detector.media
Тетяна Кузнєцова
15.07.2017 11:10
Покращення: одеські ЗМІ зменшили кількість мови ворожнечі в червні
Покращення: одеські ЗМІ зменшили кількість мови ворожнечі в червні
Аналіз одеських інтернет-видань за червень 2017 року на предмет присутності в них мови ворожнечі засвідчив позитивні тенденції, а саме: помітний спад виявлення риторики ненависті в інформаційному просторі Одещини.

У рамках проекту з подолання агресії, ксенофобії та мови ворожнечі в ЗМІ та соціальних мережах «Детектор медіа» продовжує публікувати огляди регіональних медіа, в матеріалах яких зустрічаються ознаки мови ворожнечі.

Аналіз одеських інтернет-видань («Думская», «Таймер», «Сегодня», «УСИ Одесса» та 048.ua) у червні 2017 року дискурс ненависті зменшив свої тенденції вияву як у кількісних показниках, так і якісних: основним об’єктом ворожнечі стали окремі соціальні групи.

Розглянемо ці приклади більш детально.

Кейс №1-2. Одесская область: на границе с Молдовой задержали нелегальных мигрантов и их проводника

Сайт «Думская», 1.06.2017.

Тема: соціальні групи.

Фрагмент: «Организатора канала и двух нелегалов сотрудники спецслужбы задержали при попытке незаконного пересечения государственной границы без каких-либо разрешительных документов».

В Коблево задержали 12 нелегалов

Сайт «Таймер», 29.06.2017.

Тема: соціальні групи.

Фрагмент: «В Коблево задержали 12 нелегалов» – заголовок.

Порушення: використання некоректних одиниць стосовно певних соціальних груп. Зокрема вживання «нелегали» замість більш коректного і рекомендованого міжнародними правозахисними організаціями «мігранти без документів».

Кейс №3. Пьяный украинский АТОшник взорвал гранатой сослуживцев – один погиб, двое ранены

Сайт «Таймер, 22.06.2017.

Тема: українсько-російські відносини.

Фрагменти: заголовок.

Порушення: невмотивоване використання розмовних одиниць («АТОшник») стосовно українських військовослужбовців, занурення цих найменувань в негативний контекст, що зумовлює формування негативних стереотипів.

Зокрема у коментарях деяких читачів відверто проявляється негативне ставлення до цих людей, наприклад: «укрофашисты уничтожают сами себя - это же просто прекрасно”, «там одна пьянь, бідло и ворье».

Кейс №4-7. Парк Горького закроют из-за «скопления бомжей, хулиганов, алкоголиков» (фотофакт)

«УСИ Одесса», 8.07.2017.

Фрагмент: заголовок.

В Одессе представлен проект создания мобильной службы помощи бомжам

Сайт Odessit.ua, 16.06.2017.

Фрагмент: «16 июня в пресс-центре "Одессит", в рамках онлайн-платформы "Социально активный гражданин", представители приюта для бездомных и сирот "Новая жизнь" презентовали проект создания в городе мобильной службы помощи людям без определенного места жительства – бомжам».

Одесситы бояться ходить по парку Шевченко из-за бомжей

Сайт «Таймер», 16.06.2017.

Фрагмент: заголовок + «В парке Шевченко в 200-х метрах от здания администрации парка живут и гадят бомжи».

Николаевские кладбища облюбовали бездомные

Сайт «Таймер», 20.06.2016.

Фрагмент: «На николаевских кладбищах появились поселения бомжей, которые мешают людям: зимой они живут в склепах, летом – на улицах».

Тематика: соціальні групи.

Порушення: використання некоректної лексичної одиниці стосовно осіб, які не мають житла; використання цих слів у негативному контексті, що сприяє стійості сформованому негативного образу та стереотипу щодо цих людей.

***

Приклади наявності мови ворожнечі в одеських медіа за жовтень 2016 - січень 2017 року читайте тут, а також в матеріалі «Мова ненависті в регіонах: сучасні «надбання» в одеських медіа», за лютий-квітень – тут, за травень – тут, а також в тексті «Мова ворожнечі як повноцінний учасник спілкування?».

Фото: justvibehouston

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY