detector.media
27.07.2017 12:49
Довгі паролі та ліцензійні програми: журналістів навчають безпеці в інтернеті
Довгі паролі та ліцензійні програми: журналістів навчають безпеці в інтернеті
Тренінги з кібербезпеки проводять Національна спілка журналістів України та Національне агентство «Укрінформ»

Навчити журналістів захищати свою пошту та акаунти в соцмережах, розрізняти види шкідливого програмного забезпечення, встановлювати безпечні паролі та двофакторну аутентифікацію, користуватися парольними менеджерами – це та інше передбачено в ході тренінгів з кібербезпеки, які проводить Національна спілка журналістів України та Національне агентство  «Укрінформ».

Як повідомили «Детектору Медіа» в прес-службі НСЖУ, у першому модулі тренінгу взяли участь 20 журналістів, значна частина з них – це співробітники національного інформагентства  «Укрінформ». Також був проведений конкурсний відбір за поданими заявками від редакцій столичних ЗМІ.  

«Для нас важливі ініціативи, пов’язані з навчанням журналістів, підвищенням їхніх професійних знань. Ми в НСЖУ засуджуємо випадки використання і поширення персональних даних журналістів, які потім стають причиною розпалювання ворожнечі в соцмережах, навішування ярликів чи будь-яких звинувачень. Тому підтримуємо можливості, які допоможуть журналістам озброїтися і захиститися від якихось інцидентів. Не варто применшувати міру  інформаційних загроз для  повсякденної діяльності журналіста», – наголосив голова НСЖУ Сергій Томіленко.

Ініціатор проведення тренінгу, відома журналістка Укрінформу Лана Самохвалова також наголошує, що сьогодні проблема персональної безпеки в Інтернеті стає актуальною для кожного журналіста.

«Оскільки Україна є головною мішенню кіберпідрозділів РФ, тут необхідно піднімати та поширювати знання про самозахист та елементарні правила персональної безпеки в Інтернеті. Найбільш уразливими у кібервійні є українські держслужбовці, співробітники підприємств критичної інфраструктури та журналісти, - зауважує пані Самохвалова. - Зламані електронні скриньки українських журналістів можуть бути загрозою не лише їм, бо з них можуть почати поширювати недостовірну інформацію. Адресатами ураженої скриньки можуть бути державні відомства та прес-служби стратегічно важливих підприємств України, куди хакер може відіслати шкідливе програмне забезпечення під видом легітимного користувача».

За словами тренера з кібербезпеки Кирила Гобреняка, головні джерела загроз для журналіста та й будь-якого користувача в інтернеті – це посилання, додатки в листах і носії інформації.

Він наголосив на важливості використання довгих паролів, а також ліцензійного програмного забезпечення. «Найгірше – це один маленький пароль на всі акаунти, - каже пан Кирило. - Якщо ви завантажуєте безкоштовні програми, то робите ваш комп’ютер вразливим до шкідливого програмного забезпечення».

Також тренер радить встановлювати спеціальні мобільні додатки для захисту телефонів, ставити налаштування в браузерах, які попереджають про відкриття шкідливих ресурсів та сторінок.

Як повідомляв «Детектор Медіа», в Україні виявили новий небезпечний комп’ютерний вірус: антивірус Dr.Web попередив про поширення банківської вірусної програми BankBot, яку підчепили смартфони на Android в десятках країн

Фото: Информ-UA

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY