detector.media
Світлана Остапа
28.07.2017 15:07
Враження від Донецької і Луганської філій НСТУ

Дзвонять з радіостанції і запитують, які враження від Донецької і Луганської філій НСТУ, які ми з великою делегацією з більшістю членів Наглядової ради (Тетяна ЛебедєваВадим Міський (Vadym Miskyi),Taras AvrakhovЄвген Глібовицький (Yevhen Hlibovytsky)Олексій Панич (Oleksiy Panych)Вячеслав Козак і Sergiy Taran) і двох членів правління ПАТ НСТУ (Роман Вінтонів та Микола Чернотицький), двох представників парламентського Комітету сободи слова (Вікторія Сюмар і Юрій Павленко), першої заступниці міністра інформполітикиEmine Dzheppar, представниці офісу Ради Європи в Україні Tania Shamrai, а також Людмили Василенко (МІП) і Anna Kamuz (помічниця Вікторії Сюмар) відвідали 26-27 липня. Дякуємо, Медійні проекти Ради Європи в Україні.

Враження від філій у мене склалися набагато раніше, бо відвідала їх торік, а також цього року в червні, дивлюсь їх новини, пишу про них багато років. 
Донецькій філії, яка розміщується в Краматорську, від початку було дуже важко. Їй не так пощастило, як Луганській, де голова ОДА Геннадій Москаль виділив кошти на створення з нуля обласної ТРК в Севєродонецьку і знайшов людину спроможну це зробити, а самеАндрей Шаповалов. А ще допоміг з приміщенням, яке наразі орендується за 1 грн. Андрій виявився хорошим гоподарником і зробив з напівзруйнованого приміщення класне місце для роботи редакції каналу ЛОТ і радіо Пульс. Колишній керівник ЛОТ - одіозний Родіон Мірошнік залишився в Луганську, підтримавши окупантів, і неймовірно просунувся по кар'єрній драбині, ставши заступником міністра інформполітики т.зв. ЛНР.

На відміну від Луганської, Донецькій не так пощастило. Приміщення у них хоча й в центрі, але воно мало пристосоване для телерадіокомпанії, бо фактично це колишній книжковий магазин. І платять вони за нього 40 тис. грн в місяць. У них 5 комплектів знімальної техніки, решта кореспондентів працюють на власній техніці. У них немає авто!!!, тому про мобільність мова не йде. У них є 8 корпунктів в різних районах Донеччини, але ж є дуже великі райони... Колишній керівник пан Джолос у Києві, але до компанії охолов і у відновленні її роботи участі, наскільки я знаю, не брав. 

У Луганської філії 7 годин прямого ефіру, у Донецької - 0.

У Донецької філії практично не було жодної взаємодії з діючою обласною владою, яка їх просто ігнорувала, але журналісти тим не переймалися, казали, що вони незалежні. Це все ок, але коментар з важливого питання від ОДА вони отримати не могли. У Луганської філії з цим все ок. 

Ефір у Луганської різноманітний і цікавий, у Донецької - частина ефіру заповнена якимсь таким старим контентом, абсолютно неякісним і нецікавим, що навряд чи його дивляться місцеві жителі. 

З плюсів у Донецької філії з квітня з'явилося супутникове мовлення, у ЛОТа цього немає. У обох компаній найбільше покриття в регіоні. І це величезний бонус!

На момент відновлення мовлення у 2015 році у штаті тодішньої Донецької ОДТРК перебувало 253 працівника, з яких у Краматорськ переїхало всього 8-ро. Зараз понад 180, з них 49 працівників, які перебувають у розшуку. Десь така ж ситуація зі штатом і на ЛОТі.

Ми поговорили з колективами, відповіли на їхні запитання. І це були запитання не лише про оптимізацію штату і підвищення зарплат, а й про трансформацію філій, програмну політику тощо. Щодо того, у який спосіб висвітлювати діяльність влади і як з нею взагалі взаємодіяти, то, за словами Романа Вінтоніва, правління готує відповідні рекомендації і незабаром їх передасть філіям. 

Ми розповіли представникам влади, що у суспільного мовлення інші стандарти, ніж у державного, тому висвітлення діяльності влади має бути не винятково компліментарним, а винятково правдивим. Тобто, якщо є за що критикувати, то має критикувати, якщо зроблено щось хороше, також не боятися повідомляти. А також нагадали (а декому просто повідомили), що відповідно до закону про Суспільне мовлення НСТУ не зобов’язана висвітлювати діяльність органів виконавчої влади, інших державних органів, органів місцевого самоврядування, їх посадових осіб. "Надання ефірного часу НСТУ для офіційних виступів і заяв вищих посадових осіб держави здійснюється в установленому цим Законом порядку надання позачергово прямого ефіру для екстрених офіційних виступів Президента України, Голови Верховної Ради України, Прем’єр-міністра України, Голови Верховного Суду України, Голови Конституційного Суду України.Президенту України на безоплатній основі надається ефірний час для новорічного привітання Українського народу".
Деякі учасники дискусії наголошували, що ЗМІ на Донбасі зобов'язані бути пропагандистами. Кілька членів НР і Роман Вінтонів наголосили, що у ЗМІ інша функція. Але всі разом дійшли згоди, що розвінчувати неправдиву інформацію, яка поширюється з т.зв. ДНР і ЛНР, потрібно. Особливо, якщо це стосується безпеки людей. 

Дехто з членів делегації покладає відповідальність за ситуацію на Донецькій філії на тимчасово виконуючого обов'язки директора виконавчого Ilya Suzdalev, який очолив компанію фактично 2 місяці назад. Я би цього не робила. Ілля був з тих кількох, які переїхали і добивалися відновлення мовлення. До нього були інші керівники. 

Правління обіцяє у вересні оголосити конкурс на посади директорів філій. І мені особисто дуже цікаво, хто стане керівником Донецької філії. 

P.S. Наступна наша поїздка у серпні Львів-Ужгород.

І ще дякую Igor Stokoz за позапланову поїздку на КПВВ "Зайцеве".

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY