detector.media
Мар'яна Закусило
«Детектор медіа»
28.07.2017 11:20
Нацрада покарала одеський «Глас» за піратський показ фільмів
Нацрада покарала одеський «Глас» за піратський показ фільмів
27 липня Національна рада з питань телебачення і радіомовлення оголосила попередження одеському телеканалу «Глас» (ПрАТ «Акціонерна радіотелевізійна компанія “Глас”») за показ фільмів без прокатних посвідчень.

На телеканал «Глас» Нацраді поскаржився Індустріальний телевізійний комітет. За даними ІТК, 19 і 20 грудня 2016 року «Глас» показував фільми, на які не отримував прокатних посвідчень. Моніторинг Нацради зафіксував трансляцію 20 грудня фільмів «Перша леді» та «Моя старша сестра». Нацрада призначила позапланову перевірку, під час якої виявила, що «Глас» дійсно не має прокатних посвідчень на ці фільми.

Представник телеканалу сказав, що каналу дуже соромно, він просить пробачення за порушення та просить не застосовувати санкції. Однак члени Нацради одноголосно проголосували за санкцію – попередження.

У діях каналу Нацрада вбачає порушення пункту а) частини 1 статті 59 закону «Про телебачення і радіомовлення» (мовник зобов’язаний дотримуватися законодавства України та вимог ліцензії) та статті 15 закону «Про кінематографію» (регламентує права та умови розповсюдження фільмів). Санкції Нацрада може застосовувати за порушення саме законодавства «Про телебачення і радіомовлення» - тож канал отримав попередження за порушення статті 59. А от з приводу порушення закону «Про кінематографію» Нацрада інформує Держкіно, щоб воно вживало свої санкції (штрафи за показ фільмів без прокатних посвідчень). Тому Нацрада крім оголошення попередження також звернеться до Держкіно.

«Санкція Нацради – це лише попередження про те, що не можна порушувати закон. Наступним може бути позов правовласника, який звернеться до суду з вимогою відшкодування матеріальних збитків», - сказала заступниця голови Нацради Уляна Фещук.

Нагадаємо, в серпні 2015 року телеканал «1+1» поскаржився Нацраді на одеські кабельні та ефірні телеканали, які масово транслюють іноземні фільми, у тому числі світові блокбастери, та серіали, правами на показ яких на українському ТБ володіють загальнонаціональні телеканали. На замовлення «1+1» юридична фірма Vindex провела моніторинг одеських каналів, і лише за п'ять днів серпня (12-19 серпня) зафіксувала 103 виходи фільмів і серіалів на 17 одеських телеканалах. З ініціативи «1+1» Індустріальний телевізійний комітет 3 вересня звернувся до Нацради з відповідною письмовою скаргою.

8 жовтня 2015 року Нацрада призначила позапланові перевірки дев'яти одеських телеканалів щодо можливої трансляції ними неліцензійних фільмів і серіалів. 26 жовтня Нацрада призначила позапланові перевірки ще восьми одеських телеканалів. Результатів цих перевірок Нацрада так і не розглянула.

Серед одеських мовників, які перевіряла Нацрада, був відсутній телеканал «Первый городской» (ТОВ «ТРК "Нова Одеса"»). Зате проти нього подав позов до суду канал «1+1» з приводу трансляції турецького телесеріалу «Величне століття». 21 грудня 2015 року Господарський суд Одеської області затвердив мирову угоду між власником прав на «Величне століття», компанією «Спінтрекс Холдінгз Лтд» і ТОВ «ТРК “Нова Одеса”», згідно з якою одеський телеканал протягом місяця мав сплатити 300 тис. грн. компенсації за порушення майнового авторського права.

Услід за «1+1» на піратський показ фільмів Нацраді почали скаржитися телеканали групи StarLightMedia (СТБ і Новий канал). Їхні претензії стосувалися супутникових кримськотатарських телеканалів ATR і Lale.

23 червня 2016 року Нацрада пожаліла телеканал ATR і вирішила не оголошувати попередження за виявлені порушення, а дала йому час, щоб виправитися. 18 листопада 2016 року Нацрада пожаліла дитячий телеканал Lale і теж дала йому час виправитися, але водночас поінформувала Держкіно про виявлені порушення.

Узимку 2017 року Нацрада виявила показ фільмів без прокатних посвідчень і з обрізаними титрами на супутниковому телеканалі «ПравдаТУТ». 18 травня 2017 року Нацрада оголосила «ПравдаТУТ» попередження.

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY