detector.media
Мар'яна Закусило
«Детектор медіа»
20.07.2017 18:50
Нацрада за рішенням суду вилучила телеканал «Вінтаж» із ліцензії «Зеонбуду»
Нацрада за рішенням суду вилучила телеканал «Вінтаж» із ліцензії «Зеонбуду»
20 липня Національна рада з питань телебачення і радіомовлення на виконання рішення суду вилучила телеканал «Вінтаж» (ТОВ «Корона санрайс»), вимкнений «Зеонбудом» за борги, із ліцензії «Зеонбуду» як провайдера загальнонаціонального цифрового ефірного мультиплексу МХ-5.

Нацрада скасувала своє рішення від 9 грудня 2016 року, яким переоформила ліцензію «Зеонбуду» на мультиплекс МХ-5, але відмовила у вилученні з ліцензії телеканалу «Вінтаж», який не сплачує послуги «Зеонбуду» з розповсюдження цифрового ефірного сигналу. І замість цього ухвалила нове рішення, яким переоформила ліцензію «Зеонбуду», включно з вилученням телеканалу «Вінтаж».

Річ у тім, що «Зеонбуд» оскаржив у суді рішення Нацради від 9 грудня 2016 року. 31 січня 2017 року Окружний адміністративний суд міста Києва задовольнив позов, визнав протиправним і скасував рішення Нацради. Нацрада подала апеляцію.

25 травня Київський апеляційний адміністративний суд відмовив у задоволенні апеляційної скарги Нацради і ТОВ «Корона санрайс», яке приєдналося до апеляції, та залишив рішення першої інстанції без змін. Таким чином, рішення Окружного адмінсуду набрало законної сили, і Нацрада мала його виконувати.

Член Нацради Олег Черниш висловив думку, що суд приймає на себе функції Нацради та запитав у колег, чи не варто Нацраді якось реагувати на це. Заступниця голови Нацради Уляна Фещук повідомила, що Нацрада подала касаційну скаргу, та попри це рішення суду вже вступило в силу.

Тоді Олег Черниш нагадав, що в каналу «Вінтаж» (ТОВ «Корона санрайс») є чинна ліцензія, але компанія не зможе здійснювати мовлення, не будучи записанною до ліцензії «Зеонбуду». Він запропонував колегам якось вирішити цю ситуацію. Голова Нацради Юрій Артеменко сказав, що для початку необхідно виконати рішення суду, після чого вирішувати, що робити далі, можливо – оголошувати конкурс на вивільнене в мультиплексі місце.

Зрештою, Нацрада переоформила ліцензію «Зеонбуду» на мультиплекс МХ-5, вилучивши з нього «Вінтаж».

Нагадаємо, 8 грудня Нацрада за заявою «Зеонбуду» переоформила його ліцензію провайдера мультиплексу МХ5. Вона вилучила з ліцензії телеканал БТБ, якому було анульовано ліцензію 16 червня 2016 року, натомість додала в ліцензію суспільний телеканал «Культура», який отримав ліцензію в результаті конкурсу, проведеного 31 серпня. Також у ліцензії всі обласні й регіональні державні телерадіокомпанії було замінено на Національну телекомпанію України, яка стала правонаступницею ліквідованих ОДТРК, а ТОВ «Телевізійні кабельні мережі “Всесвіт”» з міста Первомайська замінено на ТОВ «ТРК “Твій всесвіт”» (у грудні 2015 року відбулася реорганізація першої компанії, з якої була виділена друга).

«Зеонбуд» просив у Нацради про ще одну зміну: вилучити з ліцензії ТОВ «Корона санрайс» - телеканал «Вінтаж», який не оплачує послуги «Зеонбуду», за що «Зеонбуд» вимкнув його сигнал і розірвав з ним договір. Однак члени Нацради відмовили провайдеру, посилаючись на те, що «Корона санрайс» має чинну ліцензію на мовлення в МХ-5.

Раніше, 24 листопада 2016 року, Нацрада через вимкнення «Зеонбудом» телеканалу «Вінтаж» оголосила попередження обом сторонам – і провайдеру «Зеонбуду», і телеканалу «Вінтаж» (його юридична особа – ТОВ «Корона санрайс»). Перевірка виявила, що 1 травня 2016 року «Зеонбуд» припинив ретранслювати «Вінтаж» у мультиплексі МХ-5 через систематичну несплату каналом з квітня 2013 року послуг провайдера з поширення цифрового ефірного сигналу (станом на 1 грудня 2016 року заборгованість сягнула понад 53 млн грн).

«Зеонбуд» оскаржив санкцію, і 22 грудня 2016 року Окружний адміністративний суд міста Києва задовольнив позов і скасував рішення Нацради про оголошення «Зеонбуду» попередження. 14 березня Київський апеляційний адміністративний суд відмовив у задоволенні апеляційної скарги Нацради і телеканалу «Вінтаж» і залишив без змін постанову рішення першої інстанції. Таким чином, за рішенням суду було скасовано попередження Нацради для «Зеонбуду» за вимкнення телеканалу «Вінтаж».

23 березня 2017 року Нацрада вирішила відкласти розгляд питання про результати повторної позапланової перевірки телеканалу «Вінтаж» (ТОВ «Корона санрайс»), вимкненого «Зеонбудом» за борги, до вирішення відповідного судового спору.

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY