detector.media
27.07.2017 15:35
«1+1» знову звинувачує канал «Україна» в показі російського серіалу
«1+1» знову звинувачує канал «Україна» в показі російського серіалу
Учора, 26 липня, генеральний директор групи «1+1 медіа» Олександр Ткаченко написав у Facebook пост про те, що серіал «Круговорот» каналу «Україна» знімався в Росії.

У відкритих джерелах є, зокрема, інформація про те, що цей серіал знімався у Москві та Твері, над ним працював російський режисер Павло Дроздов, а головні ролі виконали російські актори Олексій Аніщенко та Роман Полянський. Виконавиця головної жіночої ролі – Катерина Кузнєцова – акторка українського походження, яка, за даними у відкритих джерелах, з 2011 року живе та працює в Москві.

Прем’єра «Круговороту» в Росії відбулася 13 березня 2017 року на каналі «Россия 1».

У вихідних даних серіалу зазначено, що він є копродукцією Росії, України та Польщі. Компанії-виробники: ABC Film, «Русское» та «Фільм Стрім».

На каналі «Україна» прем’єра «Круговороту» запланована на 31 липня, о 21:00.

«Детектор медіа» звернувся по коментар до каналу «Україна».

Нагадаємо, навесні 2017 року спалахнув скандал довкола одразу трьох сералів, знятих для каналу «Україна» продакшном ABC Film або пов’язаними з його керівництвом юридичними особами. 5 квітня народні депутати Володимир Парасюк, Ірина Луценко, Сергій Лещенко, Вадим Івченко, Юрій Дерев’янко і Тарас Пастух направили до Держкіно й Нацради депутатський запит стосовно запланованого показу на телеканалі «Україна» трьох телесеріалів: «Гірке щастя» (ТОВ «Кінокомпанія Фільм Стрім» та ABC Film sp. z o.o.), «Забута жінка» (ТОВ «ABC фільм Україна» та ABC Film sp. z o.o.) та «Чуже щастя» (ТОВ «Кінокомпанія Фільм Стрім» та ABC Film sp. z o.o.). Народні депутати стверджували, що всі три серіали були вироблені та оприлюднені в Росії після 1 січня 2014 року.

У відповідь на запит Держкіно повідомило, що з цих трьох серіалів законодавству України не відповідає лише один — «Гірке щастя»: його державна реєстрація була скасована 24 листопада 2016 року у зв’язку з виявленими в поданих продакшном документах недостовірними відомостями. Серіал «Забута жінка», згідно з наданими виробником документами, фото-, відео- та іншими доказами, вироблено на території України у 2016 році. «Чуже щастя», згідно з наданими виробником документами, а також фотодоказами, вироблений на території України у 2017 році.

Сюжети про депутатський запит вийшли 5 та 6 квітня в новинах на каналі «1+1». 12 квітня канал «Україна» відповів сюжетом у своїх новинах. 19 та 30 червня в «ТСН» вийшли ще два сюжети про серіали на каналі «Україна» — цього разу з чітко артикульованими звинуваченнями на адресу не тільки каналу-конкурента, але й Держкіно. Канал «Україна» у відповідь теж не змовчав.

10 липня канал «Україна» запросив українських журналістів у Краков, де показав їм підготовку до зйомок у Польщі ще одного серіалу виробництва ABC Film – «Свєтка». Зйомки в Польщі заплановані на кінець липня та триватимуть два дні. Решта серіалу знімалася в Україні: протягом 21 дня в проміжку між 6 червня та 7 липня зйомки тривали, зокрема, в Мамаєвій слободі та на кар’єрі в Коростишеві.

За інформацією «Детектора медіа», наразі між керівництвом каналу «Україна» і керівництвом Держкіно існує домовленість, згідно якої канал пообіцяв, починаючи з кінця минулого року, нарощувати виробництво власного контенту на території України, зокрема українською мовою. І що нині в каналу триває адаптаційний період.

Нагадаємо також, що ще раніше, 10 листопада 2016 року, експертна комісія Держкіно розглядала ще один серіал, знятий ABC Film на замовлення каналу «Україна», — «Я дарую тобі щастя». Напередодні старту показу цього серіалу на каналі «Україна» «Детектор медіа» звернув увагу на його схожість на вироблений у Росії в 2015 році серіал «Солнце в подарок». Генеральний продюсер ABC Film Віталій Сіренко тоді пояснив членам комісії, що в документах на видачу прокатного посвідчення для «Я дарую тобі щастя» юристи продакшну помилково вказали країною виготовлення лише Україну, хоча фактично це була російсько-українська копродукція. Експертна комісія вирішила анулювати прокатне посвідчення серіалу, оскільки продакшн сам визнав помилку в документах.

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY