прокатне посвідчення серіалу, оскільки продакшн сам визнав помилку в документах.

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY