detector.media
27.07.2017 10:45
Колишні «беркутівці», які обвинувачуються у справі Майдану і побитті журналістів Громадського, не з'явилися на суд
Колишні «беркутівці», які обвинувачуються у справі Майдану і побитті журналістів Громадського,  не з'явилися на суд
Судді не розглядали клопотання про зміну запобіжного заходу і дозвіл на затримання

Колишні співробітники харківського «Беркуту», які є фігурантами справи Майдану, а саме - епізоду про побиття активістів у Кріпосному провулку 18 лютого 2014 року, а також нападу на журналістів Громадського у січні 2015 року, не з'явилися на суд.

Про це повідомила адвокатка родин Небесної сотні Євгенія Закревська у своєму Facebook.

«А тепер погані новини. #СправиМайдану

Сьогодні на засідання по справі харківських беркутівців (Гончаренко, Бєлов, Ріяко, Костюк по епізоду вбивств та побиття на Кріпосному 18.02.2014, а також щодо нападу на журналістів Громадського в Пісочіні в січні 2015-го року) не з'явились обвинувачувані. Ніхто. Те, що Гончаренко і Костюк втікли ще в квітні 2017-го, відомо давно. Але Бєлов і Ріяко також не з'явилися вже вдруге. В минулому засіданні судді винесли постанову щодо їх примусового приводу. Але виконати привід не змогли. Їх немає за місцем проживання», — написала пані Євгенія.

Вона повідомила, що засідання суду перенесли аж на 19 вересня.

«При цьому судді не стали розглядати клопотання про зміну запобіжного заходу і дозвіл на затримання вже 2,5 місяці як перетнувших кордон з РФ Гончаренко і Костюка через відсутність в засіданні Бєлова і Ріяко. Дивна позиція…» — зазначила також адвокатка.

«Ну от і результати розслідувань в справі Майдану - ще частина беркутівців по ходу втекла, - прокоментувала пост Євгенії Закревської журналістка Громадського Анастасія Станко. - Ця історія ще й дуже яскраво ілюструє, як нацполіція і МВС хоче краще допомагати розслідуванню справ за статтею 171 - перешкоджання журналістській діяльності. Бо в нашій справі на Пісочині - є порушена 171 стаття. І ці беркутівці, яких зараз не можуть знайти вдома - вони ж в нацполіції і досі працюють, нацполіція готова була їх на поруки брати. І це ж ті самі, які казали, що їм за Майдан не було і зараз не буде. Ну і по ходу виявились праві».

28 січня 2015 року на міліцейському пункті «Пісочин» у Харківській області троє міліціонерів зупинили журналістів Громадського, які повертались із зони бойових дій. Оператору Костянтину Рєуцькому заламали руки, кинули його на землю і вкрали в нього флешку від камери, на яку він намагався знімати дії правоохоронців.

Прокуратура кваліфікувала такі дії як перевищення влади та завдання ушкоджень, як перешкоджання діяльності журналістів, а також зловживання повноваженнями, що карається позбавленням волі від 3 до 5 років позбавлення волі.

Олександр Костюк та Віталій Гончаренко виїхали з України ще в квітні через пункт пропуску Гоптівка, нагадує Громадське. Окрім епізоду із журналістами Громадського, Гончаренко проходить обвинуваченим у справі про вбивство трьох активістів Майдану 18 лютого 2014 року в Кріпосному провулку в Києві, а також у розстрілі учасників Євромайдану 20 лютого. 6 квітня суд змінив йому запобіжний захід з арешту на особисте зобов’язання. Відтак прикордонники не мали права його навіть затримати.

Ще один фігурант справи про вбивство трьох майданівців, харківський беркутівець Олександр Бєлов, перебував під цілодобовим домашнім арештом у Харкові.

Адвокат Гончаренка, Ріяко і Костюка Валентин Рибін запевняв, що на суд його підзахисні, двоє з яких виїхали з України, з’являться.

Усі злочини, скоєні під час Революції Гідності, умовно об'єднані в одну велику «Справу Майдану», яка нараховує 89 кримінальних проваджень. У них, зокрема, розслідують вбивство 91 людини (78 мітингувальників та 13 силовиків).

21 липня 2017 року Росія відмовила Україні в екстрадиції підозрюваних у розстрілах на Майдані беркутівців.

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY